Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

28. September '19 21:19 by Jørli Petersen

14 kroner

Den nye Kronprinsesse Marys Bro er 1360 meter lang med en gennemsejlingshøjde på 22 meter. broens bredde er 19,7 meter og har fire vognbaner.

Den nye bro over Roskilde Fjord ved Frederikssund er åbnet for almindelig trafik, men broen er ikke helt almindelig. Som den første mindre bro i Danmark skal man betale for at køre over broen, og det har udløst en del protester i lokalsamfundet, samtidig med det har løst et trafikalt problem, som i perioder af året har betydet lange køer, hvis man skulle til den anden side af Roskilde Fjord.

Den nye bro, Kronprinsesse Marys Bro, tager trykket af Kronprins Frederiks Bro, men det er selvfølgelig ikke den Frederik. Den gamle bro ved Frederikssund er fra den tid, hvor den nuværende dronnings far stadig var kronprins, men den nye bro over Roskilde Fjord adskiller sig også på et andet og mere tvivlsomt område.

Kronprinsesse Marys Bro skal aflaste Kronprins Frederiks Bro.

Kronprinsesse Marys Bro er også en tvangsrute. Når de to broer er i daglig brug, er der ikke frit valg på alle hylder. Personbiler kan vælge, om man vil køre ad den gamle bro, og spare 14 kroner, mens det forholder sig anderledes med køretøjer over 3500 kg.

Hvis man er for tung, tvinges man til at benytte den nye bro, og prisen for lastbiler og andre store køretøjer er ikke 14, men 41 kroner, og for lokale erhvervsdrivende, som har kunder på begge sider af fjorden, er det en helt ny og kritisk situation, som adskiller sig fuldt og helt fra alle danske løsninger.

Det frie valg er ikke længere et frit valg, og der er forskel på Peter og Poul. Hvis Poul med sin lille distributionsbil ikke har økonomi i den daglige butik, til at betale 41 kr flere gange hver dag, tvinges han til at bruge den gamle bro på ulovlig vis, -til at køre via Roskilde for at komme til den anden side af fjorden, eller til at anskaffe sig et mindre køretøj, som kan klare vægtgrænsen på de 3500 kg, hvis denne tekniske ændringer i det hele taget er mulig.

Den knap 1400 meter lange bro står på 16 bropiller, som kan være boret længere end 40 meter ned i fjordbunden. Betonelementerne til brodækket er støbt i Polen.

På trods af denne pludselige forskelsbehandling, er der også tilfredshed med den nye bro i Frederikssund. Bedre med en betalingsbro end ingen bro, synes at være holdningen, mens kritikerne finder det urimeligt, at de skal være de eneste i landet, der betaler for at køre over en lokal bro.

De eneste ja, – lidt endnu. Eller måske bare de første. Der er en længere række projekter på tegnebrættet, og der er mange projekter, som burde være igangsat for længe siden.

Hvor mange bilister vil ikke være parat til at betale 14 kroner, for at kunne køre gennem en havnetunnel i København? Og hvad med forbindelse nummer tre over Limfjorden ved Ålborg?

I Ålborg forventer man en forbindelse nummer tre meget hurtigt og helt uden brugerbetaling, men hvad nu hvis brugerbetaling kunne fremskynde projektet? Vil det være muligt, at en pensionskasse finansierer projektet, tjener en god skilling på at stille penge til rådighed, og levere den faste forbindelse tilbage, når forbindelsen er betalt og pensionskassens penge er tjent?

Kunne det være den løsning, som efter mange års politisk uvilje og direkte modstand, kunne løse op for den voldsomt tiltrængte havnetunnel i København?

Mens politikerne overvejer mulighederne, vil det nye betalingssystem på Kronprinsesse Marys Bro finpudse de systemer, som eventuelt skal i brug til de næste brugerbetalte forbindelser.

På den nye bro over Roskilde Fjord kan man betale på tre eller måske fire måder.

Man kan betale med almindelig brobizz. Hvis man har en brik til en af de to store betalingsforbindelser, skal den bare sidde i forruden, så er problemet løst. Man kan også tilmelde bilens nummerplade til automatisk betaling, så klarer en scanner ved broen det lille betalingsproblem.

Det er også scanneren der er i aktion ved de to sidste betalingssystemer. Hvis man ikke har tilmeldt bilens nummerplade eller er udstyret med en brobizz, vil bilens nummerplade bliver lagret i broens system. Her kan man efterfølgende gå ind på broens hjemmeside og betale, hvorefter den lille gæld på 14 kroner skulle blive slettet.

Hvis ikke man selv går ind på broens hjemmeside og betaler inden 14 dage, får man en lille hilsen med posten, men så slipper man ikke med 14 kroner. Hvis man skal have en lille påmindelse, bliver der sat gang i gebyrsystemerne.

Pin It on Pinterest