Noget om flasker
Dacia er Renaults lavprismærke, men det er også et bilmærke, som langsomt med sikkert bevæger sig ud af den skygge, der betegnes som ”billig vare”. Teknisk er det en gammel nyhed, at Dacia baserer sig på en Renault platform og delvist færdigtudviklede modeller, man henter også al teknik hos de franske ejere, men offentlige krav til bilers sikkerhed og især miljø har betydet, at Dacia er kommet tættere på dagens kørende Renaultmodeller, meget tæt endda.
Med hyppig skærpelse af miljønormer, er der ikke længere plads til ny og ældre teknik, enten er det på plads, eller også er det slet ikke, så den eneste forskel fra Dacia og Renault må være, at Dacia ikke har en 1,6 liters diesel, men kører med den velkendte og meget veltjente 1,5 diesel, som endnu engang er opdateret i Duster.e
Meget få ændringer
Da vi skulle lave oversigt over Duster 4×4 data, skød vi genvej. Vi hentede de data vi allerede havde liggende i systemet, og så gik vi i gang med at rette til efter de seneste forbedringer.
Det var næsten uhyggeligt lidt vi skulle rette. Noget med 0,1 sekund til 100, fra 109 til 110 HK, det kan helt enkelt være et spørgsmål om op og nedrunding, mens alt det vigtige, alle grunddata er helt de samme.
Største udsving havde vi på pris, og det er der også en god forklaring på. Nu skal en bils pris oplyses med levering og alt incl, og det er forklaringen på prishoppet på den billigste Duster, mens udstyr og luksus er forklaring på testbilens pris, der ligger mere end 100 af de store over prisen på billigste Duster.
På den måde har vi rundet alt det vigtigt omkring Duster. Bilen er på alle leder og kanter den gode blanding af gammel vin på nye flasker, den er også ny vin på gamle flasker, for det nye er lidt med sikkerhed og især noget med udstyr og komfort, men den gamle vin er alt det kendte, det er også med motor og data, det er den samme vægt, det er samme påhængsvægt, og vi noterer nok engang, at man ikke behøver gå på kompromis med Duster 4×4, man må både smide fuldt læs i bilen og køre med den størst tilladte trailer på samme tid, for bilens maksimale vogntogsvægt er 3400 kg på nær et enkelt, så smid bare på Duster.
Det eneste der ærgrer lidt er vægten på 1500 kg. Med 100 kg mere, havde bilen været velskabt til det man populært kalder en ponytrækker, bilen til datterens ellers alt for kostbare hesteinteresse, og når vi kredser om netop det tema med Duster, er det fordi Duster traditionen tro er lavt gearet, og det er rent guf, når man kører med trailer.
Mere komfort
Man betaler så prisen for bilens gearing på tophastighed, men helt ærligt, så er det ikke specielt tillokkende at køre 160 km/t+ i Duster, så det lader vi passere, og man lærer hurtigt at starte i 2. gear på de steder, hvor man sparer et gearskifte, – jo, så lavt gearet er Duster.
Den rumænske Renault har måttet lægge øre til meget omkring indretning, skarpe plastkanter, tvivlsom og hård plastkvalitet og nok så vigtigt, ikke specielt lækre sæder, der godt kunne sammenlignes med turistklasse hos KLM for ikke ret mange år siden. Vi ved ikke om KLM er blevet bedre, vi har helt enkelt holdt os langt væk, men vi kan konstatere, at Duster er blevet bedre på alle leder og kanter, det vi især bemærker ved test af nyeste Duster er markant lavere støj i kabinen og lidt bedre sæder.
Der er stadig plads til forbedring både på sæder og indretning, men kursen er lagt mod noget klart bedre, der er tale om forbedringer, der gør den daglige omgang meget mere bekvem, og det er også værd at bemærke, at flere og flere konkurrenter er begyndt at nævne Dacia, når der skal sættes navn på nære konkurrenter.
Det er lysere tider for Dacia, og Duster er fortsat mærkets fremmeste bil. Duster er ikke en gang støvet vin på gamle flasker, Duster er Dacias spydspids og murbrækker til større popularitet.
Dacia Duster 1,5 dCi 4×4
Pris: fra 143.970 kr
Pris for testbil: 247.470 kr
Motor: 1,5-liter 4-cyl
6-trins man
110 HK v. 4200 o/m
260 Nm v. 1750 o/m
0-100 km/t: 12,4 sek
Tophastighed: 169 km/t
ECE-snit: 21,3 km/
Kørevægt: 1395 kg
Totalvægt: 1899 kg
Trailer: 695/1500 kg
CO-2: 123 g/km