Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

7. December '18 19:14 by Jørli Petersen

100 oktan – tak

Clio i topudgave er en helt anderledes og betydeligt mere interessant version, end den dagligdags 3-benede sløve folkemodel. De tilførte detaljer fortæller, at dette er det skrappeste Clio kan præstere, et turbofænomen med 220 HK og meget hurtigt antrit.

Man kan klare sig, hvis man en sen aften lægger ind på en øde tankstation med det traditionelle valg mellem 92 og 95 oktan fra den grønne slange, men man bliver ikke belønnet af Renault Clio i RS udgave, for det er en krævende fætter, der ikke føler sig specielt godt tilpas med almindelig benzin.

Derfor skal man køre med såkaldt oktanboost i bagagerummet, for der bliver længere og længere mellem de tankstationer, der byder på 98 oktan, og det er endda lidt på grænsen til Clio RS, som først giver fuld valuta og dermed smæk for skillingerne, hvis vi har noget 100 i tanken.

Første klare melding fra den 220 heste kraftige Clio fik vi før vi havde kørt bilen hjem.

Frisk afhentet fra udleveringssted med top-pudsede fælge og hækspoiler, skulle Clio RS selvfølgelig have et par over nakken, da vi langt om længe havde en øde vejstrækning for os selv.

Røde seler og R.S. broderet i nakkestøtten. Du skal ikke være i tvivl.

Vi have ikke tålmod til at standse helt op, vi rullede en anelse, da vi lukkede max op for systemet, og der gik ikke mange sekunder, før motoren nærmest faldt over sine egne ben. Tydelig tændingsbanken! Hvad pokker er nu det for noget? Samme oplevelse næste gang vi testede bilens formåen op over omdrejningsskalaen, det var helt tydeligt, – når vi kom i nærheden af de 6000 omdrejninger, begyndte bilen at snuble i gulvtæppet, det lød som en slem gang flydende ventiler, og forklaringen var åbenlys. Det brændstof der var i tanken, levede ikke op til motorens forventninger, for det er en ganske pumpet maskine, der ligger på tværs i en Clio RS.

Advarsel

Når man åbner tankdækslet, bliver man advaret. Her står det klart og tydeligt, at der skal mindst 98 oktan i tanken, men benzin er ikke kun benzin. Det er også et spørgsmål om RON eller MON, det er er spørgsmål om additivering, er det nyeste nye i additiver, er det en lidt ældre generation, har olieselskabet fulgt de anvisninger, der følger med det indkøbte additiv, eller har man sparet lidt på dråberne, men det drejer sig også om sidste oktanboost, der tilsættes den raffinerede benzin, – som oftest i form af alkohol, for netop alkohol er den hurtige vej til højere oktan, og med en god gang ”sprit” i tanken, kan man nærme sig 120 oktan, men det kræver selvfølgelig, at hele systemet er afstemt til et så aggressivt brændstof.

Ekstra sidestøtte er nødvendigt hvis ikke man skal klamre sig til rattet, når Clio R.S. får pisk i de skarpe kurver.

I testperioden måtte vi klare os med mindre. Vi brugte oktanboost på små flasker, og vi fandt ud af, at der er langt mellem tankstationer med 98 oktan, og hvis ikke vi følger fabrikkens anbefalinger, kan vi ikke sno motoren op til det røde felt, eller opnå det korte ekstra boost i moment, – fra 260 til 280 Nm, der forsvinder som morgendug i skarp sol når tankens indhold er knap og nap.

Men: Hvis musikken spiller, skal Renault have ros for deres maskine. Vi var ikke et øjeblik i tvivl om deres evne til at lave denne type motorer, vi var mere i tvivl om man i det hele taget havde glemt de sportslige motorer til almindelige mennesker, for det brede Clio motorprogram er ganske trist og kedeligt, så Clio RS er den behagelige undtagelse, hvor man også har moret sig med at tilsætte noget fornuftig lyd, så man får en helhedsoplevelse.

Den 6-trins automatkasse af typen dobbeltkobling passer rigtig godt til RS’eren, den er hurtig og kontant, den skifter hvor den skal, og spiller som en ægte RS’er mere på omdrejninger end på moment, selv om det godt kan blive lidt udflydende i en RS’er, for momentet er helt på plads fra 2000 omdrejninger, og herfra trækker bilen bare helt uden huller, hvis brændstoffet kan følge med.

Læg mærke til de alu-belagte pedaler. Clio R.S. har automatgear af typen dobbeltkoblnig. Ingen kludder med de hurtige gearskift.

Sæder og farver

Resten af Clio RS er opsætning af undervogn og forstærkninger. Man lægger ikke ustraffet 220 HK i en almindelig Clio-kass. Der skal selvfølgelig forstærkes flere steder, ellers går det ikke at give fem års garanti på en RS’er, som Renault tilbyder på flere markeder, og vi røber ingen statshemmelighed ved at nævne, at undervognen er sat meget hårdt op, men alligevel også med en lille mængde komfort, som gør, at man kan udholde at køre lange stræk i Clio RS, uden at få banket rygstykkerne fra hinanden.

18-tomme hjul og 45 profil dæk svarer til Clio RS med sportslig profil, i kabinen har Renault ofret sportsæder med ekstra sidestøtte, sikkerhedsselerne er selvfølgelig røde, man skal ikke kimse af signalværdien, og alt det med signaler understreges af det særlige design, den dobbelte udstødning, og sandelig også et stort og tydeligt RS logo i bilens tag, så dullen på 4. også kan se, at det ikke er en almindelig Clio, der står til rådighed på dagens udflugt.

R.S. logoet kan også ses fra 4. sal. Den barske Clio sender signaler i alle retninger.

Resten af Clio er dårligt værd at komme nærmere ind på, det er som det forefindes på en dødsens træls 3-benet øko-Clio, som dårligt kan slæbe morgensutterne væk fra parkeringspladsen, men vi er småpjattede med Clio RS, som blot har det ene og meget kedelige problem, at bilen er besværlig at tanke i puritanske Danmark, hvor man helst ikke må overskride de 95 oktan RON – som betyder research oktan number, hvor det virkelige oktantal for brændstof først bliver synligt, hvis man kan hive MON-tallet ud fra olieselskabet. MON betyder motor-oktan-number.

Men du lærer det hurtigt, når du kører Clio RS. Du lærer dine 98-oktan steder, og du finder ud af, hvor du kan købe oktanboost på små hyggelige flasker.

Renault Clio RS 220

Den sort-gule Clio R.S. er en specialmodel, men den dobbelte udstødning finder man på samtlige udgaver af Clio-turbo.

Pris: fra 309.000 kr

Pris for testbil: 329.000 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

6-trins aut

220 HK v. 6050 o/m

260 Nm v. 2000 o/m

0-100 km/t: 6,6 sek

Tophastighed: 235 km/t

Forbrug: 17,0 km/l

Kørevægt: 1279 kg

Totalvægt: 1730 kg

Trailer: -/- kg

CO-2: 135 g/km

Pin It on Pinterest