Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

21. November '21 19:30 by Jørli Petersen

Årets bedste

C-klasse er et grundstof hos Mercedes, og den model der tidligere var den lille, er slet ikke så lille mere, og målt på herlighedsværdi er det røget helt til tops.

Basismodeller hos Mercedes er C, E og S-klasse. Dertil lidt gelandewagen, hvis vi skal være nøjeregnende, men de seneste år har Mercedes som BMW udvidet udvalget af bilen ganske voldsomt.

Alligevel er C og E rygraden i det tyske mærke, og selv om man har sagt, at E-klasse er bread and butter for Mercedes, så har det man tidligere kaldt den lille C-klasse bredt sig voldsomt, så grænserne mellem C og E er blevet mere flydende, og med den nye model C-klasse, er man kommet derhen, hvor man ikke med nogen form for berigelse kan sige, at hvis man vælger C-klasse, så vælger også noget der er knap så godt.

Ny C-klasse flytter grænser. Igen. Det er yderst sjældent vi bruger ord som ergonomi i vores test, vi plejer at tage stilling til sæder, deres komfort og de muligheder der er for indstillinger af førerpladsen, men når man sætter sig ind i ny C-klasse, føler man efter få hundrede meter, at man nærmest er omsluttet af bilen.

Selvfølgelig skal Mercedes også byde på skærmtid, men det er ikke påtrængende, og kan betjenes med begge hænder på rattet.

På 10 sekunder fandt vi en rigtig god indstilling, og når vi kalder det at blive ”omsluttet” af bil, er det også fordi C-klassen er som den er, det handler også om størrelse og alle proportioner i bilen, det hele passer så at sige fremragende, og herfra er det kun at gå på opdagelse i ny C-klasse, som i dagens festlige anledning er en diesel, og det gør hele endnu mere spektakulært, for indtil videre er motorprogrammet i en standard C-klasse bestående af en enkelt benzinmotor, foruden de to dieselversioner, hvor denne model 300 er den største.

Nok engang er motoren blevet opgraderet, vi kører videre med en 2-liters 4-benet, men hvilken motor. Den fås næppe meget bedre, hvis vi skulle starte den store søgen efter en bedre 2-liters diesel, melder vi os frivilligt til en større gang forskning, men tilsat den glimrende 9-trins automatkasse, sidder vi i den klassiske baghjulstrækker og suger hvert et eneste lille indtryk ind på lagerdisken.

Diskret hybrid

Man skal være pladskrævende, hvis man har brug for noget større. Læg også mærke til en bund helt uden læssekant.

Hvis man lader øjnene glide ned over de tekniske oplysninger, er der især et tal der falder i øjnene. Motorens drejningsmoment. 550 Nm fra en 2-liters 4-benet motor, vel at mærke en slags hverdagsdiesel, og ikke noget der er spidset til for udelukkende at præstere ydelse, og selv om Mercedes ikke gør meget væsen ud af de små finurligheder i teknikken, er der også tilsat en god gang hybrid til den 2-liters diesel, ikke noget med opladning, – den kommende senere, men mere basis hybrid, som er det Mercedes beskriver som en ”startgenerator”, og går man efter denne generators effekt, får man en del af forklaringen, for her finder vi en sjat over 20 HK, og ikke mindst får vi 200 Nm, der vel at mærke kommer helt nede fra kælderen og det er jo netop det man har brug for når man kører helt almindelig hverdagskørsel.

9-trins automatgear, en veltrimmet motor, og noget el, der er parat fra stående start, det er en smidig motorpakke til en ualmindelig veltrimmet bil, og selv om det kan lyde noget hult, så forsøger vi os alligevel med den beskrivelse, at C-klassen aldrig har været bedre, og vi anerkender fuldt og helt den fremragende gang teknik, som Mercedes har strikket sammen.

Det eneste man kan ærgre os over må være, at diesel i den grad er sat i skammekrogen af uvidende mennesker og andre hjernedøde, som ikke sætter sig ind i moderne bilers udvikling, og bare sætter denne CO2 besparende type motor i skammekrogen.

Værdifuld fremtid

300d er den største model hverdags C-klasse, men nu med monster moment og lidt ekstra elektrisk hjælp.

Digital skærm men man skal helt ned i højre hjørne, før man opdager, at der er også er lidt hybrid gemt i en C-klasse.

Pladsmæssigt er C-klassen også en type bil, der er skræddersyet til en gennemsnitlig familie. En bil til fem i en lidt snæver vending, glimrende til fire, og en bil der rummer familien i ferietiden. Læg også mærke til bilens trailervægt, 1800 kg som det bedste, vil om ikke andet sikre bilen en lang og lykkelig fremtid, for når det er blevet forbudt at sælge nye benzin- og dieselbiler, vil købere der har brug for en god trækker, stå i kø efter en Mercedes diesel, og selvfølgelig er C-klassen en af de eftertragtede biler.

Men det alt dominerende indtryk af bilen er totalbilledet. Det er fremragende opsætning af undervogn, et god styring der tillader føling med vejbanen, selvfølgelig er det et plus i vores kladdehæfte, at bilen trækker på baghjulene, det gør det hele lidt sjovere, og så er på toppen af alt det tekniske, det indtryk vi indledte med, – den fornemmelse vi har bag rattet. Som blomme i et æg, selv om vi aldrig har prøvet, men herfra kommer der måske en lille nyhed, for den nye C-klasse kom ind fra højre i dysten om at blive Årets Bil i Danmark, og efter juryen så skammeligt havde underkendt vores forhåndsfavorit, er det ny Mercedes C-klasse, der ryger til tops på vores stemmeseddel, vi giver den absolutte topkarakter, og det siger vel mere end mange ord.

Og så har vi endda det bedste til gode. C-klasse PHEV i form af en ny model 300 de, lever op til stort set alle ønsker.

Om få dage findes Årets Bil i Danmark 2022, og C-klassen er vores favorit. Vi sender max point efter ny C-klasse.

Mercedes C300 d St.C.

Pris: fra 584.303 kr

Pris for testbil: 609.225 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

9-aut

265 HK v. 4200 o/m

550 Nm v. 1600 o/m

0-100 km/t: 5,8 sek

Tophastighed: 250 km/t

Forbrug: 17,2-19,5 km/l

Egenvægt: 1835 kg

Totalvægt: 2400 kg

Trailer: 750/1800 kg

CO-2: 135-152 g/km

Pin It on Pinterest