15 år og egen ellert

Dette foto bragte vi i slutningen af oktober 2021. På det tidspunkt var Citroen Ami på vej til Danmark. Her er bilen parkeret ved Vandkunsten i København.
Vi skruer lige tiden tilbage til 2022. Det var tidspunktet, hvor vi skulle have set den meget anderledes Citron Ami på det danske marked. De første ”biler” var da også kommet til Danmark, to styk holdt til i en lukket parkeringskælder et sted i Glostrup, – og det var så det.
Da bilen blev præsenteret i Danmark, manglede man lige det sidste med noget ekstra isolering af noget batterikasse, – der blev kaldt for lidt ekstra vinterforanstaltning, man havde tilsyneladende også lidt begynderbøvl med opladning, men alt det er løst, og Citroen Ami lever skam i bedste velgående.
Endda i to versioner.

Det er åbenlyst et Citroen design. Døren i førersiden er af typen selvmord, højre dør er helt almindelig med hængsler i A-stolpen.
Model nummer to hedder Opel Rocks, som yderligere er dukket op i en såkaldt x-Treme udgave. En ung tysk designer er gået hele vejen, og har foranstaltet noget helt anderledes køretøj, og vi bruger netop betegnelsen køretøj, for både Ami og Rocks er ikke en bil.
Det er et elektrisk køretøj til to personer, eller man kan også få ”bilen” som varebil.

Citroen Ami til vinterkørsel en kold februardag. Fornuftige sæder og varmeanlæg.
Rækkevidden er 75 WLTP kilometer, tophastigheden er 45 km/t, endnu mere skræddersyet til de større byer, hvor de mest bilfjendske mener, 40 km/t burde være mere end rigeligt, og fordi Ami og Rocks er som de er, kan man føre dette køretøj i en alder af 15 år, hvis man er i besiddelse af det vi kalder for en knallertkørekort.
Den 15 åriges førerret er gældende i Tyskland, her kalder man kørekortet for et type AM, og så kommer det bedste af det hele.
Prisen er faldet. Nøjagtigt som det er tilfældet med så mange andre ellerter.

Model nummer to. Nu er navnet skiftet til Opel Rocks, og i Tyskland må man køre dytten når man er 15 år gammel på en knallertkort.
Prisen i Frankrig og Tyskland er helt identisk. I Paris koster en Ami 8000 Euro, i Berlin koster en Rocks 8000 Euro, og gider du ikke købe, eller har du måske ikke pengene, kan både Ami og Rocks leases.
Hvis man kan skrabe 900 Euro sammen til en førstebetaling, kan man herefter køre i enten Ami eller Rocks for 45 Euro hver måned i 36 måneder.
Prisen på 45 Euro er omkring 330 kroner om måneden, og hvad koster et månedskort til offentlig transport? Da køretøjet er forsynet med en nummerplade til knallert i Danmark, kan man slippe let om ved at finde parkering, den kan også parkeres gratis de mest utrolige steder, og hvis man parkerer i nærheden af en helt almindelig stikkontakt, kan man lade i fred og to.

Prisen på Rocks og Ami er helt den samme. På tværs af landegrænser er prisen 60.000 kr, mens den kan leases for 45 Euro om måneden.
Rocks og Ami lader med 240 V stik, man river bare brødristeren ud af stikket, og sætter Rocks i kontakten, og fire timer senere, er batteriet gået fra 0-100 procent, og nej, det er ikke noget stort batteri. Kun 6 kWh.
Det giver så en WLTP rækkevidde på 75 km, som er rigeligt til at drøne rundt i storbyen, og netop fordi den kan oplades i en helt almindelig stikkontakt, kan det 485 kg tunge køretøj finde anvendelse til alle former for nærtransport, både for personer, for pakkepost og pizzaer.
Der er selvfølgelig varme og fornuftige sæder i Ami, og nyprisen både i Paris og Berlin svarer sådan nogenlunde til 60.000 kr, og da Ami var på vej til Danmark i 2022, mente den danske importør, at prisen skulle være 80.000 kr.
Et prisfald på 20.000 kr gør jo ikke det meget anderledes bykøretøj mindre aktuelt. Så hit med både Rocks og Ami. Her på redaktionen kan vi allerede sætte navn på en teenager, som vil hygge sig gevaldig med sådant et køretøj til og fra skole.

Designet er Citroen, når de er mest Citroen, mens en ung tysk designer er gået hele vejen, og har begået en Rocks x-Treme. De næsten fritstående hjul kan slippe for bøvl med myndighederne, fordi køretøjet officielt er en knallert. Og her er fritskrabede hjul tilladt.