En knivspids ændringer
Opskriften på ny bil er som opskriften på en gennemsnitlig sandkage. Det er de faste ingredienser, vi hiver fat i, og forskellen er minimeret til lidt blandingsforhold og et ja eller nej til kanel.
Hvis det er en ny bil i den berømte og populære familieklasse, er opskriften helt sikkert en lidt større bil, en lidt anden motor og en let ændret undervogn. Den store sællert på bilen kan sammenlignes med kagens glasur. Er det med glimmer, er der flødeskum på siden, og i dette tilfælde er designet også meget forudsigeligt, for en ny Kia Rio skal selvfølgelig ligne alle andre biler fra Kia, og mens det ikke så vigtigt for Rio, at den ligner den større Ceed eller Sportage for den sags skyld, kan det blive mere alvorligt for den kommende Kia Stinger, som meget gerne skal sende helt anderledes signaler end Rio, for Rio er standardvare. Det er standard ændringer, det er standardnyheder, det er på alle måder standard på en meget positiv måde, så positiv at Kia Rio ikke kan fornærme på nogen måde.
Herfra går vi videre til selve opskriften på Rio-kage. Designet synes vi er vellykket. Rio har et lidt frækt eller måske blot kækt anstrøg, den ser faktisk ud til at være større end den reelt er, og vokseværket ved dette modelskift er beskedent både i længde og bredde. De forholdsvis små ændringer giver også lidt bedre plads i kabinen, som kan være vanskelige at gennemskue, for hvor meget skyldes polstring, højdeplacering af sæder og meget andet der kan snyde sanserne, men ud fra helt almindelige måledata kan vi se, at der er lidt bedre plads i bagagerummet, så lidt mere reel plads er altid velkomment i en typisk dansk familiebil.
Pas på tempoet
Den største nyhed i Rio er motoren. Ny er den 1-liters 3-cylindrede turbomotor med 100 HK, en motor med rigtigt pæne data når man kun læser brochurer, en motor der også findes i den større Ceed, og mens vi ikke var begejstret for en 1-liters i Ceed, går det en anelse bedre i den mindre og lettere Rio, men bare rolig, vi klapper ikke i hænderne.
1,0 motoren, der er en Picanto motor tilsat en gang kunstigt åndedræt, er en hverdagsmotor. Det er maskinen til de mennesker, der har et begrænset kørselsbehov, det er motoren til koldstart, kørsel til skole, børnehave og idræt, det er bilen til forældremøder, men så kan vi indskyde et hovsa, for det er de øvrige motorer også. Alternativet til 1,0 motoren er 1,25 motoren vi allerede kender fra flere biler, blandt andet fra Hyundai i20 der er søstermodel til Rio. Denne motor er heller ikke sindsoprivende, men den har det vi kalder en kæmpefordel, den har fire pløkker i maskinrummet, hvor 1,0 motoren er en 3-benet haltefanden, som godt nok har en lidt bedre lyd og er lidt mere civiliceret end en sugemotor, men nej, – vi er ikke begejstret.
Heller ikke over bilens forbrug. Til det må vi sige: Pas på tempoet. Når vi ruller en blanding af landevejs- og bykørsel, har vi et forbrug på 18,2 km/l. At vi ikke kommer i nærheden af de 24,4 km/l i ECE-normen er ingen overraskelse, men vi er lidt betænkeligt langt fra, og det bliver værre, så snart vi sætter tempoet op på 100 og derover. Så snart vi kører flest kilometer på motorvej, stiger vort forbrug til 15,1 km/l, og så tager vi et pænt stort væddemål på, at vi ville køre længere på literen, hvis vi havde valgt Rio med 1,25 motor, som vel at mærke koster op til 30.000 kr mindre end Rio med 1-liters turbomaskine.
Igen, hvis man læser data, ser man også et flot moment, der ligger helt stabilt over et bredt område, men man skal køre i bilen for at konstatere, at der også er måde med galskaben. Op ad bakke og lidt læs, er det som om bilen er ligeglad med den fine, flade momentkurve, der er hvad der er af moment, og længere er historien ikke. Igen og meget kort, vi er ikke imponeret af motoriseringen, som er til beskedne mennesker, som godt kan li’ at sige, at de skam har en bil med turbo, som de ellers ikke bruger ret meget officielt brændstof. På den måde passer pengene.
Opsætning
Næste ændring i opskriften på ny bil er opsætning af undervogn. Igen er der faktisk ingen ændring. Rio skulle have fået foretaget mindre ændringer omkring bagakslen, der skulle gøre bilen bedre til at suge små bump og huller til sig, uden at sende dem videre op i kabinen, og vores kommentar til den påstand er et ……… hmmmm…. Nå!
Helt ærligt, vi har vanskeligt ved at genkalde indtrykket fra den tidligere model Rio, og det er svært at afgøre, om der i det hele taget er nogen ændring, og hvor stor forbedringen er blevet.
Rio er igen en familiebil. Den lander i det brede felt af biler, som ikke kan fornærme nogen målt på køreegenskaber. Undervognen er med et pænt ord enkel, der er ingen højdepunkter, og der er ingen egentlige svagheder, Rio er som langt de fleste biler af typen let understyrende, men styringen er måske det punkt vi vil give en mindre kritik, selv om Kia har gjort sig umage med et sæt 17-tomme hjul i 45 profil, tilsat sorte ruller af absolut anerkendt fabrikat.
Hvis vi forsøger at omsætte disse hjul, der er ekstraudstyr, til almindelig standardhjul, vil vi nok efterlyse lidt mere reaktion og føling fra de styrende hjul, men igen, hjulene ser vakse ud, de gør sig godt på parkeringspladsen, de sender signaler, og passer glimrende til bilens lidt vakse design, så her er alt i orden, men de gør ikke Rio til familieklassens superbil målt på køreglæde eller køreegenskaber.
Det med plast
Grundprisen fra Rio med 1,0 motor er 160.000 kr. En ganske høj startpris vil vi mene, vi kan meget bedre forholde os til de 130.000 kr for den billigste udgave, men når man skal starte ved 130, skal der selvfølgelig spares nogle steder, og et af stederne for Rio er indvendig plast i kabinen, og den hårde plast på bl.a. dørsider er af den type, der giver ømme albuer, når man har forsøgt at slænge sig på en strækning fra Fredericia og hen over Sjælland.
Ellers en ganske lækker indretning i ny Rio, vi kan godt lide selve rattet, den store skærm er ved at være standard i rigtigt mange biler, så den skal være der, hvis ikke en bil skal have alvorlige skrammer, vi er ganske godt tilfredse med forsæderne, der er fornuftigt med benplads og siddehøjde på bagsædet, og prøv så, hvis ikke du allerede er faldet i søvn, at tælle hvor mange gange vi har brugt betegnelsen ”almindelig” i dette test.
Der hvor Kia Rio er alt andet end almindelig er på serviceintervaller. Man holder fortsat fast i 12 måneder eller 15.000 km, og i 2017 ligner det platugleri. Det er et spørgsmål om at få kunderne til at lægge lidt flere penge på værkstederne mere end det er nødvendigt for at sikre bilen et langt og godt liv, men så er Kia ualmindelig med deres garanti, for syv år eller 150.000 km er stadig i den absolutte top sammen med søstermærket Hyundai, der har en anderledes men ligeledes forgyldt garanti.
Kias er så bedst til det vi startede med at beskrive, bilen til den korte tur i hverdagen, for syv år er og bliver to år længere end fem, og når man køber bil, som ikke skal køre mange kilometer, er tiden helt afgørende. Derfor får Rio en form for familiemæssig anbefaling med på vejen, men vor begejstring over selve bilen er vist allerede beskrevet.
Kia Rio 1,0 T-GDI Comfort
Priser fra: 192.999 kr
Testbilen koster: 175.493 kr
Motor: 1,0-liter 3-cyl
5-trins manuelt
100 HK v. 4500 o/m
171 Nm v. 1500-4000 o/m
0-100 km/t: 10,7 sek
Tophastighed: 188 km/t
ECE-snit: 24,4 km/l
Kørevægt: 1042 kg
Totalvægt: 1600 kg
Trailer: 450/1000 kg
CO-2 g/km: 94 g