Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

13. August '17 15:51 by Jørli Petersen

100 år med Transit

Den første Ford TT blev solgt i 1908, men der var ikke tale om egentlig produktion. Bilen på foto skulle efter sigende have omkring 4 ton hø på ladet, og datidens Ford T kunne klare 40 Miles, eller knap 70 km/t. Så hurtigt er det sikkert ikke gået, men så meget dødvægt på rammen.

I år er det 100 år siden den første varebil fra Ford så dagens lys. Bilen ligner til forveksling den legendariske Ford T,og det er ikke så besynderligt, for den første varebil, eller lette lastbil omman vil, er en lidt længere og lidt kraftigere udgave af Ford T, og det hele er et spørgsmål om selve chassisrammen, som alle biler var bygget på for 100 år siden.

Den første lukkede varebil, som godt kan kaldes forløberen for dagens Transit, kom i 1920. Navnet Transit blev først et selvstændigt navn i 60’erne. Før da hed bilen Taunus Transit.

For 100 år siden, havde man heller nogen lang liste over ekstraudstyr, og mange vil nok mene, at man heller ikke havde noget udstyr, men den første Ford T pick-up truck havde udvendig startprocedure, det var den gode gamle metode med håndsving, og en detalje som forrude, var heller ikke en selvfølge.

På nogle fotos kan man se bilen med lærred i nederste del af vinduesområdet, på andre kan man se en halv rude i bunden af rammen, og så skulle man tage stilling til mindst to ting, når man bestilte en Ford T varebil, man skulle sige ja eller nej til en forrude, og så skulle man en tur i luksusafdelingen, for hvis man ønskede lidt komfort, skulle man bestille bilen med luftgummiringe, som det så smukt hedder, for standardbilen var født med massive gummihjul.

Detaljer som lasteevne og vægtgrænser gik man ikke så højt op i i 1917. Der var heller ikke de mange regler om laststørrelse, udhæng, fastgørelse og lignende, i 1917 var Ford T Van et arbejdsredskab, og hvis det gik, – så gik det.

Den første officielle Ford TT, det sidste T for truck, og køretøjet var et såkaldt 1-ton ladbil, men al mekanik var fortsat hentet fra Ford T. Bemærk lærred i stedet for forrude og massive gummiringe.

Pin It on Pinterest