Opel med charme
Der er blevet sagt og skrevet meget om Opel i tidernes løb, men det er nok ikke begrebet charme, der har været mest anvendt, når en ny model Opel blev præsenteret. Vi skal måske helt tilbagte til de sidste dage i 60’erne, hvor Opel Manta dukkede op for første gang.
Siden har Opel haft andre spændende biler, men ikke direkte biler med charme, for selv om vi spøgefuldt har kaldt Opels nye udtryk for mokkafjæs, er det en voldsom og meget klædelig forbedring, som ganske sikkert kan rykke Opel lidt længere frem i bilkøbernes bevidsthed.
Med Mokka i modelprogrammet, har Opel fået en værdig konkurrent i den populære crossover klasse, men ret beset er Mokka også en bil, vi har set før.
Hvis vi vender bilen rundt på ryggen, og måler den efter ligheder og komponenter, er ny Mokka en meget nær slægtning til Peugeot 2008. To alen af et stykke, men Mokka har mere end en enkelt opgave, den skal både lukke hullet efter den tidligere Mokka, den er også efterfølger til Crossland X og dermed også efterfølger til Meriva, så der er mange opgaver til ny Mokka, der er frontløber for Opels nye design, som meget snart kan ses på opdateret Grandland og selvfølgelig på den nye Astra.
Klassisk plus spareøvelse
Det der snyder lidt ved Mokka er bilens størrelse. Man opfatter ikke Mokka så stor som den er efter det store målebånd, at bilen er en høj crossover, kræver også lidt velvilje fra de behandlede synsindtryk, og alt det siger en del om det nye design, som vi godt vil tildele en del plusser, for foruden at være vellykket, giver det også Opel en opdateret personlighed, man kan let kende en Opel på afstand, og netop genkendelse er vigtig, når man er på jagt efter nye kunder og markedsandele.
Plusserne fortsætter, når man sætter sig ind i Mokka.
Man føler sig velkommen i kabinen, det er klassisk Opel men også let opdateret, vi hilser med tilfredshed, at der stadig er en række helt almindelige kontakter frem for tvungen brug af skærm, men selvfølgelig er Opel fulgt med strømmen, der er også skærmbetjening i Mokka, men det er de mindre betydende funktioner, der er skærmbetjent, så Opel henter velvilje her på redaktionen, ligesom vi er nogenlunde tilfredse med sæderne i Mokka.
Netop sæder er en Opel specialitet, som man har dyrket nidkært i godt og vel 10 år, Opel har lavet bedre sæder end andre i de lidt højere prisklasser, men vi er ikke helt sikre på, hvor grænsen går for Opels velvilje.
Da Opel blev en del af noget fransk, udtrykte vi bekymring for Opels bedste motorer, vi ved nu, de er sparket ud af bagdøren, men vi var også nervøse for Opels gode sæder, og derfor denne lille tvivl omkring Mokka, for det er ikke den kvalitet og den siddekomfort, vi tidligere har rost i biler som Astra.
Problemet med denne grænse-sidde-værdi er, at Mokka starter med en pris på 215.000 kr, og da netop sæder en en af de helt dyre komponenter til en fabriksny bil, er det også her der kan spares, og det har Opel gjort i Mokka. Ikke at sæderne er dårlige, bestemt ikke, men det er ikke rigtig Opel kvalivare, -der skal vi højere op på prislisterne, og den bevidste iver på at spare, genfinder vi et sted som i bilens bagagerum.
Her har man dobbeltbund i bagagerummet. I praksis kan man placere bundpladen i andre og højere beslag, så bunden løftes i hverdagen, men lige nu spekulerer vi over, hvornår vi sidst har set en så tynd bundplade til et bagagerum. Den tynde plade begyndte allerede at bue faretruende, da vi smed et kilo gode danske gulerødder ind på midten, så hvis vi var kommet med den helt store indkøbspose til weekenden, var bunden knækket sammen på midten, og det er rent ud sagt ikke godt nok. Måske kan man købe en mere solid bundplade hos forhandleren, ellers må man selv i gang med lidt tegne, beklæde og skærearbejde.
Flere muligheder
Køremæssigt er vi på det jævne med et lille plus. Vi nævnte fætter 2008, og man kan direkte overføre de køreegenskaber, vi har noteret på den franske familie, og sætte et lighedstegn til Opel. Forskellen er betjening, det er rat, instrumentering, det er meget af det klassiske, og så er det godt og mindre godt fra den franske afdeling, og her er der de vanlige store plusser til den 8-trins automatkasse, som vi nok engang giver en varm anbefaling, og så er det den lidt for velkendte 1,2 liters 3-cylindrede nbenzinmotor, som godt nok kan tvinges til at yde noget i retning af 130 HK, men så lyder den slet ikke tiltalend,. hvis man ønsker maksimal effekt, men vi er også nødt til at påpege, at der er afgørende store forskel på Mokka med manuelt gear og denne med automatgear.
Den rigtigt gode automatkasse kan i nogen grad formilde de mindre gode sider fra en 3-benet motor, og hvis vi lige må kaste et blik i bakspejlet, så nævnte vi tidligere noget om de fyrede Opel motorer, her kunne Opels 1,4 liters 4-cylindrede have været en ganske anden fornøjelig oplevelse i Mokka, så det er også tid til et lille suk over tingenes tilstand.
Til de der har et nogenlunde årligt forbrug af kilometer, skal vi afslutningsvis henlede opmærksomheden på Mokka som diesel. Her finder man en rigtig udmærket 1,5 liters 4-cylindret motor, som både er bedre hvis man ønsker at køre med lidt trailer, det er også en motor, der kører noget længere på literen, så hvis behovet på nogen måde peger i retning af en diesel, er det denne model vi trækker frem i rampelyset. Og designet er jo det samme.
Opel Mokka 1.2 130 aut
Pris: fra 214.990 kr
Pris for testbil: 307.490 kr
Motor: 1,2-liter 3-cyl
8 aut
130 HK v. 5500 o/m
230 Nm v. 1750 o/m
0-100 km/t: 9,0 sek
Tophastighed: 200 km/t
Forbrug: 16,9 km/l
Kørevægt: 1295 kg
Totalvægt: 1740 kg
Trailer: 640/1200 kg
CO2: 133 g/km