Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

14. April 13:32 by Jørli Petersen

Mazda giver 6-års garanti

Mazda giver nu seks års garanti eller 150.000 km i 28 europæiske lande. Men ikke i Danmark?

28 lande i Europa kan nu nyde godt af en ny og forbedret garanti fra Mazda. De 28 lande inkluderer alle de store minus England, men blandt de 28 lande mangler vi stadig alle de nordiske lande. Danmark og andre må stadig nøjes med tre års garanti eller 100.000 km, mens naboerne mod syd kan både hygge sig med lavere priser og mere sikkerhed i købet, for Tyskland var blandt de første lande til indføre den øgede garanti.

Med denne opdeling af Europa efterlyser vi en klar udmelding fra Mazda Europe. Hvad sker der med Danmark og de øvrige nordiske lande? Og hvorfor denne opdeling af europæiske markeder, ligesom man kan undre sig over, at man ikke indfører samme garanti for alle EU lande på samme tidspunkt.

Mazdas veje må siges at være uransagelige, og vi har naturligvis rettet henvendelse til Mazda, for at høre hvornår der gives forbedret garanti på det danske marked, – og hvis ikke. Hvorfor?

De første lande i Europa der fik bedre garanti var: Østring, Tyskland, Holland, Polen og Spanien. Herefter fulgte Albanien, Bosnien&Herzegovina, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjekkiet, Grækenland, Ungarn, Irland, Kosovo, Malta, Moldova, Montenegro, Makedonien, Portugal, Rumænien, Serbien, Slovakiet og Slovenien.

Mazdas nye forbedrede garanti er indført i Irland, men ikke i England. I Tyskland, men ikke i Danmark, ligesom øvrige nordiske lande mangler på listen over forbedrede vilkår for købere.

Belgien fik deres 6-års garanti fra og med december 2022, Frankrig og Schweiz fulgte efter i januar -23, og senest har Italien fået de seks års garanti fra og med 1. april.

Netop garanti på nye biler ser ud til endelig at blive en konkurrenceparameter på flere og flere markedet. Den kendsgerning er endnu en streg i karakterbogen til det vi kalder de europæiske bilmærker, det er selvfølgelig de tyske, franske, italienske og britiske bilmærker, og vi har flere gange gjort os lystige ved at påpege, at flere europæiske bilmærker ville gå fallit, hvis de skulle give bedre garanti.

Lad os bare tænke tanken, – gå lidt tilbage i tiden, og spørge. Hvor hurtigt ville Austin, Morris, Rover og andre klassiske britiske bilmærker være gået fallit, hvis de skulle give bare tre års garanti, som er den klassiske japanske, som Mazda nu har forladt på 28 europæiske markedet?

Hvad vil der ske for en stribe eksisterende bilmærker, hvis man skulle give samme garanti som Mazda nu indfører i mange lande, og har de samme europæiske bilmærker i det hele taget råd til at indføre en ordning, som vi kender fra Toyota, hvor man kan opnå noget, der ligner 11 års garanti, hvis man gør det helt rigtigt.

Vi har nævnt Toyota, som vi mener har den bedste sikring af sin kunder. Med op til 11 års garanti minus en enkelt dag, er alle de komplicerede og dyre ting sikret af en fornem garanti.

Vi kender også de koreanske bilmærker med hver sin form for forbedret garanti, syv år med 150.000 km eller fem år med ubegrænset kilometer, vi har Mitsubishi med fem år eller 100.000 km, og vi holder os til personbiler, hvor reglerne for varebiler er mere ulogiske med en lang række undtagelser. Nu mangler vi blot en udmelding fra Mazda, for en delt garantiordning på tværs af EU-lande lyder ikke logisk.

Mazda har spændende nye på programmet, men den bedste nyhed af alle, forbedret sikkerhed i købet, mangler fortsat i Danmark.

Pin It on Pinterest