Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

23. June 15:59 by Jørli Petersen

20 år ung

De fleste biler er på vej til skrotbunken, når dåbsattesten viser 20 år, men det gælder ikke for Lotus Exige, som nu kommer i en jubilæumsudgave.

Lotus Exige fylder 20, men alderen trykker slet ikke. Den lille vævre Lotus er stadig noget af det mest velkørende og inspirerende man kan sætter sig ”ned i”, for en Exige er ikke noget man kravler ind i. Man kæmper sig på plads, men når først man sidder bag rattet med benene strakt ud i brønden under rattet, er man klar til en inciterende køreoplevelse.

Det er sagt mange gange, at ingen produktionsbil styrer så skarpt og præcist som Lotus Exige, – det skulle da lige være en Opel, men den vender vi tilbage til.

Lotus Exige blev præsenteret i 2000, og bilen kaldes også en Elise Coupe eller Elise på steroider. Lidt mere kampklar, og opgraderingen skyldes et let ændret, men nu kollisionssikkert karrosseri, et karrosseri der levede op til de nye krav der trådte i kraft, og så handlede det især om mere motorkraft.

Lidt moderne udstyr får man med i prisen, nyt grej som lidt radio med Bluetooth.

Exige blev først leveret med den notorisk ustabile Rover 1,8 liters K-motor. Hos Rover det rene bras, men Lotus havde fået nogenlunde styr på maskinen, men helt godt blevet det aldrig, så der ikke så længe, før Lotus udskiftede den 177 hestes 1,8 Rover med en 1,8 liters Toyota med 190 HK, og så var det slut med tekniske drillerier.

Senere kom Exige med trykladning og 218 HK, stadig fra 1,8 liters tværstillet centermotor, og det med motoren på tværs fortsatte, da man pressede motorrummets fysiske muligheder til det yderste med en 3,5 liters V6, – også fra Toyota, som med lidt trykladning lagde og lægger 345 HK.

Prøv at forstil dig en ultimativ go-cart lignende bil med vejgreb og styring i verdensklasse, tilsat en 3,5 V6’er og 345 HK. Det er rent festfyrværkeri.

Jubilæumsmodellerne har særligt logo med skygge, og så leveres de i tre af de oprindelige farver, og motorerne er fortsat 1,8 og 3,5 V6 fra Toyota. Justerbare fjederben er standard.

Og det er det Lotus nu tilbyder i den nye 20 års jubilæums model. For at fejre de 20 år, bliver der nu håndbygget en lille serie Exige, som enten kan leveres med 1,8 eller 3,5 motor. Priserne starter ved 80.000 Brexit pund, dertil kommer dansk moms og afgifter, så jubilæums Exige bliver en ganske kostbar model.

Det er Opels skyld

Vi nævnte tidligere Opel i forbindelse med Lotus, og forklaringen er den korte, at det er Opels skyld, at Lotus Elise blev opdateret til Lotus Exige og til Opel Speedster.

Lotus manglede penge til at udvikle Elise, så den kunne klare de stillede krav til kollisionssikkerhed. Opel og Lotus lavede den handel, at Opel klarede det med udvikling og crashtest, for til gengæld at få en stribe Lotus biler, som blev solgt under navnene Vauxhall og Opel.

Opel Speedster blev også præsenteret i 2000, og det var Opel der opgraderede Lotus Elise til Exige, for til gengæld at få en håndfuld biler.

Opel Speedster i sin oprindelige form er således en Lotus Exige, bilen vejer ikke meget mere end et halvfyldt yoghurtbæger plus motor, og forskellen fra Opel til Lotus er foruden lidt design, den motor der ligger på tværs.

Mens Lotus legede med den elendige Rover K-motor, lagde Opel deres egen 2,2 liters 4-cylindrede maskine i alurammen, der skjules under glasfiber, og de ekstra kubik og de 145 HK gjorde den første Opel Speedster til en bedre pakke end det man fik hos Lotus, og på den måde fik Opel en bil, som både blev begrænset i antal, men også er blevet en legende, hvis pris kun kender en vej. Op.

Opel Speedster er bygget hos Lotus, men hvor Lotus i 2000 rodede med en halvdårlig Rover motor, hentede Opel deres egen 2,2 liters, som både havde betydeligt bedre moment og flere heste til de meget få kilo. Hvis du er den lykkelige ejer af en Speedster, så pas godt på bilen. Prisen er kraftigt stigende 20 år efter bilens fødsel.

Pin It on Pinterest