Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

5. April '16 10:04 by Jørli Petersen

En flåde af el-biler

Rækkevidden på dagens Nissan e-NV200 er officielt 175 km, men i praksis er vi nærmere en rækkevidde omkring 130 km.

Rækkevidden på dagens Nissan e-NV200 er officielt 175 km, men i praksis er vi nærmere en rækkevidde omkring 130 km.

Frederiksberg Forsyning, som nogenlunde kan oversættes til Frederiksberg kommune, har netop sagt ja til en ganske stor bunke el-biler, men det er samtidig el-biler på et højere niveau.

Frederiksberg Forsyning får i løbet af meget kort tid en flåde af 15 Nissan e-NV200 el-biler. Den lille handy kassevogn har en rækkevidde på officielle 175 km, i praksis vil det nok betyde omkring 130 km, men selv om rækkeviden er mindre i den virkelige verden, er det rigeligt til at køre flere gange rundt om Frederiksberg kommune, og en kommunal kassevogn har i de fleste tilfælde et meget forudsigeligt kørselsmønster, så man kender det daglige behov, og så står den kommnunale forsyningsbil som regel stille om natten, hvor den kan oplades, så der er fuld tank når næste arbejdsdag tjekker ind.

Generation 2

Fredeksberg Forsynings nye el-biler er en så stor samlet energipakke, at el-selskaberne er interesseret i en udvidet løsning for tilslutning til elnettet. Det er 15 store batteripakker, som ikke laver andet end at vente på næste arbejdsdag, men med de nyeste type ladestationer, kan elforsyningen nu bruge den oplagerede energi til hertz regulering, den kan bruges til at udjævne et pludseligt større behov for elektricitet, men den nye type opladning betyder også, at man kan programmere sin ladesituation på en sådan måde, at bilen altid er fuldt opladt når bilen arbejdsdagen starter. En el-bil tilsluttet den nye type lader, vil aldrig være helt afladet, man vil altid kunne bruge bilen, og ifølge Nissan Danmark, kan bilen afledes til 60 procent af bilens samlede kapacitet.

Endnu flere el-biler

Frederiksberg Forsyning og måske kommune er ikke færdige med at indkøbe elektriske køretøjer. Den nye flåde på 15 Nissan e-NV200 bliver udvidet i nær fremtid, der regnes med en samlet mængde biler tilsluttet den nye type ladestation på mellem 40 og 60 biler af mærket Nissan, og jo flere el-biler tilsluttet den nye type ladestation, jo større interesse har bilerne for dansk elforsyning.

De 40 el-biler kan også programmeres til at blive opladt, når der er billig energi i ledningerne, og i Danmark vil det sige, at bilerne kan oplades ved hjælp af overskudsproduktion fra vindmøller, som netop nu eksporteres til andre lande til en meget lav pris.

Frederiksberg Forsyning har netop fået 15 elbiler i parken, og disse køretøjer er tilsluttet det nye type to-vejs ladesystem. Et system for elforsyningen kan hente noget at den parkerede energi, for at sende det tilbage lidt senere på natten.

Frederiksberg Forsyning har netop fået 15 elbiler i parken, og disse køretøjer er tilsluttet det nye type to-vejs ladesystem. Et system hvor elselskabet kan hente noget at den deponerede energi, for at sende den tilbage senere på natten.

Danske el-selskaber drømmer om en dansk bestand af 30.000 el-biler, tilsluttet den nye form for opladning, men de nye afgifter på el-biler betyder også, at det mål er rykket længere ud i fremtiden.

El-bilens fordel

Prisen for en Nissan e-NV200 starter ved en pris på 250.000 kr, som umiddelbart lyder af en rigelig høj pris for en kassevogn. Fordelen ved den elektriske varebil er, at den er billig i drift. Foruden lave omkostninger til ”brændstof”, er den daglige vedligeholdelse også lavere end på en traditionel kassevogn med forbrændingsmotor.

En el-bilen bremser mindre end den traditionelle bil. Bremsebelægninger m.v. holder længere, der skal ikke skiftes olie og filter, ingen vrøvl med partikelfilter, ingen hakkende morgenstart fra dybfrossen dieselolie og meget, meget mere. El-bilen er betragteligt billigere i daglig drift end den klassiske kassevogn, men om det nu kan lade sig gøre med en el-bil, og hvordan økonomien ender med at se se ud, må hver enkelt virksomheds analyse afgøre.

 

Pin It on Pinterest