Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

27. September '20 18:22 by Jørli Petersen

30 og fyrig

30 år og stadig ægte topklasse, selv om dagens MX-5 og den første model er udviklet voldsomt.

Det er mere end 30 år siden Mazda MX-5 blev præsenteret i det sydligste Spanien. Mellem sherryfade og en nu tidligere formel 1 bane, stod den genoplivede klassiske sportsvogn i fræk blå bemaling, og populariteten ramte Mazda MX-5 aldeles omgående.

I de mere end 30 år der er gået, har Mazda MX-5 været den absolutte topsælger blandt roadstere. På godt og mindre godt, med og uden klaplygter, men og uden problemer med rust, har MX-5 været det lysende fyrtårn for den sjove og sporty bil, en bil hvor man kunne få den rene vare, den ægte oplevelse uden at være ejer af den fede tegnebog, og selv om der har været voldsom udvikling i årene, er det ikke forkert at sige, at MX-5 nok ikke har været bedre, hvor det lille forbehold handler om ESP og elektronisk indgriben i bilens handling, – eller opførsel, som nok er et mere korrekt dansk udtryk.

Fra 1,6 og 115 HK, er vi nu fremme ved 2-liters med 184 sporty heste, der snupper omdrejninger så det er en fornøjelse. Kombineret med det tætte gearskifte, som i alle årene har kunnet betjenes med et vip i håndledet, kan man ikke lade være med at holde øje med vejrudsigten, og vi havde fornøjelsen at sige pænt farvel til sommeren på den rigtige måde, med lidt vind om ørerne og taget nede.

Der er skruet op for udstyret. Hvis ikke man gider høre på vinden, er der rart med et lækkert anlæg.

Bilens farve går igen på caliprene.

Japansk håndværk

Apropos taget. Det kan ganske enkelt ikke gøre lettere og mere ukompliceret, at folde et kludetag op- og ned. Man udløser låsen over bakspejlet, forkanten løfter sig et par centimeter, og man folder kluden ned bag nakkestøtterne uden at rejse sig fra sædet og uden synderlig anstrengelse. Et kort tryk oven på kludebunken låser det hele på plads, alt er så let og uproblematisk, at en 8-årig passager kan klare operationen på få sekunder, efter at have set det hele en enkelt gang.

Samtidig er det bemærkelsesværdigt, at taget er tæt i regn, det klaprer ikke, det er i modsætning til sine britiske forgængere et rigtig godt kludetag, som sådan en gang stof nu en gang skal være, og det med grundighed går tydeligt igen i MX-5.

Færdigpakket kaleche. Det kan ikke gøre mere enkelt og samtidig perfekt.

Hele bilen er nydeligt håndværk, det er trimmet og justeret, og man fornøjer sig i denne nu udsolgte jubilæumsmodel, hvor der er gået til makronerne med alt i udstyr, også det under bilen, så vi har samtidig fat i en top trimmet undervogn, som gør det til en fornøjelse at smide den kun lidt mere end 1000 kg åbne japaner rundt om hjørner, eller sætte ny rekord i passage af den lokale rundkørsel.

Skru ned

Styringen er en fest, bilen balance er det samme, vi hylder den klassiske roadster – skråstreg – sportsvogn med træk på baghjulene, og så begynder de elektroniske systemer selvfølgelig at blande sig, når man vil have det lidt ekstra sjovt, men igen har Mazda forsøgt det muliges kunst. Man kan skrue ned for bilens ”ESP”, man kan koble flere lag end vanligt ud, end man kan på den typiske familiebil, men det kan ikke lukkes 100 procent. Alligevel kan vi begejstres, vi glæder os over dette ene og enestående eksemplar, hvor vi nok engang må pege på bilens pris, selv om den har fået et ufortjent skub i den gale retning grundet den nuværende type afgift, hvor skatten betales efter bilens forbrug, som slet ikke er så vildt som det antydes.

MX-5 nærmest lokker sine ejer til at tage en tur, og som altid, bemærk den lækre korte gearstang.

Den 2-liters kører faktisk ganske økonomisk, men Mazda har selvfølgelig skruet på de sporty knapper, der er respons og funktion i høj klasse, så nu hvor sommeren for alvor går på hæld, hylder vi den ægte sommerbil, som på trods af sine nu modne alder på 30 langt fra er færdig.

Mazda MX-5 er 30 og fyring, og vi glæder os allerede til bilen fylder 40, for vi bliver aldrig træt af den helt ægte sportsvogn.

Mazda MX-5 Roadster

Pris: fra 439.000 kr

Den ligner sig selv, men er selvfølgelig også udviklet i de 30 år der er gået, siden bilen blev en succes på samtlige markeder. I Europa som MX-5, i USA som Miata.

Pris for testbil: 489.000 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

6 – man

184 HK v. 7000 o/m

205 Nm v. 4000 o/m

0-100 km/t: 6,8 sek

Tophastighed: 219 km/t

Forbrug: 14,5 km/l

Kørevægt: 1025 kg

Totalvægt: 1260 kg

Trailer: 0/0 kg

CO2: 155 g/km

Pin It on Pinterest