Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

3. May '19 13:49 by Jørli Petersen

Årets i familieudgave

Hvis bagdelen er en fordel, gælder det i høj grad for Ford Focus, der har været en særdeles populær stationcar siden Ford Focus nummer et.

Ford Focus er Årets Bil i Danmark 2019, og på mange måder lever Focus op til den danske titel, selv om den ikke var favorit hos Bursd.com. Vi har tidligere beskrevet nogle blandede følelser omkring Focus, det er en blanding af lækkerier og noget mindre godt, og hvorvidt man hæver Focus til skyerne og giver toppoint, handler mest om hvad man prioriterer, så vi napper Focus fra en ende af, og vi kan ikke lade være med at sætte ”fokus” på det vi tillægger meget stor betydning, –  den daglige glæde ved den bil man har købt.

Indtil videre er vi ikke kommet meget videre, men hvis vi herefter påpeger, at Ford har fået den meget kedelige vane at maltraktere uskyldige motorblokke, og forvandle dem til noget misk-mask af noget mekanik, som godt nok kan bruges, men ikke bibringer voldsom megen glæde, har vi åbnet for vor vanlige kæphest, som er 3-cylindrede motorer.

Denne Focus i 150 hestes udgave er tildelt en 3-cylindret 1,5 motor. Denne gang er det Fords 2-liters 4-cylindrede motor, der har været udsat for det unævnelige. Ford har skudt genvej til laverer CO2 tal, som bevares er teoretiske men gør sig nogenlunde i et testcyklus, men en 3-benet kræver en større indsats fra højre fod, hvis den skal gøre det samme som den 4-benede, der kører samme trafikmønster, og i tilgift har man det forvirrende og kejtede motorbillede, som både giver ubalance i motoren, men også en tilhørende lyd, som pænt sagt ikke giver de oplysninger om tilstand og køremåde, man kan hente fra en 4, 5, 6 eller 8, eller 12-benet maskine.

De skjulte lækkerier

Da vi første gang kastede et blik på motorprogrammet til ny Focus, var det både håb og det vanlige suk. Vi kender Fords 1-liters 3-benede motor. Den har vi beskrevet så mange gange, og går hurtigt videre, for hvad var det for en 1,5’er, der var på vej fra Ford?

De barske kendsgerninger. Fords 1,5 liters benziner er desværre en 3-benet, med de ulemper det medfører.

Håbet klyngede sig til den 1,5 liters diesel, som heldigvis er 4-benet, og dermed en normal type motor: Kunne det være en benzinudgave af den motor, – det var det ikke. Det var hærværk på den 2-liters, så man kan bruge samme vippetøj, samme ventiler, stempler, pinde og meget mere, det er en billig-udgave af en 2-liters, det er top rationelt og desværre almindeligt for flere bilmærker, at skyde den genvej til større fortjeneste.

Papir er taknemmeligt, og de 150 HK ser nydelige ud, når de er trykt i en flot brochure med flotte billeder, men de 150 heste føles ikke som 150. Sådan en 3-benet maskine skal have nogle alvorlige smæk bagi for at præstere for alvor, den skal have alt for mange snoninger, før der er mange heste på arbejde, samtidig med motorlyden øges til noget ulideligt.

Selvfølgelig er der tilsat noget momentturbo for at give lidt aktivitet til sejtræk, 240 Nm ved 1600 omdrejninger lyder også tilforladeligt, men det kræver flittigt brug af den manuelle gearkasse, mens den automatiske gearkasse ikke er fuldt afstemt til prioritere moment ved lave omdrejninger, og således fik vi kantet os frem til det vi mener, er den tekniske delikatesse i ny Focus, -den 8-trins automatkasse.

Den er faktisk rigtig lækker, men den er også en automatkasse, som er voldsomt meget bedre end resten af teknikpakken, så eneste forsvar må være, at man da har lidt at glæde sig over.

Alt det andet

Når Ford Focus så kørte med den danske titel, var det fordi bilen gør hvad den altid har gjort, kører til den absolutte topkarakter. Som vi hurtigt vurderer Focus, er den en af de to bedste i sin klasse, Focus er bilen med de køreegenskaber, som altid glæder og fornøjer, og Ford har nok engang formået, at afstemme en bil, så den både er til fest og farver, til glæde og hverdag, til den enlige bilist og til familien på tur, det er bilen med den lækkert opsatte undervogn, den præcise styring og alt det der fornøjer, til en pris der er overkommelig.

Der var skruet ekstra op for udstyr i testbilen, så prisen ligger meget tæt på 350.000 kr. Biledet giver også et glimt af bilens bedste tekniske indslag, den 8-trins automatkasse.

Altså topkarakter til Ford Focus på alt det køremæssige. Her ringer alle klokkerne, og vi kan godt se hvorfor Focus hentede point til kåring af Årets Bil, og vi kan også godt se, hvem der ser stort på det meste af det tekniske.

Prisen for dagens Focus i familieudgave, – en stationcar, starter ved 235.000 afrundede kroner. Det hurtige råd fra Bursd.com er helt enkelt. Glem alt om billig-Focus.

Testbilen starter ved 295.000 kr, der var smurt ekstra godt på testbilen fra afdelingen for ekstraudstyr, der var for i alt 47.600 kr, så dagens listepris er 342.490 kr, og dermed er vi i en klasse for Focus, som ikke er helt almindelig. Derfor anbefaler vi, man leder efter noget rabat, noget leasing, en firmaordning eller lignende, på den måde kan man komme i nærheden af Focus på en anderledes økonomisk gunstig måde, men det kræver selvfølgelig, at man kan leve med lyd og medfødte skavanker fra en 3-benet motor. Heldigvis kan ny Focus også fås med 4-benede motor, og det er disse maskiner, der modtager vor varmeste anbefaling.

Fuld knald på køreegenskaber som er en ægte og værdsat Focus specialitet, men desværre også nogle grimme minus på motorsiden. Alt under to liters benzin i Focus har større mangler.

Ford Focus stationcar 1,5 aut

Pris: fra 234.670 kr

Pris for testbil: 342.490 kr

Motor: 1,5-liter 3-cyl

8-trins aut

150 HK v. 6000 o/m

240 Nm v. 1600 o/m

0-100 km/t: 9,1 sek

Tophastighed: 206 km/t

Forbrug: 14,1 – 14,3 km/l

Kørevægt: 1581 kg

Totalvægt: 1980 kg

Trailer: 720/1500 kg

CO-2: 158-159 g/km

Pin It on Pinterest