Opdateret Ceed
Personbiler med både forbrændings- og elmotor plus batteri der kan oplades er blevet mere og mere populære, faktisk så meget, at der fra årsskiftet 21-22 er nye regler for beskatning, og som altid går skatter og afgifter kun en vej, – opad.
En af de populære er en plug-in udgave af en kendt og populær traver, Kia Ceed. Som stationcar og med plug-in teknik rammer man både det afgiftslette og det populært brugbare, og med Kia Ceed SW forener man det at kunne smide hele familien ind i bilen, og køre på besøg eller ferie i den anden ende af landet, uden at skulle spekulere over udendørs temperatur, ladestandere undervejs og selvfølgelig bilens rækkevidde på motorvej, for når vi kører langt, er det som regel med en god bid motorvej på strækningen.
Men hvordan klarer Kia Ceed rollen som opladelig hybrid? Har Kia gjort sit hjemmearbejde, eller laver man underlige løsninger, og det sidste er nok mere tilfældet end det første, selv om vi ikke på nogen måde kan påstå, at der er sjusket med kvaliteter.
Der for vi retter blikket er motoren i den meget traditionelle Ceed med 1,6 liters benzinmotor. Aldrig tidligere har vi set en så sløjbenet 1,6 benzinmotor i en Ceed, – beskedne 105 HK.
Den ydelse stiller store krav til resten af systemet, og vi behøver ikke at rette søgelyset mod bilens batteri, som med 8,9 kWh er tømt på rekordtid så snart man har lagt familie og bil ud på motorvejen, med kurs mod feriehuset i den anden ende af landet.
Begrænset motor
Når batteriet er kørt helt ned til sokkeholderne, er man helt afhængig af den mængde el der løbende produceres som følge af en hurtigt snurrende motor, mindre påløb i trafikken, og det er sådan nogenlunde det man kan gøre godt med, og det er her de resterende heste fra 105 til den maksimale effekt på 141 skal findes.
Spørgsmålet er kort sagt, om man kan regne med hele tiden at kunne disponere over 36 ekstra elheste, som kan springe til når der kaldes, og svaret er første og fremmest et nej, men helt så slemt er det ikke. Kia Ceed arbejder hele tiden på at opretholde en reserve til en hurtig kraftanstrengelse, men vi har kørt batteriet helt ned i det højde hvor der sås karse, og så hænger vi på de 105 HK plus det løse, indtil bedre tider, som ligger et ikke kendt sted ude i horisonten.
Og det er netop her man skiller vandene. Det er en klart bedre løsning en de rene el-bil, som i seneste juletrafik led voldsomt af lave temperaturer og alt for få ladepunkter rundt på vejnettet, men Kias løsning lider også under en kritisk beslutning, som Kia langt fra er ene om.
Derfor er den rigtige plug-in løsning en typisk benzin- eller diselbil, det kunne være en Kia Ceed SW med 1,6 liters benzinmotor på 136 HK, og til alt det almindelige standard tilsætter man de elektriske komponenter.
Det er den rigtige plug-in hybrid set fra vores side af skrivebordet. Alt andet er misforstået fedteri.
Velkørende klassiker
Kia Ceed er som nævnt flere gange en klassiker på det danske marked. Bilen har helt fra den første model fået ros for gode køreegenskaber, og alt det er der ikke ændret ved. Ceed er stadig en meget velkørende og ganske velafstemt personbil i den populære størrelse, når vi skriver ganske, er det fordi undervognen i enkelte situationer kan føles en anelse mangelfuld til at optage små, hurtige bump og buler, men Ceed er blandt de meget velkørende biler i klasse.
Med seneste face-lift har Ceed fået den opdatering af sikkerhed og udstyr man forventer, så nyhederne er mere end det nye logo på bilen, og så har vi selvfølgelig testet bilens rækkevidde på samme testrute som alle andre biler med plug-in, og her klarer Kia Ceed sig en streg over gennemsnit, det vil sige, at bilen på ingen måde falder igennem.
Omsat til daglig brug i byerne, kan Ceed PHEV opfylde langt de fleste daglige krav som transportmiddel til og fra arbejde, der vil også være lidt overskud til ekstra kørsel med ungerne, men det kræver, at man har en lader på væggen på hjemadresse, hvis man ikke er blandt de få heldige, der har et ladekabel til rådighed når man er på arbejde.
Prismæssigt er det også værd at sammenligne Ceed PHEV med Ceed standard.
Desværre kan man køre Kia Ceed med 1-liters benzinmotor, og det hurtigt råd er åbenlyst. Glem alt om 1,0.
Dagens benzinmotor i Ceed er 1,5 liters 4-cylindret, den lægger 160 HK, og den fås også med mild-hybrid, som koster næste 20.00 kr ekstra, og det er svært at se, at de 20.000 kan tjenes hjem igen, så vi anbefaler basis Ceed med basis 1,5 liters benzin og 160 HK.
Kia Ceed diesel koster fra 275.000 kr for den klassiske 1,6 liters, her er bilen til det store behov, til de mange kilometer, så man kan hurtigt udpege de interessante udgaver af face-liftet Ceed. Det er basis benzin med 160 HK, det er 1,6 diesel og så er det plug-in udgaven, der kan fås fra 275.000 kr.
Forskellen fra Ceed PHEV og basis Ceed er motoren. Med PHEV får man en 1,6 liters med 105 HK, med standard Ceed får man 1,5 liters med 160 HK, så man skal have en dagligt kørselsbehov der siger let adgang til ladestander og omkring 40-50 kilometers kørsel på ren el om dagen.
Passer den sidste beskrivelse, er der gevinst ved Ceed PHEV, hvis elprisen holder sig på et niveau, så det giver mening af lade, – og skal man have el til almindelig takst, skal man have sin egen hjemmelader som udgangspunkt.
Kia Ceed 1,6 GDI SW PHEV
Pris: fra 274.900 kr
Pris for testbil: 334.897 kr
Motor: 1,6-liter 4-cyl
6 aut
Samlet:
141 HK v/ 5700 o/m
265 Nm
Benzinmotor – 105 HK v/5700 o/m
Elmotor – 60,5 HK – 170 Nm
Batteripakke: 8,9 kWh
Rækkevidde el: 47 HK
0-100 km/t: 11,0 sek
Tophastighed: 188 km/t
Forbrug: 66,7 km/l
Kørevægt: 1608 kg
Totalvægt: 2030 kg
Trailer: 600/1300 kg
CO-2: 33 g/km