Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

10. September '15 09:46 by Jørli Petersen

Stop når det er muligt

Citroen har måske en opskrift – eller delvis løsning på de næste års trængsler med varebiler og dieselmotorer.

Citroen har i mange år forsynet deres biler med den såkaldte FAP-teknik, en lille ekstra tank under biler, hvor indholdet bruges til at forbrænde de partikler, der hobes op i filtret, men nu kan denne teknik ikke så alene.

Når Citroen slår over på Euro 6-norm på deres varebiler, bliver det både med den kendte FAP teknik plus det ekstra AdBlue, og jo mere jo bedre for det problematiske partikelfilter, som har generelle problemer med levetid, – og det gælder for samtlige bilmærker.

Som teknikken er nu, kan man sige, at et partikelfilter holder omkring 50.000 km hvis man kører meget bykørsel. Kører man på lande- og motorvej, kan man regne med 100.000 km, og jo skrappere miljøkrav til dieselmotorerne, jo mere såbar bliver teknikken, og jo mere koster det at holde bilen kørende.

Derfor kan Citroens løsning med Start-Stop og især e-HDi til varebiler, være det ekstra tiltag, der giver et længere og bedre liv til mekanikken, og samtidig giver det færre værkstedsdage og lavere driftsomkostninger generelt.

To valg

Citroen Jumper fås som altid i en række varianter, og testbilen er den mere beskedne type med den såkaldte S+S teknik, kort beskrevet start-stop.

Start-stop er første skridt til at holde mængden af overflødige partikler væk fra systemet. Når bilen holder stille, stopper motoren, og mængden af de dumme tomgangspartikler reduceres voldsomt. Testbilen med 130 HK, 3 tons totalvægt i kort, lav udgave kører officielt 15,2 km/l. Uden start-stop kører samme bil 13,5 km/l, så alene på brændstofforbrug er der plusser, mens generelle udgifter til service er mere vanskelige at fastslå.

Den mere interessante Jumper hedder e-HDi til efternavn. Citroen sælger denne model med 150 HK, og totalvægten starter ved 3300 kg. Typen hedder L2H2, en længere og højere bil, så man kan ikke sammenligne direkte med testbilen, men Jumper e-HDi kører 13,9 km/l, og start-stop er den vigtigste del af den teknikpakke, som Citroen kalder for e-HDi.

Foruden start-stop, er e-HDi en anderledes type startmotor, der også fungerer som generator. De mange gange start for en varebil i bytrafik går bedre og mere smertefrit med en kraftig udvendig kombineret startmotor/generator, der med en kraftig kilerem trækker direkte på skiven til krumtappen, og under påløb lades der ekstra strøm til det større batteri, som også er en del af e-HDi systemet.

Det med priser

Vi vover den påstand, at Citroen Jumper med start-stop som testbilen eller type e-HDi, klarer sig bedre og mere problemfrit end en standard Jumper. Foruden den kontante besparelse i form af lavere forbrug, kan det, – hvis denne påstand er korrekt, betyde færre værkstedsdage og enten lavere leasingydelse eller lavere driftsomkostninger.

Bag den drilske teknik genkender vi den nye Jumper. Der er ikke de store ændringer på alt det andet, 2,2 motoren klarer sig generelt godt, vi fornøjer os over en veltrimmet 6-trins gearkasse med rigtig god gearing, der er også plus til lavt støjniveau, og de vanligt gode sidespejle skal endnu engang have ros, og med al den snak om teknik, kan vi ikke komme uden om priser, for mere teknik koster selvfølgelig.

Testbilen koster 195.585 kr før moms. Den større e-HDi med 150 HK koster 229.990 kr, før moms, men de oplyste priser er listepriser, og absolut kun vejledende, mens leasingpriserne er noget helt andet.

Opfordringen efter test er åbenlys: Vær opmærksom på alle tiltag, som kan gøre livet med en varebil lettere og billigere i fremtiden. Jumpers S+S og endnu bedre – e-HDi kan være et godt bud på en mere problemfri varebil.

Citroen Jumper i nyeste aftapning har fået lidt opfriskning hist og pist, men det er de tekniske løsninger, der rummer de største nyheder.

Motoren i Jumper er den kendte 2,2 liters, der fås i flere udgaver. Her er det med 130 HK og Start-Stop teknik, som giver forbedret økonomi ved bykørsel, men samme 2,2 motor fås også med 150 HK og e-HDi teknik.

Citroen Jumper 130 L1H1 S+S kort

Pris: 195.585 kr excl moms

Moms: 37.853 kr

Motor: R4 2,2 l.

HK v. o/m 130/3500

Nm v. o/m 320/2000-2300

Totalvægt: 3000

Nyttelast op til 1065 kg

Varerum: 8,0 kbm.

ECE-snit: 15,2 km/l

Pin It on Pinterest