Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

30. April '18 16:41 by Jørli Petersen

Rød koster gratis

Grønne biler med plug-in bliver mere og mere populære, det er el-bil på den gode måde, priserne er ved at være tilgængelige, og Kia ser ud til at have fået godt fat i markedet.

Vi skifter lige gear, kravler både til en anden biltype end Niro, og til en plug-in i en noget anden prisklasse, for Kia ser ud til at have et godt greb i den lange ende af plug-in snoren.

Niro er allerede topsælger, det samme kan man ikke kalde Optima, som alle sine kvaliteter til trods, ikke har nogen større opmærksomhed på det danske marked, men måler vi Optima med den grønne målestok, er situationen noget anderledes, selv om prisen officielt starter lige omkring de 350.000 kr, mens testbilen med masser af veltrimmet udstyr, nøjes med at bliver godt 10.000 dyrere, hvor syv af de 10 er det såkaldte farvetillæg, – det man tidligere kaldte gebyr for metallak.

Vi fortsætter konsekvent med at kalde det for gebyr, for i dagens bilverden, er det meget vanskeligt at se, at det i det hele taget er dyrere at lakere den ene eller anden standardfarve på bilfabrikkerne, – og vi taler helt generelt, og da alle standardfarver mere eller mindre er af typen metallak, har man opfundet et andet navn til gebyret, så nu hedder det farvetillæg???

Benzin påfyldes bagi bilen mens klappen til el-stik sidder i venstre forskærm.

I tilfældet Kia Optima er det farven rød der koster gratis, altså bilen der holder standardpris, mens det mere normale hos andre bilmærker er hvid, men situationen ændres hele tiden.

Men nok om det sure opstød rundt om det utiltalende gebyr, Kia Optima gør sig også i firmaklassen, med denne plug-in lokker man med leasingpriser fra 291.000 kr, og så er vi pludselig i en noget anden boldgade, samtidig med man er er klasse op i forhold til Niro.

Smøgerne på hylden

Optima er den 2-liters klassiske type firmabil. Niro er en 1,6 liters, Optima har noget mere power, den har også større batteripakke end Niro, den bør i teorien kunne køre en anelse længere på en opladning, men om det er tilfældet, vil vi nok afholde os at kommentere på, for vi oplever de to biler meget ens.

Motoren ser helt almindelig ud, og det er den også, den 2-liters GDI benziner. Det der svært at se, er de eldele der er stoppet ind mellem motor og gearkasse.

Det betyder også, at vi er meget tilfredse med den ukomplicerede hjemmeladning. Man sætter bare ladestikket i bilen, og noget der ligner tre timer senere, er man tilbage ved fuld kapacitet, og når man lærer Optima at kende, bliver man meget nøjeregnende med at få stikket sat til bilen, for man bliver hurtigt afhængig det ekstra skub fra bilens elmotor.

At køre ”flad” Optima, altså Optima med fladt batteri, er som sidde efter en god middag med kaffe og avec i gamle dage, og opdage, at man har glemt smøgerne hjemme på hylden. Jeg taler naturligvis gamle dage, hvor man skulle have 20 Kings om dagen, – det var tider, men det handler lidt om det man kan opleve, om forventning fra bilen, og det får man fra de 205 Nm, der sparker dig i bagdelen helt fra start, eller når det gør allermest godt op ad bakke, eller når man bare skal rykke uden om en lastbil, og så sætter vi endnu engang en tyk streg under automatkassen, som er at typen dobbeltkobling.

Den mest kendte type gearkasse til hybrid er CVT gear, der benyttes af Toyota i deres hybrid og plug-in tingester. Vi er fan af Kias løsning, og vi er generelt fan af Kia Optima, og vil du vide mere om bilens basis køregenskaber, klikker du bare Kia Optima i søgefeltet, hvorefter du ledes direkte til test af Optima generelt, hvor vi her ser nærmere på den grønne del af Optima, som vi mener, har den bedste mulighed for slå døren ind som dansk firmabil.

Klassisk størrelse firmabil, og mens Kia ikke deltager i den store rabatkrig, er de ved at få godt fat i de mere grønne bilkøbere.

Køb en anden

Vi skal også kredse lidt om bilens grunddata. Det er under 10 sekunder til de 100 km/t, vi har en ekstra vægt på 130 kg i bilen fra batteripakken, det koster også lidt at tilsætte noget elmotor med tilhørende funktioner, det er således en tungere opgave af køre plug-in hybrid eller PHEV, som er en generel betegnelse på denne type bil, og man kan selvfølgelig altid diskutere det officielle forbrugstal.

Kia Optima 4-dørs PHEV kører i snit 62,5 km/l. Ja, god morgen. Selvfølgelig gør den ikke det. Man skal være blåøjet dummerrnik for at hoppe på den, men sådan måles ting og sager desværre, men vi kan skrive under på, at vi kan køre langt på el, at vi har et generelt lavere forbrug, hvor meget og hvor lidt handler i høj grad om hvor man kører og hvordan man kører. Igen er det bykørsel, der giver den helt store gevinst.car.

Bagagerummet er mindre i PHEV modellen, men der er heldigvis en løsning. Køb bilen som stationcar.

Kia skal også have ros for ikke at forringe bilens mulighed for størst mulig fleksibilitet. Kia har ikke gjort bilens benzintank mindre, den er holdt på 70 liter, selv om der er kommet batterier i bilen, men vi har en kørevægt på 1780 kg og en totalvægt på 2200 kg, og umiddelbart kunne det ligne forklaring på en af bilens åbenlyse svagheder, – måske endda den største. Den 4-dørs Optima PHEV må ikke køre med trailer. Påhængsvægten er nul komma nul, bremser på traileren eller ej.

Brynene ryger godt op i panden, når man opdager den kedelige kendsgerning, og så begynder man at småbande i det stille, bladre fortivlet i alt om Optima plug-in indtil man opdager, at Optima Stationcar PHEV sjovt nok må køre med trailer.

Hvis ikke det er skummelt! Med bremser hedder det 1500 kg, uden 750 kg, en skærende kontrast fra stationcar til 4-dørs Optima, og det afgør på den måde valget, for en Optima som stationcar har også et meget bedre bagagerum, hvor den 4-dørs PHEV er skrumpet en del på det rent pladsmæssige på grund af batteripakken.

Fakta fra test er således, køb en rød Optima hvis den ikke skal koste ekstra gebyr, vælg en stationcar der koster ekstra 20.000 kr, og glæd dig over en fremtidig el-løsning, der forener det solide moment med en ellers rigtig god bil i firmaklassen.

Kia Optima PHEV 4d

Tjekket med coupeagtige linier, men den 4-dørs er underligt nok en bil med en ganske alvorlig mangel. Optima må ikke kører med trailer. Overhovedet. Men det må Optima som stationcar, forstå det hvem der kan. Den mere rummelige Optima må køre med 1500 kg.

Pris: fra 348.979 kr

Pris for testbil: 360.997 kr

Motor: 2,0-l. 4-cyl + elmotor

6-trins aut dobbeltkobling

154 HK v. 6000 + 68 HK

189 Nm v. 5000 o/m +205 v. 0

0-100 km/t: 9,4 sek

Tophastighed: 192 km/t

ECE-snit: 62,5 km/

Kørevægt: 1780 kg

Totalvægt: 2200 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 37 g/km

samlet 141 HK 265 Nn fr 1000-2500

Pin It on Pinterest