Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

20. October '19 19:37 by Jørli Petersen

Snarlig mangelvare

Den korte profil af Renault Talisman er stor, rummelig og kraftige motorer.

Renault har lange og ganske stolte traditioner i den såkaldte jobklasse, men det store salg har ligget uden for det danske marked, hvor Renaults jobbil har spiller en mindre rolle. Målt med dagens forbrug af biler i denne klasse, går det ganske pænt for Renault Talisman, men klassen er også skrumpet voldsomt, flere tidligere konkurrenter har sagt farvel til den klassiske firmabil, og Talisman fås udelukkende som stationcar, – men det er absolut ikke noget minus. Tværtimod.

Den helt store styrke hos Talisman finder man to steder. I motorrummet og i rumfang. Talisman er mere end almindelig rummelig, der er oceaner af plads overalt i bilen, god plads på forreste række, rigtig god plads på bagsædet, og bagerst i bilen åbner man for et bagagerum, som bør gør bilen til en drøm for enhver taxi, som lidt uforvarende skal samle en japansk turistfamilie op i lufthavnen. Selv det japanske kuffertorgie kan løses med en Talisman, og lad os så nævne fordel nummer to til Talisman, det er den 200 hestes dieselmotor, som er det helt rigtige valg til den danske firmabil.

Renaults tilbud i den klassiske jobklasse fås kun som stationcar.

Motoren i testbilen er dog en anden, vi er på toppen af modelprogrammet både målt på heste og udstyr, det er 225 benzinheste vi bestyrede under test, og vi er både til ja og nej.

Afdæmpet topmotor

Motoren er Renaults 1,8 motor, som vi også finder i den hidsige og barske Megane R.S. I Talisman har man skruet ned for trykladning og tilsat en mere moderat motorstyring, og vi anerkender bilens mange kræfter, der er pænt overskud, der er spidseffekt til en flot medalje, men kik på motorens data. Vi rammer loftet ved 5600 omdrejninger, så det er ikke en hidsighed vi har til test, hele den tekniske side er afstemt så den skal tilfredsstille så mange som muligt, topmodellen skal kunne bruges til det hele, og det er måske det, der giver en lille rynke i panden.

Talisman burde være taxi vognmandens foretrukne. Her er plads til kufferter i stakkevis.

Det maksimale moment hentes allerede ved 1750 omdrejninger, så selv om det er flot med 300 Nm, skal der udfyldes et omdrejningsområde fra de 1750 til de 5600 omdrejninger, og det gør Renaults motor ganske udmærket, men læg mærke til det lille forbehold, når vi skriver ”ganske udmærket”. Vi mener rent faktisk, at man kunne have gjort det bedre, men så måtte man give køb på det brede formål Renault har ønsket, og man kan som bekendt ikke få det hele.

De rundhåndede pladsforhold er også et resultat af en lidt ualmindelig type bagaksel. Det mest almindelige baghjulsophæng i denne bilklasse er en form for uafhængigt ophæng af mere eller mindre avanceret type, men Renault vælger samme type hjulophæng som man har på bl.a. Clio.

En compoundaksel.

En højt elsket bagaksel blandt billigere biler, det første alvorlige svar fra alverdens bilfabrikker, da man skulle finde på noget andet end hestevognsfjedre, og compoundakslen har to store fordele. Den fylder ikke ret meget, faktisk ikke meget mere end et nedløbsrør på tværs under bilen, og det er med til at give plads i et bagagerum. Man kan få bunden rigtig langt ned, og det har man udnyttet i Talisman, og den anden traditionelle fordel ved denne type enkle og pladsbesparende bagaksel er, at den er rigtig god til at holde styr på et større påhæng, – eksempelvis en

Den store midterskærm dominerer kabinen i Talisman, som også byder på god daglig komfort.

campingvogn.

Renault er traditionelt forsigtige med at skrue op for påhængsvægte, men Talisman er en undtagelse fra det almindelige. Den store Renault må køre med 1800 kg, og vi har ikke helt glemt den 200 hestes diesel til Talisman, så her har vi pludselig noget, der ligner en mulig god trækker til campingfolket, som snart kommer til at mangle en bil af denne type.

Vi har ikke kørt Talisman med påhæng, så vi kan ikke sige noget med sikkerhed, men profilen på en mulig god trækker ligger ved højre fod.

Enkelhed

Når vi nævner en stor bil som Talisman og en enkel type bagaksel, kan det have indflydelse på bilens køreegenskaber, og det er helt korrekt. Bilens stabilitet er flot, bilens evne til at køre med læs, er som forventet god, der er også ganske god daglig komfort i Talisman, men vi mangler det absolut sidste på dårlig vej og i yderpunkterne ved retningsskift, men generelt er vi godt tilfredse, styringen slipper uden bemærkninger, og det samme gør automatgearet, som er af typen dobbelt kobling.

Kabinen i Talisman er som Renault bygger førerpladser i 2019, det hele er domineret af en meget stor skærm i midten, her kan man hygge sig med en større bunke indstillinger, men nogle mennesker vil måske mene, at selv om testbilen er fyldt med alt det fest og knas man kan finde på udstyrslisten, så mangler der det sidste i aktivt sikkerhedsudstyr.

Lad os sige det på følgende måde. Vi savnede ikke noget. Renault har i mange år lavet biler med fremragende kollisionssikkerhed, og Talisman er ingen undtagelse. De knap færdigtpudsede typer sikkerhedsgrej man finder hos flere konkurrenter, er ikke proppet i Talisman, og vi er mest tilbøjelige til at sige tak, for ufærdige og dårligt tilpassede systemer er mere til irritation end til gavn, og på den måde lander vi i den brede midte med Talisman, hvor drømmemodellen er den udgave, som vi ikke har testet, men som ligner det bedste fra samtlige hylder.

Skal man så købe den kraftigste Talisman eller den store Renault i det hele taget? Der er nok ikke et enkelt svar på det spørgsmål, men vi anbefaler en leasingløsning. Renault har “spændende” leasingtilbud, som i nogen grad kan kompensere for den lidt tørstige motor, som også skiller sig ud fra mængden. I dette tilfælde er det fordi det går lidt hastigt med forbruget. Vores testforbrug svingede fra 10,5 til 12 km/l. Nok engang ligner dieseludgaven det mest attraktive tilbud.

Renault Talisman TCe 225

19 tomme hjul i 40 profil, stiller krav til undervognen før den står på daglig komfort, men Talisman klarer også den forhindring. Talisman skiller sig også ud med tre års garanti.

Pris: fra 330.900 kr

Pris for testbil: 456.700 kr

Motor: 1,8-liter 4-cyl

7 – aut, dob.kobling

225 HK v. 5600 o/m

300 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 7,5 sek

Tophastighed: 240 km/t

Forbrug: 12,8 km/l

Kørevægt: 1600 kg

Totalvægt: 2105 kg

Trailer: 750/1800 kg

CO-2: 178 g/km

Pin It on Pinterest