Stakke af demo-Passat’er
Der blev i alt solgt 222.924 personbiler i Danmark i 2016, og det er både en fremgang på 7,4 procent fra 2015, men det er også det største bilsalg i Danmark nogensinde.
Landets forhandlere kan også være tilfredse med danskernes trang til lidt større og dyrere biler, for den tidligere så dominerende microklasse er nu reduceret til 20,3 procent af det samlede salg, mens den lidt større model som Corsa, Fiesta, i20 og alle de andre nu udgør 26,1 procent af salget.
Vi har også set nærmere på salget af firmabiler, hvor markedet nu er under 10 procent af det samlede salg, mens den resterende andel af markedet på godt 45 procent er fordelt mellem biler af anden type, blandt andet den hastig stigende lette SUV/Crossover type.
De to store
Peugeot og VW er de to største bilmærker i Danmark målt på salg af personbiler. I virkeligheden er VW noget større end Peugeot, for VW har også et stort salg af varebiler, en type bil, hvor Peugeot mere eller mindre har sluppet både håndtag og interesse.
VW solgte eller indregistrerede 26.396 personbiler sidste år, hvor Peugeot satte plader på 22.175, men hvis man dykker i tallene, er styrkeforholdet måske lidt anderledes.
I bilbranchen tales der om organisk salg, som er det traditionelle salg af en bil, hvor en kunde kommer ind hos en forhandler og køber en bil.
Hvis man regner størrelse efter salg til en almindelig køber, er Peugeot pludselig størst. Tal oplyst til Bursd.com viser et salg til Peugeot 9915 biler, mens VW solgte 9803 biler til en traditionel kunde.
Peugeot er også størst på leasing med 8369 privatleasede biler, hvor VW’s tal er knap 5000, men der er også et meget interessant tal, som Skat måske allerede er snublet over, for der er faste regler for antal af demobiler og beskatning af samme.
VW’s mange demobiler
Et stort bilmærke i Danmark har normalt omkring 75 forhandlere eller udsalgssteder. Hver forhandler kan registrere et vist antal demobiler årligt, uden at komme i klammeri med Skat, men VW’s tal i 2016 er meget stort.
Peugeot, som er landet næststørste bilmærke, registrede 2823 demobiler i 2016.
VW, som er nummer et eller to alt efter metode til opgørelse, indregistrerede 5342 demobiler i 2016, og det er 2519 demobiler flere end nærmerste konkurrent med nogenlunde samme antal solgte biler.
Omregnet til forhandlere, svarer det til, at hver VW forhandler indregistrerede 67 demobiler på et år. Det er mere end en bil hver uge per forhandler, medregnet jul, påske, pinse og skoleferie, og tallet virker voldsomt, ligesom det er kraftigt medvirkende til at gøre VW til den mest solgte personbil i Danmark.
Vi påstår ikke, at VW laver fiflerier med de danske regler for demobiler, selv om VW er blevet kendt for at have sin egen opfattelse af visse regler, og måske hænger VW’s dieseltåger sammen med det høje antal danske demobiler, for bilerne er nærmest tvangsudskrevet fra Tyskland, hvor man har lukket fabrikker og sendt personale hjem, samtidig med bilerne hobede sig op uden for fabrikkerne.
Der er sendt meget billige biler rundt til andre lande. VW har været på tilbud, især leasingselskaber og storkunder har fået rabatter, der kunne mærkes, og en af metoderne til at få tyndet ud i bilerne foran fabrikkerne har været registrering af flere demobiler.
Den danske VW importør er i modsætning til andre steder en ikke-fabriksejet importør, og det kan betyde mindre pres fra hovedkvarteret i Wolfsburg, men billige biler er jo billige biler, og VW’s meget store antal demobiler er i særklasse.
Vi lurer på, om Skat også undrer sig over mængden af VW demobiler, som har fået kørt 13-1400 kilometer på klokken af VW’s juniorsælgere, før de kan sælges under mere normale vilkår til en nogenlunde normal pris for en let brugt bil.