Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

16. September '19 21:01 by Jørli Petersen

3-i-1

Det er ikke nyt at Hyundai Ioniq kommer i tre meget forskellige udgaver, men det er nyt, at Ioniq som ren el-bil kan leveres i rigelige mængder, og det er også nyt, at plug-in modellen har fået væsentlige forbedringer.

Hyundai Ioniq er en velkendt model på det danske marked. Så velkendt, at det nu er tid til en gang face-lift, og den opdaterede 5-dørs koreaner lander på et særdeles gunstigt tidspunkt, for Hyundai Ioniq er ikke en enkelt model, den er som overskriften siger tre meget forskellige biler, og alle tre hører til i den grønne afdeling, hvor interessen for nyheder er ekstra stor i efteråret 2019.

Mest grøn er Ioniq som 100 procent el-bil, og den nye el-bil er en af de meget få el-biler, som ikke er belagt med en særdeles lang ventetid, hvis man i det hele taget kan få lov at bestille bilen.

Ioniq Electric bygges fortsat i Korea, men i begyndelsen af 2020 flytter produktionen til Europa, og det gør noget godt for leveringstiden. Den seks ugers lange sørejse fra Korea erstattes med en noget kortere tur på ryggen af en lastbil. Fra 2020 handler det kun om at finde den første ledige rumæner med tilhørende autotransporter, så er bilerne på vej til Danmark, og produktionen af el-biler skulle blive så stor, at levering af Ioniq Electric tåler sammenligning med levering af den helt traditionelle Hyundai med benzin- eller dieselmotor.

Tre biler som teknisk er meget forskellige, koster stort set det samme. Her kabinen i en plug-in hybrid, bemærk gearvælgeren, som betjener det vi betegner som en helt almindelige type automatkasse.

Nyt for den face-liftede Ioniq Electric er et større batteri og en kraftigere elmotor. Den bil der har premiere i Danmark i disse dage, har fået et batteri på 38,3 kWh og en motor på 136 HK, som sidegevinst skulle den nye el-bil lade hurtigere, ligesom rækkevidden er øget til 311 km efter WLTP normen.

Den eftertragtede

Prisen på en helt elektrisk Ioniq er 270.000 kr, mens den Ioniq vi mener bliver den mest eftertragtede, koster 10.000 kr mindre i billigste udgave.

For 260.000 kr får man Ioniq plug-in hybrid, og netop kombinationen af almindelig benzinmotor og elmotor med tilhørende batteri, kombinerer muligheden for at køre ren el, mens længere stræk kan klares med både benzin og el-drift.

Den nye plug-in hybrid har fået et større batteri, som nu er på 8,9 kWh. Det skulle give en rækkevidde op til 52 km ifølge Hyundais oplysninger, og med en plug-in hybrid i den prisklasse, tager Hyundai kampen op med de to dominerende bilmærker på markedet, Toyota og Kia.

Ioniq og Kia deler teknik. Der er kun små forskelle fra Kia til Hyundai og omvendt, mens den afgørende forskel fra Hyundai til Toyota er gearkassen.

Plug-in hybrid, en rækkevidde omkring de 50 kilometer i bykørsel og en bil med masser af udstyr.

Hyundai benytter det vi kalder en almindelig type 6-trins automatkasse, hvor Toyota benytter CVT gearet – der også kaldes milliongear. Vi anbefaler kommende plug-in købere at prøve begge løsninger før der handles.

Benzinmotoren i Ioniq er ikke imponerende i sig selv. 1,6 liter og 105 HK bringer ikke forventningsfulde smil på læben, men samlet er resultatet ganske overbevisende, en plug-in lever højt på det tilskud der hentes fra den elektrisk halvdel af teknikken, og så er det nuværende afgiftssystem positivt indstillet overfor plug-in biler. Foruden den noget dyrere teknik, er plug-in biler forsynet med mere udstyr, så plug-in biler står stærkt i kampen om mere grønne biler, men også hvis man sammenligner med helt almindelige familiebiler.

Nummer tre

Model nummer tre koster underligt nok det samme som den førnævnte plug-in udgave Ioniq. Model nummer tre er en klassisk hybrid, en bil der ikke kan lades og en hybrid med et betydeligt mindre batteri, men Ioniq Hybrid er ikke begunstiget af mere lempelige afgifter for grønne biler, så den mere enkle type hybrid, koster på kroner og øre det samme som teoretisk dyrere plug-in version.

Forskellen er som nævnt afgifter, som igen hænger sammen med de officielle forbrugstal, og med tre biler til stort set samme pris, tror vi solen skinner mest på plug-in udgaven af Ioniq, mens den rene el-bil kommer ind som nummer to, og Hyundai kan blive en af de store leverandører af elbiler de kommende år, for Hyundai er allerede oppe i omdrejninger, mens en meget lang række konkurrenter, først skal finde ud af alt det med el-biler, og så skal bruge tid på at få sat skub i samlebåndet.

Hyundais Ioniq er en klassisk 5-dørs med et pænt stort bagagerum.

Pin It on Pinterest