Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

11. January '18 12:30 by Jørli Petersen

SUV-klassens førerhund

Med let overdrivelse kan man påstå, at Nissan Qashqai opfandt dagens SUV-klasse, og Nissans populære bil er en klar nummer et i klassen. Den er topsælger og den alle andre vil slå.

Vi begynder lidt usædvanligt med at gå helt til bunds på prislisten. Her finder vi en Qashqai med træk på alle fire hjul, så vi starter med at konstatere, at Qashqai er en ægte SUV, og så noterer vi i forbifarten, at dyreste Qashqai koster omkring 370.000 kr, hvis man kan holde fingrene fra metallak, som betyder merpris på 6500 kr gennem hele modelprogrammet.

I dyreste Qashqai finder man 1,6 liters diesel med 130 HK, som vi fra tidligere ved, er en rigtig god maskine til netop Qashqai. Ikke noget med mystiske dobbelt turbo sat lige efter hinanden, en helt ren dieselmaskine, som vi vender tilbage til med flere løse bemærkninger.

Billigste Qashqai koster 235.000 kr i runde tal plus levering o.s.v., her har vi samme motor som vi finder i testbilen, mens billigste 115 hestes med automatgear koster 256.000 kr plus det løse. Testbilen har således taget 71.000 kr på i rent udstyr, og den får da også alt hvad den kan trække, når en Qashqai hedder Tekna+ til efternavn, og så er det man skal måle og veje, for hvad er det muliges kunst med en pris på 327.000 kr.

Ingen ændringer længst bagude, men god plads, dobbeltbund og mulighed for yderligere plads.

Man kan få en 1,6 diesel med 130 HK, manuelt gear og Tekna udstyr til en lidt lavere pris, og den model vil vi anbefale frem for testbilen, som selvfølgelig kører på benzin, er et oplagt valg til et helt andet kørselsbehov og mønster, men hvis man ikke kører mange kilometer, kører mange korte ture med mange koldstarter og bor i byen, vil vi i stedet anbefale en 1,6 liters til stort set de samme penge, så den helt korte konklusion af denne test vil være, at vi foretrækker 1,6 benzinmotor med manuelt gear frem for 1,2 benzinmotor og automagear, men understreger også, at dieseludgaven af Qashqai er vores klare favorit. Forklaring følger.

CO-2 forskrækkelse

Bilfabrikkernes CO-2 forskrækkelse har også ramt Qashqai. Basismotoren er 1,2 liters tilsat noget turboladning. Det er en tydelig opsætning af motor, der skal give det ønskede moment og fornuftige mellemaccelerationer, som ikke kan fornærme fru Jensen og hr Hansen. En tydelig og meget vel planlagt landing. Nu handler det mindre om det totale indtryk og mere om at nedbringe CO-2 udledningen.

Face-lift betyder normalt meget små ændringer, og det gælder også for nyeste udgave af Qashqai.

Det helt generelle indtryk af face-liftet Nissan Qashqai er positivt på alt det der ikke handler om 1,2 motor med tilbehør, men bilen opfylder de krav der kan stilles til en bybil. Her kan ingen blive fornærmet eller direkte skuffet, men så snart man kører ud på landet, smækker familie og bagage i bilen, finder lidt modvind og måske en bakke der skal forceres, er det tydeligt, at 1,2 liter med turbo er lidt, – nej, noget for lidt til Qashqai.

Automatgearet er af CVT typen, Nissan kalder det Xtronic, men milliongearet har den gode egenskab, at det ikke ødelægger forbruget, det er det samme som med manuel gearkasse, men CVT gear er overhalet i virkning og duelighed med automatgear af typen dobbeltkobling, så vi sender en diskret opfordring til Nissan om at se nærmere på denne løsning.

Med begrænset motoreffekt vil det også gå ud over mulighederne for at køre med trailer. 1000 kg efter en Qashqai er meget lidt, men det kan selvfølgelig blive bedre. En diesel må køre med 1800 kg på krogen, og så er vi pludselig i en helt anden verden, og da vi afleverede testbilen på importørens adresse, lagde vi mærke til de mange nye Qashqai med trækkrog på personaleparkeringen, så man har skam bemærket begrænsninger og muligheder hos den danske Nissan importør.

Alt det nye

Det gennemgående budskab i denne test vil være, at vælge Qashqai med andet og mere end basismotoren. Vores test skal samtidig være en slags hyldest til Nissan Qashqai, som har udviklet sig mange gange, siden den første model blev lanceret som Golf-konkurrent eller killer om man vil.

1,2 liters benzinmotor med turbo lyder ikke af meget til en Qashqai, og det er det heller ikke. Det er rent ud sagt for lidt.

På det tidspunkt rystede alle på hovedet. Havde Nissan da helt tabt sutten, tænkte mange med udsigt over Almera og Primera, men dagens tal siger noget ganske andet end forventet. I 2017 blev der solgt flere end 7000 Qashqai i Danmark, mens Golf samlet kunne præstere 6200, så Nissan havde ret, og der er ikke noget der tyder på, at den populære SUV-klasses absolutte førerhund kommer til at gøre det dårligere i 2018.

Mens mange fabrikker fortsat er ved at finde sig tilrette i SUV-klassen, er Nissan så langt forud, at man har overskud til at køre en ekstra gang med strygejernet for at rette de sidste krøller, samtidig med man kommer helt ud i hjørnerne, eller på begge sider af flippen om man vil.

Nyeste version Qashqai er gennemført. Vi anerkender de små forbedringer i bilens undervogn, der giver forbedret daglig kørsel, og så er vi fuld af beundring for den lydisolering man har lagt i ny Qashqai.

Det er det vi mener med detaljen. Det er her djævelen kan ligge begravet, men ikke i tilfældet Qashqai. Kabinen er blevet bedre og mere komfortabel, men vi lidt lurende ved læderstuen i Tekna+. Det kniber med begejstring over de valgte lædermøbler, men på den anden side, man køber vel ikke en ny læderstue uden først at have kørt hånden anerkendende over læderet, og det er hvad vi anbefaler omkring ny Qashqai, så det handler om læderstue og en sløjbenet grundmotor.

Og kan du ikke huske hvad det var vi skrev om 1,2 liters benzinmotor til Qashqai, kan du jo begynde forfra.

Nissan Qashqai DIG-T 115 Tekna

Vi er noget lurende ved læderstuen eller hudsalonen, som det kaldes i Norge. Den falder ikke umiddelbart i vor smag, men man køber jo ikke en læderstue, uden at kørt hånden over de kommende møbler, så kik grundigt efter hos forhandleren, før du vælger mellem læder og stof.

Pris: fra 235.407 kr

Pris for testbil: 326.057 kr

Motor: 1,2-liter 4-cyl

aut CVT-gear

115 HK v. 5200

165 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 12,9 sek

Tophastighed: 173 km/t

ECE-snit: 17,9 km/

Kørevægt: 1451 kg

Totalvægt: 1880 kg

Trailer: 680/1000 kg

CO-2: 129 g/km

Pin It on Pinterest