Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

9. February '21 19:09 by Jørli Petersen

60’er ikon fylder 60

Renault 4 var rent faktisk en revolution i sin tid. Super praktisk og danske priser fra 11.000 til lidt mere end 12.000 kr.

Utallige er det antal høballer, spidstelte, hylende unger, mælkekasser og smuglervarer i form af en ekstra flaske snaps, der er transporteret i jubilaren, der fik debut på Paris udstillingen i 1961. Få år senere blev Renault 4 med tilhørende navne som 4R og 4L folkeeje, bilen blev det mindre alternativ til VW’s rugbrød for 60’ernes ungdom, og der er brændt en del forskellige former for ting og sager i en 4L, og vi tænker ikke på Grøn Cecil, Viking, Grøn Folio eller Bellman cigaril, cigarart.

Landeplagen Renault 4L var på mange måder en revolution. Forgængeren var Renault 4CV, som på det tidspunkt var en klassisk eller nærmest traditionel bil med hækmotor og begrænset plads, selv om 4CV i modsætning til mange andre var 4-dørs.

Bagsædet kunne pilles ud af bilen uden alt for mange problemer, og hele konstruktionen var let. Sæderne var en rørramme med tynde hynder.

Renault 4L rykkede motoren op foran, og bilen fik forhjulstræk. Af type var 4L nærmest en stationcar, i dag kan vi godt sige, at 4L var langt forud for sin tid, og bilen var uhyre enkel, samtidig med den havde et par specialiteter, der gjorde bilen til noget helt særligt, ligesom den bejlede til datidens gør-det-selv mekaniker.

Let at vedligeholde

Motoren i den første Renault 4 var hentet direkte hos forgængeren 4CV. En 4-cylindret på 745 kubik, 33 HK og 3-trins manuel gearkasse. Renault havde rykket gearkassen op foran motoren, så løsningen med gearskiftet var en alternativ garderobestang, der løb tværs gennem motorrummet øverst oppe i det hele. Selve gearskiftet var det man også kalder paraplygear, et gigantisk greb der sad midt i instrumentpanelet, det var igen en gang bøjet jernrør med en meget stor knop, som spøgefugle mente, var det perfekte sted til at hænge den kvindelige førers håndtaske.

Enkel kabine i en tid, hvor justerbart rat slet ikke var opfundet. Bemærk den næsten drabelige gearstang midt i instrumentpanelet.

Med tiden blev motor og gearkasse opgraderet. Første løft kom kort efter introduktion, nu kunne man tilvælge en 845 kubik med 34 HK, en motor der senere blev standard tilsat 4-trins gearkasse, og med tiden blev motoren gradvist større og større, for til sidste af ende med en 1,1 liters.

Kabinen var lige så enkel som resten af bilen. Måske var 4L den første prisbillige familiebil, hvor man forholdsvis enkelt kunne pille hele bagsædet ud, så man kunne bruge bilen som flyttebus.

Sædet var en gang jernramme af bøjet rør med gummistropper og tynde hynder trukket over rørstellet. Sædebetrækket kunne rent faktisk pilles af og vaskes, men Renault 4L var også en af de absolut første biler, der var let at holde ved lige.

Jo da, selvfølgelig forvandlede Renault 4L til en varebil, som var yderst populær i det danske postvæsen. Den sidste Renault 4 Van kørte helt frem til 1999.

Ejerne kunne købe en værkstedshåndbog som billigt tilbehør hos Renault forhandleren, 4L var måske også en af de første, der slet ikke have en eneste smørenippel gemt et sted under bil, som var 367 cm lang og 156 cm høj.

Den skæve aksel

Vi ryster lidt på hånden når vi skriver, at Renault 4L havde en akselafstand på 241 cm, for det er ikke helt rigtigt. Baghjulsophænget på 4L var så usædvanligt, at bagakslen faktisk sad skævt på bilen. Ophænget var lavet med torsionsstænger på tværs under bilen. Renault havde prioriteret en blød opsat undervogn, der kunne opsuge huller og buler på selv de værste veje i det franske Massif Central, og den usædvanlige konstruktion betød, at bilens akselafstand var fire centimeter længere i den ene side, eller 4 kortere i den anden, det kommer an på hvilken side man ser bilen fra, men det havde ingen indflydelse på bilens køreegenskaber, en i øvrigt ganske retnings- og sidevindsstabil familiebil i sin tid.

Alternative farver.

Renault 4L var en topsælger i mange år, og i Danmark blev bilen synonym med postvæsenets små gule varebiler, der drønede land og rige rundt for at tømme postkasser. Den danske postetat kørte i rigtigt mange år i den større Bedford med skydedøre og Renault 4L, der på sin egen måde afløste tidligere tiders Nimbus motorcykler, en motorcykel der kørte med stor kasseformet sidevogn.

Alle kunne bruge få råd til en 4L, der var en af de biler, der gjorde Danmark mobil.

I året hvor Renault 4L fylder 60, er bilen som andre legender ved at blivepopulær. Priserne er stigende, men det kræver, man ser sig grundigt for, for rust var absolut et fænomen på 4L, men der findes faktisk mange ganske rustfri biler i det sydlige Frankrig, ligesom der stadig findes en del i Spanien, og prisen for en nogenlunde god 4L med lavt kilometertal på klokken, ligger i omegnen af 6000 Euro. Vi har også netop fulgt en 4L årgang 1963 med 55.000 km på klokken. Bilen krævede lidt mere end den tidligere nævnte til 6000 Euro, men bilen på auktion var godt 20 år ældre, og der var hammerslag på 2900 Euro plus salær, og selvfølgelig transport til Danmark.

4L er selvfølgelig fransk, men bilen blev bygget i en lang række lande, herunder Mexico og Australien.

4L forsøgte sig også i motorsport. Her en 4L’er på vej til Monte Carlo.

Pin It on Pinterest