Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

13. March '16 16:30 by Jørli Petersen

Mazda nørder videre

Mazda CX-3 er netop nu den bedste bil i den nye crossover klasse.

Mazda CX-3 er netop nu den bedste bil i den nye crossover klasse.

Man kan ikke beskylde Mazda for at vælge de lette løsninger. På en skøn blanding af japansk nørderi og tysk grundighed løser Mazda opgaven at lave en dieselmotor nummer to, og hvis man tager udgangspunkt i den ualmindeligt lækre 2,2 diesel, som bl.a. ligger i Mazda 6, ville den korte vej til en mindre motor være at gøre som man har set flere andre gøre, – ta’ en eksisterende motor, og skære en cylinder af en i den ene ende.

Men næh, nej. Sådan gør man ikke hos Mazda. Her nørder man videre, og et eller andet sted må man beundre Mazda for at udfolde så store anstrengelser for at lave en mere hverdagsagtig dieselmotor, som en 1,5 liters trods alt er. Når man samtidig tager i betragtning, at motoren stort set er forbeholdt det europæiske marked, da alle andre ikke rigtigt gider diesel, slet ikke efter den seneste gang partikeltåge fra mægtige VW, er det utroligt, at man gør så meget, for – undskyld udtrykket – så lidt.

Lidt mere maseri

Da Mazda præsenterede den seneste generation motorer, fik man alverdens bilnørder til at klø sig undrende i nakken, for hvad var det lige Mazda havde gang i, og nok så vigtigt, hvordan mon de havde klaret den opgave?

Både benzin- og dieselmotor havde samme kompression med 14:1. En særdeles høj kompression for en almindelig benzinmotor, også når man sammenligner med en formel-1 motor, og så skal man huske, at motoren skal klare sig med almindelig EU-standardiseret oktan 95.

CX-3 diesel er ikke kun lækkert design og livsstil, det er også nørderi for viderekommende.

CX-3 diesel er ikke kun lækkert design og livsstil, det er også nørderi for viderekommende.

Head-up display er nok kommet for at blive. Personligt får det ikke pulsen i vejret.

Head-up display er nok kommet for at blive. Personligt får det ikke pulsen i vejret.

Når en dieselmotor har en kompression på 14:1, er det lige så ualmindeligt lavt tryk.

Hvordan mor? Er det helt rigtige spørgsmål, samtidig med motoren uden videre dikke-darer klarer Euro 6 kravet uden nogen form for ekstra filter eller kemisk tilskud af en eller anden form.

Den lave kompression giver en anden motorlyd, det gør motoren mere smidig, den kan nuppe flere omdrejninger, der er kort sagt rigtig mange fordele ved en Mazda diesel, og den nye 1,5 er ikke meget anderledes end 2,2-motoren.

En anelse højre kompression, lidt mere maseri i cylinderen før blandingen af luft og diesel antænder sig selv, men vi oplever de samme plusser, den lidt anderledes motorgang så længe motoren er kold, men det varer kun kort tid, før vi er tilbage ved den blødere og mere smidige diesel, som har et flot moment over et bredt område, men også et begrænset antal heste.

Pænt og nydeligt bagagerum med dobbeltbund, som i dette tilfælde er forsynet med en solid plade.

Pænt og nydeligt bagagerum med dobbeltbund, som i dette tilfælde er forsynet med en solid plade.

Konkurrenterne benytter typisk en 1,6 diesel med 130 HK eller mere, Mazda nøjes med 105 HK, og det er det bløde punkt for denne CX-3, som eller høster stort på groft sagt samtlige discipliner.

Årets bedste

Sagt så tydeligt som det kan siges, så er Mazda CX-3 den nye cross-over klasses bedste bil netop nu. Klassen er i rivende udvikling, så det er lidt svært at sige hvilken bil, der gør det bedst om få måneder, men lige nu er det CX-3 vi har i førersædet, som dermed sender tvillingerne Qashqai og Kadjar et trin ned at stigen, og vi indrømmer gerne, at vi havde forbehold overfor Mazda CX-3, da Årets Bil i Danmark blev kåret i efteråret 2015.

Her valgte vi den nye Mazda 2 frem for CX-3 på den personlige top-5, og en af årsagerne var i efteråret 2015, at vi ikke kendte dieseludgaven af CX-3 godt nok, og derfor blev valget, som det blev.

Når vi skærer ind til benet og sammenligner med konkurrenterne og ser på fordele og ulemper, er CX-3 samlet set tidens bedste af sin art. Det svage punkter er det begrænsede antal heste fra 1,5 maskinen, – vi tror det bliver rettet i kommende modelår, og vi havde også gerne set, at CX-3 måtte køre med mere end 1200 kg på en trækkrog, for en bil som CX-3 er både livsstil og lækkert design, den er også en brugsbil, og brugsbiler må godt kunne køre med noget der vejer mere end 1200 kg. Til almindelig info, så er trailervægten på en typisk 2-akslet håndværkertrailer 1300 kg som det maksimale, og det må CX-3 ikke, en typisk campingvogn vejer også mere end 1200 kg, og den klassiske hestetrailer er også uden for rækkevidde, men efter den svada må vi tilføje, at Mazda langt fra er ene om at være fedtet med trailervægt. Det er blevet en kedelig tendens at spare netop på det punkt.

Pæn og velfungerende kabine med rigtigt gode sæder.

Pæn og velfungerende kabine med rigtigt gode sæder.

Mazda CX-3 Skyactiv 1,5D

Pris: fra 253.210 kr

Pris for testbil: 288.925 kr

Motor: 1,5-liter 4-cyl

6-trins man

105 HK v. 4000 o/m

270 Nm v. 1600-2500 o/m

0-100 km/t:10,1 sek

Tophastighed: 177 km/t

ECE-snit: 25,0 km/l

Kørevægt: 1200 kg

Totalvægt: 1735 kg

Trailer: 625/1200 kg

CO-2: 105/km

Pin It on Pinterest