BMW lukker
Jaguar fyrer medarbejdere, og Ford lukker de sidste fabrikker i England. Honda mener, at Englands uro omkring Brexit allerede har kostet mange millioner, PSA er klar til at lukke den nuværende Opel fabrik i Luton, Renault koncernen er parat til at veje Nissan-fabrikken i Newcastle på den berømte told-vægt, og Toyota herser med sine leverandører, for at mindske ulemperne efter den store Corolla lancering, der finder sted samtidig med England forlader EU, uanset om det bliver med en aftale, eller det bliver den såkaldt hårde Brexit.
Alle disse fortrædeligheder viser, at alvoren er ved at snige sig ind på britisk bilindustri, men selv om alle disse følger af Englands udtræden af EU virker alvorlige, er det ifølge britiske dagblade måske kun toppen af isbjerget. Flere dårlige nyheder kan være på vej, hvis England ikke kan forhandle sig til en aftale med EU.
Hvis vi ser på overskriften til denne artikel, gælder BMW’s lukning kun for hele april måned. BMW har i usikkerhedens skygge valgt at flytte den årlige sommerlukning frem til april, og den tidligere ferie til fabrikkens ansatte skal afvikles, mens England og EU langsomt finder ud af, hvordan man overvinder det ventede toldkaos, og hvordan man får varer ind og ud af landet.
Lukning af BMW’s fabrikker i England handler om Mini, og det gælder motorfabrikken i Hams Hall og de to samlefabrikker i Swindon og den gamle fabrik i Oxford, hvor flere engelske billegender som Morris Minor eller 1000 blev produceret.
Englands snarlige udtræden af EU har allerede haft konsekvenser. Den planlagte produktion af den selvkørende bus Haylion er flyttet til Kina, og BMW kan på kort tid flytte yderligere produktion ud af landet.
Mini bygges også på den tidligere Volvo/Mitsubishi fabrik i Born, Holland og i Leipzig, men produktionen af motorer er måske mest truet, for de små motorer der fremstilles i England, kan blive pålagt told ved eksport til EU, og det gør de mindste og meget prisfølsomme biler dyrere, så den produktion er noget af det første, der kan flytte ud af landet, og den flytning vil være en ekstra streg i regningen for de ansatte på Mini fabrikkerne, hvor flertallet af indbyggerne rundt om fabrikkerne stemte for udtræden af EU.
Jaguar på ferie
Jaguar og Land Rover gør som BMW, man holder lukket i april, men kun den første uge, indtil den første panik omkring toldkontorerne har lagt sig, men meldingen fra Jaguar er klar.
England forlader EU ved midnat fredag den 29. marts, så Jaguar/Land Rover, der sidste år overhalede Nissan som bilmærket med størst produktion i landet, er klar med alternative løsninger.
Jaguar har allerede produktion i EU. E- og I-Pace fremstilles i Østrig, ligesom man i 2018 byggede 150.000 ud af mærkets samlede produktion på ialt 650.000 biler i Slovakiet på en ny fabrik, som på kort tid kan udvides til at bygge endnu flere.
I december fyrede Jaguar 1500 medarbejdere i England, og senest har man meddelt, at man de kommende måneder fyrer yderligere 4500 ansatte. Samtidig er alle ansatte på Castle Bromwich fabrikken sat på 3-dages uge, der opretholdes året ud.
Ford lukkede sin sidste produktion af biler i England i 2013. Sidste bil på samlebåndet var en Transit, den sidste Ford personbil fra en engelsk fabrik blev bygget i 2002, men der bygges stadig motorer og gearkasser på tre fabrikker i England, og nu er fremtiden for disse fabrikker i Fords søgelys.
Det er den tidligere så mægtige Dagenham fabrik, Bridgend fabrikken foruden Halewood, som laver gearkasser, der risikerer at lukke i tilfælde af en hård Brexit. Engelske medier mener, at en hurtig lukning af de sidste Ford fabrikker i England er meget mere end sandsynlig, og de senere år har Ford lukket tre fabrikker i Europa, to i England og en i Belgien. Det samlede antal fyrede medarbejdere er 5700.
Når Honda som den hidtil eneste udmelding peger på det store milliontab de senere år, er det især fordi salget af biler på det britiske hjemmemarked er faldet dramatisk. Nedgangen i salget af nye biler i England påvirker selvfølgelig alle bilmærker, men Honda er lidt dårligere stillet end de fleste bilmærker, for Honda har ikke andre produktionssteder i Europa.
Hvis der kommer told på bilen, bliver en Honda dyrere. Samtidig er en ny handelsaftale mellem EU og Japan trådt i kraft, så Honda kan vælge at sælge japanske biler i Europa, og det betyder reduktion af Hondas aktiviteter i England.
De to eneste bilproducenter der ikke har meldt ud om situationen efter Englands udtræden af EU, er Rolls Royce og Morgan. Morgen er det sidste helt ægte britiske bilmærke, mens Rolls Royce ejes af BMW, og første følge af en toldmur der rammer Rolls Royce fabrikken i Goodwood, skyldes de komponenter, som i dag fremstilles i Eisenach, byen hvor man i de gode gamle DDR dage byggede Wartburg.