Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

15. December '19 20:25 by Jørli Petersen

3-ton dominerer

Den nye mellemudgave af Peugeot Expert, skal bringe det franske mærke endnu højere op på den danske hitliste over varebiler.

Salget af varebiler i Danmark er faldende, mens salget af personbiler har været i kraftig vækst i de senere år. Ser man nærmere på det faldende salg af varebiler i opgangstider, hænger det sammen med nedgang i salget af ombyggede personbiler.

Den danske type ombygget varebil er faldet i takt med afgiften på personbiler er reduceret, for både små, mellemstore og de helt store varebiler med totalvægt op til 3500 kg er i fremgang, selv om tallene ikke er overbevisende.

Det samlede salg af varebiler i 2019 ventes at lande lige omkring 33.000 biler. Det er et fald på godt 1000 biler i forhold til 2018, men det er de ombyggede personbiler, der står for den samlede nedgang. På knap fire år, er andelen af ombyggede varebiler faldet fra 25 procent af markedet til kun at være 15 procent i 2019.

Modsat er der stor fremgang at spore for den klassiske varebil i 3-ton klassen, der fortsat domineres af Ford Transit Custom og VW Transporter.

Det er også en kendsgerning, at 3-ton klassen er en ren dieselklasse, der er så langt mellem andre typer motor, at de ikke er synlige i statistikken, ligesom det er de lange modeller der dominerer 3-ton klassen, der står for knap 40 procent af det samlede salg af varebiler i Danmark.

Der er også andre særkender ved varebiler årgang 2019.

Bilerne får mere og mere luksus, automatgear bliver mere og mere almindeligt, mens sikkerhed i varebiler ikke er efterspurgt. Kun meget få virksomheder har en sikkerhedsprofil til varebiler, mens den står på mere luksus og især automatgear til tidens varebil.

Den automatiske luksusvan

Peugeot er et af de mærker, der har satset på netop luksus og automatgear. Her på Bursd.com har vi flere gange fremhævet PSA’s 8-trins automatgear som noget særligt lækkert, og nu er produktionen øget, og det betyder, at flere og flere biler får mulighed for at tilkøbe automatgear.

Næste års store trumfkort hos Peugeot ser ud til at blive den opdaterede Expert, der får en grundig overhaling over hele linjen, men den nye topsælger ser ud til at blive mellemmodellen med 122 HK fra den opgraderede 2-liters motor, 8-trins automatgear, meget mere luksus, men også en opgradering af sikkerhedsudstyr, hvor automatbremse bliver standard på alle modeller.

Dobbelt løve, men selv om der er ny 2,2 liters power i motorrummet, er det måske ikke helt nok. Peugeot Boxer er en af de store varebiler, der ikke kan leveres med automatgear.

Peugeot er rykket op på listen over de mest sælgende mærker i Danmark. For første gang i mange år, er Peugeot rykker op som nummer fem, lige efter ligger Citroen og Toyota, som alle deler samme modelprogram, forskellen på de tre biler i 3-ton klassen er udstyr, forhandler og priser, og samme biler er nu rykket ind hos Opel, der er den nye dreng i klassen med en 3-ton varebil bygget i det nordlige Frankrig.

De samme fire mærker deler også den mindre varebil, der bedst kendes som Citroen Berlingo, men som varebil er det Peugeot Partner, der er nummer et.

Årets Varebil i Danmark er den suveræne topsælger, og samlet set er der også fremgang for de mindre varebiler, der står for godt 18 procent af det samlede marked.

Total dominans

Peugeot Partner sidder på 20 procent af salget i den lille klasse, Citroen Berlingo sælger 10, Opel Combo er også kommet på banen, de har fire procent af markedet, og i januar kommer Toyota med deres bud på en Partner/Berlingo/Combo, så modellens dominans er åbenlys, og ser ud til at blive endnu mere markant, hvor de nærmeste konkurrenter hedder Transit Connect og Dacia Dokker.

Også i denne klasse forventer Peugeot en markant fremgang på biler med automatgear. 30 procent af Partner salget bliver med 8-trins automatgear næste år, mener Peugeot, mens fremgangen er anderledes markant i 3-ton klassen, hvor man forventer en andel på 45 procent med automatgear når der står Expert på modelskiltet i 2020.

Til gengæld kniber det mere i den tunge afdeling. De største varebiler har ikke så let adgang til automatgear som de mindre, flere modeller fås ikke med automatgear, mens et mærke som Iveco mere og mere ligner den store dreng i klassen med det klart bedste automatgear.

Peugeot Boxer er sammen med Citroen Jumper store store varebiler der bygges i Italien. De to er identisk med Fiat Ducato, og det ser ud som om samarbejdet fortsætter.

Forskellen på de tre modeller er motorer og gearkasser. Fiat har deres egne meget lækre 2,3 liters, Boxer kører nu med 2,2 liters, der fås med 120, 140 og 165 HK, men ikke med automatgear. Fiat sælger Ducato med automatgear, så her skal de to franske biler forbedres, hvis de skal stå distancen i 3500 kg klassen, hvor Opel fortsat står uden for det såkaldt gode selskab, idet den store Opel Movano fortsat er identisk med Renault Master.

Mens Peugeot ikke kan lokke med automatgear til Boxer, kan man til gengæld drille konkurrenterne med mere sikkerhed. Automatbremse bliver standard på alle Boxer fra og med nu.

3-tons klassen bliver mere og mere dominerende, og tidens trend siger mere luksus og lækkert automatgear. Næste år forventer Peugeot at 45 procent af alle Expert sælges med automatgear, ligesom andelen af topmodellen med 177 HK er i kraftig vækst.

Pin It on Pinterest