Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

19. May '19 18:35 by Jørli Petersen

Stort er godt

BMW’s X-program er blevet særdeles omfattende, fra nogenlunde lille til særdeles stor, men denne X3 ligner den model, der har størst appel til danske bilkøbere.

Det startede med en enkelt model, men nu hedder det X fra snart sagt ende til anden, fra X1 til X7, det en eneste vi mangler i samlingen, er en X”Z” og en X8, men denne epistel skal handle om X nummer to i rækken, BMX X3.

Fra start skulle det have været den mere ydmyge model X, bilen til dem der ikke var helt indforstået med en X5, men siden er der sket meget, alle vil have bil, der enten ligner eller er en SUV, og denne X3 er og bliver ægte SUV, fordi bilen har træk på alle fire.

X3 har bagagerum med mindre kælder, og plads til langt de flestes forbrug. Også når den står på ferie.

Med andre ord en helt klassisk BMW med langliggende motor, fortrisvis træk på baghjulene, ideen er så, at når det kniber, skal der lægger mere eller mindre træk på de forreste hjul, og for at få alt det her med 4-hjulstræk til at fungere uden BMW skulle lave alt for mange begynderfejl, skød man genvej og købte nogle britiske bilmærker, skrottede det der ikke var levedygtigt, snuppede al nødvendig viden fra Land Rover, solgte resterne og beholdt Mini.

På den måde fik vi en kort gennemgang af BMW’s genvej til viden om 4×4, ingen grund til at opfinde den dybe tallerken flere gange, så xDrive er en form for Ranger Rover udsat for flere års BMW videreudvikling og finpudsning, og vi indrømmer blankt, det fungerer rigtig godt.

X3 xDrive er en bil med 4-hjusltræk, der kører sådan nogenlunde som en bil med baghjulstræk i den grå hverdag. Det er først når bilen presses eller udsættes for et underlag, hvor der ikke er samme greb på alle fire, man kan mærke, at bilen pludselig bliver meget neutralt styrende, der er maksimalt styr på både for og bag, og så stopper vi alt roseriet med træksystemet, for der er meget mere, der skal have pæne ord med på vejen.

Række 6

BMW har lang tradition for rækkemotorer, og når der ligger på langs i motorrummet, er den en helt ægte BMW.

Det indlysende plus og den store stjerne i denne X3 ligger på langs i motorrummet. BMW’s meget velkendte, afholdte og næsten berømte række 6’er. Denne motor udsætter BMW for et utal af drabeligheder, den står på både benzin og diesel og flere typer turbo, her er det twin-turbo, diesel og 265 HK, men det er især de 620 Nm og motorens fantastiske gangkultur, der henter point fra den sjældent høje ende af pointkassen.

Indrømmet, denne artikels forfatter er en meget stor fan af den 6-cylindrede rækkemotor. Vi kan så tage en lang snak om vrid, karakter og plads, men ingen kan bestride, at gangkulturen i en række 6’er er noget særligt. Skal man have noget der er bedre, skal man holde cylindrede på række, men sætte flere op i rækken, så er vi tilbage til alt det med vrid og nu også alt det med omdrejninger, – det er og bliver en lidt langhåret debat, for en 8’er række findes kun på veterantræf og museer, men BMW’s række 6’er er virkelighed, og det er en ren lise, at få fornøjelse af denne motor en gang imellem.

Vi tar’ den lige fra siden, så man kan se den er god nok. Det er en række 6’er.

En anden ting der falder i øjnene, er motorens forbrug. Det officielle tal efter den nye WLTP norm siger 14,3 km/l, vi nåede faktisk at måle et forbrug på 14,9 km/l på en godt 300 km strækning, hvor det fortrinsvis var motorvej, mens københavns bytrafik var nummer to i ligningen.

Her skal vi så tage i betragtning, at bilen ikke har verdens bedste aerodynamik, det er en pæn stor skude, der skubbes gennem det danske blæsevejr, hertil skal så lægges en kørevægt på mindst 1900 kg, og alligevel knap og nap 15 km/l på en type køretur, som rigtigt mange danskere foretage i week-enden. Faktisk rigtig flot og noget bedre end vi kan præstere i mindre biler med mindre motorer, og igen handler det om motor, en række 6’er med 8-trins gearkasse kan køre med stor udveksling, altså meget lave omdrejninger, og enten gøre det rigtig flot økonomisk, eller vente på der sker noget pludseligt på den højre pedal.

Det med småt

Det område, hvor BMW kan blive bedre. Flere konkurrenter er klart bedre til at lave sæder end BMW.

Er BMW X3 så ren lykke. Svaret er på en lang række målemetoder er klart ja. Bevares, vi er helt klar over, at prisen på testbilen har sneget sig over den kedelige million, men nu er det ikke så meget prisen vi har i kikkerten, for de fleste BMW X3 bliver leaset på en eller anden måde, det er kun tåber, der betaler listeprisen for denne X3’er, men priserne for X3 lægger ud ved 620.000 kr, prisen ved 3-liters diesel lægger ud omkring 850.000 kr, så det vi især lægger mærke til, er prisen på udstyr. Der er nogle priser på lækkerier, der få øjenbrynene til at løfte sig en del, selv om vi snart sagt har set rigtig meget.

Derfor er svaret på en X3 selvfølgelig leasing, og det ved BMW udmærket, og derfor har man strømlinet nogle giftige leasingtilbud, man kan få BMW til en skatteværdi, der ligger betydeligt under det man finder på listepriserne, og hertil kan vi kun tilføje et enkelt område, hvor BMW ikke helt er på omgangshøjde med flere konkurrenter.

Tjek lige kabinen og læderstuen på testbilen. Uanset om man bryder sig om farven brun, så drejer det sig også om siddekomfort, og her er BMW efter flere konkurrenter. Vi finder bedre sæder i Audi og Volvo, to helt naturlige konkurrenter til BMW, men vi finder også bedre sæder i en Opel Astra, og når det er tilfælde, så må vi sende en lille opfordring til BMW om at sætte sig godt tilrette og gøre det bedre på den type komfort, man tilbyder kroppens absolutte bagdel.

BMW X3 xDrive 30d

BMW X3 er både stor og relativ tung, den er alt andet end bilen med god aerodynamik, men alligevel kører den længere på literen end mange mindre konkurrenter med mindre motorer.

Pris: fra 620.670 kr

Pris for testbil: 1.005.494 kr

Motor: 3,0-liter 6-cyl

8-aut

265 HK v. 4000 o/m

620 Nm v. 2000-2500 o/m

0-100 km/t: 5,8 sek

Tophastighed: 240 km/t

Forbrug: 14,3 km/l

Kørevægt: 1895 kg

Totalvægt: 2500 kg

Trailer: 750/2400 kg

CO-2: 183 g/km

Pin It on Pinterest