Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

25. January '23 19:03 by Jørli Petersen

620.000 for en Skoda

Skoda Enyaq blev den mest solgte el-bil i Danmark 2022. Hvis den nuværende plan for bilafgifter opretholdes, vil bilen stige fra nuværende 420.000 til 610.000 kr i 2030. Priserne er før Skodas eventuelle prisstigninger.

Både biler af typen plug-in hybrid og el-biler er blevet dyrere ved årsskiftet. Samtidig er tysker-finten blevet mindre attraktiv efter Teslas voldsomme prisdrop, og lige nu er bilbranchen stadig ikke vågnet op efter den choktilstand, der fulgte i kølvandet på Teslas prisdrop.

Prisstigningen på el-biler i Danmark er ikke af større betydning ved dette årsskifte, men det bliver det i løbet af få år. Beregninger fra De Danske Bilimportører viser, at den mest solgte ellert i 2022, Skoda Enyaq, vil koste 610.000 kr i 2030, og prisstigningen skyldes alene stigningen i bilafgifter, der ikke kan komme som nogen overraskelse for forhærdede danskere, der er født og opflasket med stigende afgifter på dit og dat, ligesom vi nu skal til at lære, at droppe en helligdag eller to når en siddende regering skal finde penge til nye fikse ideer.

Med en pris på 620.000 kr alene grundet stigende afgifter, er det også sandsynligt, at Skoda vil have lidt mere for det, der med årene vil være afløser for dagens Enyaq. Hvor meget Skoda vil have i prisstigning ved vi ikke, men prisstigninger plus danske afgifter betyder, at en pris på 650.000 kr for noget der ligner en familie-ellert ikke bliver for lidt.

Det betyder, at familien Danmark kun i meget begrænset omfang har råd til at købe ny bil.

Det betyder også, at det bliver en sjældenhed, at naboen har fået ny bil, – ny el-bil vel at mærke, for når el-biler bliver voldsomt dyre, vil danskerne søge mod det vi kender, den klassiske benzinbil.

De nye afgifter

Hvad gør Varme Hveder Banden ved det kildne problem? Vil man lempe på afgifterne, og hvis, vil der være flere helligdage tilbage, til at finansiere en udskydelse af almindelige afgifter på elbiler, for ingen tør tro, at en dansk regering vil afskaffe afgift på biler.

Ved indgang til 2023 er reglerne for en ellert følgende: Der betales 25 procent af de første 67.800 kr. Fra de knap 70.000 kr og til 210.600 kr betales 85 procent i afgift, mens der betales 150 procent af den pris, der ligger over 210.600 kr. Plus moms selvfølgelig.

Varme Hveder Banden mangler allerede penge, så der skal besparelser på bordet, hvis ikke bilerne skal beskattes efter planen. De nye afgifter har gjort en elbil til 450.000 kr 920 kroner dyrere, mens en ellert til 500.000 er steget med 12.000 kr.

Derfor har Teslas prisdyk haft så stor indflydelse på det danske bilmarked, og det er den direkte årsag til tysker-finten indtil videre er sat ud af spil.

Tysker-finten vil mange læsere måske tænke! Hvis vi oplyser, at der i 2022 blev importeret og indregistreret flere let brugte Teslaer, end der blev registreret nye biler af samme mærke fra danske forhandlere, siger det noget om fintens popularitet.

I sin uendelige visdom understøtter tyskerne el-biler med et solidt tilskud. Hvis du som tysker køber en ny ellert, beholder bilen i seks måneder og lader den køre 6000 km som minimum, får du en kontant erkendtlighed fra den tyske stat på 9000 Euro.

Efter seks måneder, kan man sælge bilen og stille sig op i rækken efter den næste nye ellert, og gøre det hele igen, og der er mange danske brugtbilforhandlere, der har hentet bunkevis af brugte ellerter i Tyskland, for der har været penge at spare, selv om det koster noget at lave toldsyn, transport og forskel i moms fra Tyskland til Danmark.

Det tyske tilskud til at køre ellert svarer til, at man får et statstilskud per kørt kilometer på 11,18 kr, et beløb, som selv ikke Inger Støjsender har fantasi til at forslå som kørselstilskud til de danskere, der bor langt ude i bananen.

Nye regler

Med udsigt til voldsomt stigende priser på el-biler, forsøger De Danske Bilimportører at overtale Varme Hveder Banden til at se nærmere på, eller som minimum udskyde de nye bilafgifter, men har regeringen råd?

Når forsvaret har fået hvad de skal have, og de nye ministerbiler er på plads, er der ikke penge til meget mere, men de danske bilimportører er ved at udvikle sig til en politisk organisation, en organisation der mest taler el-bilernes sag frem for bilimportørerne som helhed uanset hvilken type bil der sælges, så bilimportørerne taler i første omgang om at fastholde det nuværende bundfradrag, men man taler også om pisk.

Pisk til kunderne?

At tænke sig. Den organisation der repræsenterer de danske bilimportører taler om straf til deres kunder. Det svarer til, at den samlede danske købmandsbranche drømmer om ekstra straf til de kunder, der kunne tænke sig at købe et halvt kilo oksehak!

Bilimportørerne taler om miljøzoner. Man drømmer om afgifter til alle, som ikke gør deres yderste for klimaet, afgift omkring alle former for miljø og man taler om afgift på trængsel.

Bilimportørerne har endnu ikke taget det ultimativt grimme ord i munden, men det er lige før man går ind for den tidligere så berømte ”betalingsring”, som selvfølgelig skal indføres i alle byer større end Sønder Omme, hvis den skal have effekt.

Bilimportørerne undskylder sig med, at det ikke skal blive dyrere for bilkøberne, men med kendskab til danske regeringer og politikernes forkærlighed for afgifter og inddragelse af fri- og helligdage kan man godt spørge: Hvem tror det kan blive en realitet?

Men de tidligere nævnte 650.000 kr for en Skoda Enyaq som mindstepris i 2030, understreger med al tydelighed, at el-biler er dyre. De har længe været alt for dyre, der har været alt for få billige ellerter, og intet tyder på, at el-bilen bliver billigere ved fabriksporten.

Det kan være afgørende for brintbilens muligheder, for som det er nu, er brintbilen stadig dyrere end den rene el-bil, men vil det holde stik de kommende år? Hvad sker der, når Toyota kan køre den klassiske type bil på brint?

Toyota har allerede helt almindelige biler med stempelmotorer, der kører på brint. Kan det være løsningen på de kommende prisstigninger på 0-CO2 udledende biler?

Pin It on Pinterest