Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

14. July '17 17:41 by Jørli Petersen

40 år med Formel-1

Renault startede sin tid i Formel 1 i de gode gamle turbodage. Hvis man kørte med turbolader, måtte motoren maksimalt være 1,5 liters, så Renault udviklede en 1,5 liters V6 med en slaglængde på 42,8 mm og formodentlig et stykke over 1000 HK.

Når årets Formel 1 afvikles på Silverstone i England, er det samtidig et rundt jubilæum for Renault. Det franske mærke fejrer 40 år i Formel 1, og det har været 40 år belagt med succes.

Historien om Renaults 40 år startede for alvor i 1975, hvor den første V6 motor blev testet hos Renault Motorsport. Året efter testede man så den motor, som blev den første Formel 1 motor i en Renault Formel 1 racer, det var i de gode gamle turbo-dage, så Renaults motor var en 1,5 liters V6 med en solid gang turbotøven, men det er også værd at lægge mærke til motorens slaglængde på beskedne 42,8 mm, som skulle sikre, at motoren også kunne snuppe en god gang omdrejninger, som var ensbetydende med masser af power på den anden side af 1000 HK, -helt nøjagtigt hvor mange er stadig ikke bekræftet.

Første år i Formel 1 deltog Renault kun i fem løb, men de tre mest klassiske, Monte Carlo, Silverstone og Monza var med i 1977, hvor Renault kørte med en bil.

Sæson 1977 blev brugt som testsæson. Renault kørte kun fem løb i 1977, man stillede kun med en enkelt bil kørt af Jean-Pierre Jabouille, og det var også Jabouille, der gav Renault det man kalder det første gode resultat, en plads som nummer fire i det amerikanske Grand Prix på Watkins Glen den 1. oktober 1978.

I 1979 skabte Renault sensation med en motor, der havde fået dobbelt turbo. Det sikrede Renault de første sejre, og de efterfølgende år var Renault mest kendt som motorleverandør, mens man overlod alt arbejdet med chassis og alt det andet til andre, herunder Williams teamet, som i mange år havde masser af succes og nærmest var identisk med Renault.

Jean-Pierra Jabouille hentede Renaults første sejr i Formel 1 i 1981, hvor man vandt i alt fem løb.

Det var også Renault motorer, der lå bag Alain Prost, da han kørte Lotus i 1981, det var en Renault motor, der lå bag Ayrton Senna, da han havde debut i 1985, og det var en Renault motor, der lå bag Michael Schumacher de første år, men en af de mest legendariske Renault sejre anses af en ægte fransk Renault-fan stadig at være den første gevinst i det franske GP i 1981, hvor man lammetævede de dengang så suveræne røde biler fra Ferrari med hele 14 sekunder.

Renault har hentet et utal af VM titler, men har i perioder også været officielt ude af Formel 1, mens man også har været tilbage som et 100 procent Renault team som det kendes i 2017.

Renaults legendariske 3-liters V10’er var i mange år førende i Formel 1 feltet. Den mest berømte V10’er havde 67 grader mellem cylindrene.

I 2002 startede den seneste bølge af fransk Renault-succes med et helt nyt team. Det gav blandt andet en dobbelt VM titel i 2005, og efter år med masser af sejre, trak man sig igen tilbage til en mere rolig tilværelse som udvikler og leverandør.

I 2017 er Renault endnu engang tilbage med et nyt 100 procent rent Renault team, man udvikler fortsat på bilen, og så kan vi notere, at i rækken af Formel 1 legender, er der blandt andet det danske navn, Kevin Magnussen. Vi vifter lige med Dannebro.

Første år i Formel 1 deltog Renault kun i fem løb, men de tre mest klassiske, Monte Carlo, Silverstone og Monza var med i 1977, hvor Renault kørte med en enkelt bil. I sæson 1978 kørte Renault 14 ud af de 16 løb på årets kalender. I de glade turbodage skulle motorerne yde et ukendt stykke over 1000 HK, mens de senere V10 sugemotorer gav fra 770 til 880 officielle heste, indtil motorreglementet blev ændret nok engang, og man gik over til 2,4 liters V8 som det størst tilladte.

Pin It on Pinterest