MAN på polsk
Det er langt fra almindeligt, at en tømrer, elektriker eller smed kører MAN, men nu kan man kombinere en MAN med et lille kørekort, og så er vejen pludselig banet til en meget bredere køberskare.
En anden vinkel på den kendsgerning er, at MAN TGE, som er varebilens officielle navn, er en VW Crafter, og med flere mærker til at sælge sammen bil, kan VW koncernen hurtigere få forrentet deres meget store investering, som blev nødvendig efter Mercedes smed VW ud af det store Sprinter/Crafter samarbejde. VW måtte begynde forfra og både lave en helt ny bil og en helt ny fabrik i Polen.
MAN er en del af VW koncernen, og der er oplagt at MAN både kan og skal sælge varebiler. Man har før gjort sig gældende i de ”lettere” vægtklasser, den tidligere VW LT kunne også købes i en MAN udgave, og MAN TGE er en multi-fleksibel varebil i den tunge ende af skalaen.
TGE er en bil hvor sælgeren kan spørge, hvad er dit behov, og herefter strikke den rigtige bil sammen til langt de fleste formål. TGE fås med forhjulstræk, baghjulstræk og 4-hjulstræk, selvfølgelig leveres bilen i diverse længer og højder som chassis o.s.v., og det er måske mere oplagt at kikke til MAN, hvis man skal have en specialopbygning til sin varebil, fordi man netop handler bil i hos fagfolk, som næsten altid skal præstere en bil, der er tilpasset særlige behov.
Den 2-liters
Hvis man skal tale om en begrænsning i MAN TGE’s modelprogram, findes det på motorsiden. Man kan vælge mellem en 2-liters og en 2-liters, som til gengæld fås i flere varianter. Fra 102 til 177 HK alt efter pengepung og behov, men der er selvfølgelig begrænsninger. Den lille 102 hestes fås kun i kombination med forhjulstærk, og vil man have 4-hjulstræk, er mindste mulighed 140 HK, og selv om forbrug er en underlig størrelse, når vi taler varebiler, er der ikke den store forskel på de fire motorvarianter. De tre mindste har samme forbrug med 13,5 officielle kilometer på literen, mens topmotoren på 177 HK har 13,3 km/l i snit, og i den grå hverdag, vil det være umuligt at mærke forskel på dieselkontoen.
Testbilen med 177 HK var udstyret med 8-trins automatkasse. Her holder vi hastighed ind på nærmeste rasteplads, stiger ud af bilen for at løfte på hatten, for det er en rigtig lækker gearkasse til en varebil. Faktisk så lækker, at vi er meget tæt på at udpege den til bedste automatgear på markedet netop nu.
Farvel til det gamle
Kabinen i MAN TGE er også en behagelig overraskelse. Der er ikke noget der hedder let indstigning i en 3500 kg varebil, det skal selvfølgelig gradbøjes til mere eller mindre besværligt, og TGE hører til afdelingen ”mindre”. Sædet er også en velkommen overraskelse. MAN har tydeligt hentet en god gang lastbilkomfort over i varebilen, justerbart efter vægt, masser af støtte, mulighed for yderligere optimering, et sæde der er direkte modsætning til de sparetiltag, vi har set fra meget nye varebiler, hvor man får udleveret to gange spinkelt blikrør med noget udspændt materiale af ukendt herkomst.
Stort plus til MAN for førerkomfort, men VW og dermed MAN har også forladt den typiske tyske holdning, hvor man har set stort på plads i førerhuset, for at få lidt ekstra centimeter i varekassen.
De gode sæder i MAN TGE kan flyttes så meget, at alle bør kunne finde en god kørestilling, der er også givet ekstra plads til aflægning omkring førerpladsen, og der er et pænt mylder af hylder lukkede rum.
MAN TGE er også en varebil, der byder på mere af dagens sikkerhed. Nødbremse er standard på alle modeller, og alt efter pengepung og ønsker kan man bygge videre med vognbaneassistent, blind-spot og noget så usædvanligt som parkeringsassistent, et system der var skruet på testbilen, så vi skulle selvfølgelig lade den lange TGE selv foretage en parallelparkering, og sandelig om den ikke parkerede til perfektion, med den lille krølle, at alle disse automatiske parkeringssystemer stadig kræver lidt mere plads end strengt nødvendigt.
TGE kan også fås med en såkaldt trailerassistent, et system der gør selv en lille en-akslet og næsten usynlig trailer til din ven. Baglæns manøvrering og parkering skulle ikke være et problem med dette system, og vi ville selvfølgelig gerne afprøve herlighederne i praksis, men vi ledte forgæves efter en trækkrog, og den mangel vender vi tilbage til.
Det lange onde år
MAN TGE giver på næsten alle punkter et ganske overbevisende indtryk. Officielt hører TGE ikke til i den lette ende af prisskalaen, men det kan måske forhandles. Til gengæld er vi imponeret af den lange udstyrsliste og grundlæggende komfort, som er særdeles høj. Listen af sikkerhedssystemer og andre former for automatik er lang som det berømte onde år, og daglig omgang med TGE er også til en pæn række plusser.
Generelle køreegenskaber til et mindre plus, automatgear til det meget store plus, og så rækker vi ud efter den manglende trækkrog, for vi må gætte os til, hvordan TGE med 177 HK og 2-liters motor klarer sig, hvis den er læsset til øverste vægtgrænse, som ikke er 3500 kg plus 3000 kg på krogen, men 6000 kg, som er max vægt for det samlede vogntog.
Med den oplysning kan vi allerede afskrive en meget krævende kundegruppe, herunder en del af de smede, vi nævnte i indledningen. Et eller andet sted skal man finde 500 kg, hvis alt skal være lovligt, og vi er faktisk ikke sikre på, at MAN TGE med samlet vægt på 6000 kg er ren lykke.
Vi har kredset om emnet før, og tvinges til at gøre det igen, for den 2-liters motor i TGE har sine begrænsninger, uanset hvor meget der skrues op for turbotrykket. En begrænset mængde kubik er en begrænset mængde kubik, og mens flere konkurrenter kører med 2,3 eller 3-liters motorer, skal MAN finde råstyrke med 2000 kubik, og her giver vi MAN TGE det eneste mere alvorlige minus i karakterbogen.
Det gamle ordsprog siger: Intet er så godt som kubik, og vi er enige. En varebil med tilhørende stort frontareal og 3500 kg som det maksimale, har det bedst med en volumenmæssigt større motor. Hvis ikke man udnytter bilens vægtmæssige formåen, er situationen selvfølgelig anderledes, og vi er da ikke bange for at indrømme, at vi har et meget blødt punkt for bilens komfort og sikkerhed.
MAN TGE 3.180 L3H3
Pris: fra 256.360 kr excl moms
Pris for testbil: 314.628 kr excl.moms
Motor: 2,0-liter 4-cyl
8-aut
177 HK v. 3600 o/m
410 Nm v. 1500-2000 o/m
0-100 km/t: – sek
Tophastighed: 160 km/t
ECE-snit: 13,2 km/l
Kørevægt: 2331 kg
Totalvægt: 3500 kg
Trailer: 750/3000 kg
CO-2: 199/km