En helt almindelig søndag
I de gode gamle dage før kammerat Lenin ved en fejltagelse opdagede Ukraine, og Ruder Konge stadig var knægt, var søndagens program aldeles fastlagt. Det var hviledag, og enten sad man på kroen og tænkte på kirken, eller også sad man sammen med resten af af byens beboere i kirken, og lærte det seneste om den skæbne der tilfalder alle syndere, mens man tænkte på kroen.
I 2022 er tiden anderledes, men fortsat er det søndag med en fastlagt rutine. Kroen er sat i skammekrogen, for der skal jo køres bil, og højmessen er udskiftet med den nye søgen efter en ledig ladestander, så familiens nye el-bil kan blive tanket helt op til 100 procent.
Ikke 80, – men 100 procent, så der er lidt kilometer at tære på i den kommende uge, hvis det skulle kikse med den stadigt mere sjældne ledige ladestander.
Datoen for materiale til denne artikel er i begyndelsen af marts, man mærker det spirende forår, fra nattefrost er det solrige vejr ændret til plus 7 grader, og vi har valgt et sted med bunkevis af ”tankstationer”. Her kan man få det hele, bortset fra brint, som Everfuell har fjernet fra det store center ved Ølby. Hvad skal vi med brint, synes den danske leverandør af brint at mene!
Vi kører Tesla Y. Vi vender tilbage med en test af den nye model Y, men vi har netop valgt Tesla som den ene af to elbiler i denne artikel, fordi Tesla er bilen med det klart bedste ladesystem. Til dato har vi ikke oplevet problemer med en Tesla på Teslas egne anlæg. Vi har aldrig været udsat for ventetid, og når man er parkeret ved en ledig ladestander, sætter man bare stikket i bilen, og to sekunder senere lader bilen.
Ikke noget med brikker, koder, Apps eller noget endnu mere fantasifuldt, den meget nye Tesla Y gør som alle de andre Tesla biler på mærkets eget anlæg, den lader bare.
Helt til 100
Men denne søndag viser el-bilerne en helt ny søndagsside af alt det med at oplade en el-bil med tilhørende rækkeviddeangst.
Der er afgørende forskel på bilisternes opførsel på en søndag i kirketiden, og en mandag i arbejdstiden.
Denne søndag er forbløffende mange af de biler, der står til opladning tomme. Deres ejere eller ”ladere” har overladt bilen til en gang ladespænding, og der går kun to minutter, før endnu en Tesla ejer parkere sin bil, sætter ladestikket i bilen, og gør kondiskoene klar. Et minut efter landing, er Tesla-bilisten stukket af på sin søndags løbetur, og efter lidt småsnak med andre bilister i venteposition på Teslas superanlæg, finder vi ud af, at om søndagen oplader man ikke til 80 procent og drøner videre, man lader til den sidste kilometer, og det tager den tid det tager, oplyser vor lidelsesfælle i nabobilen, samtidig med han kikker frem i tiden. Til sommer bliver det bedre, forsikrer han, forstået således, at ladetiden bliver kortere.
Kun Ikast kan
Uden at vide det rammer naboen hovedet på sømmet, og vi tager lige temperaturen på de 12 Tesla stationer, som mærket kalder supercharger.
Det store og meget søgte anlæg i Ølby har en maksimal ladekapacitet på 150 kWh. Kun et af Teslas anlæg kan for tiden lade med de 250 kWh, som Tesla lokker med, så hvis vi vil lade vores model Y med de 250 kWh, som bilen kan modtage efter fabrikkens data, skal vi en tur til Ikast.
Resten af historien har som sådan ikke noget at gøre med Tesla, for selv ikke el-bilen med den bedste ladestruktur, kan gøre det bedre, end de elkabler som elselskaberne har gravet i jorden.
En kendsgerning alle ejere og brugere af el-biler kan nikke genkendende til.
Hvis vi i den teoretiske verden forestillede os, at vi ramte det helt perfekte tidspunkt i Ikast, og det var sol og sommer med mindst plus 25 grader udendørs, ville vi kunne lade power svarende til 250 km på beskedne 15 minutter, men denne søndag i marts, er tingene anderledes ved Køge.
Efter to minutters opladning kan vi konstatere, at bilen lader med 60 kW. Meget langt fra det tempo bilen kan oplade, og meget langt fra det max der oplyses for denne Tesla ladestation. Men som sagt, det er ikke Teslas skyld.
Efter yderligere et par minutter, er ladespændingen dalet til 46 kW, nu lader vi en strækning på 310 km i timen, men det bliver da bedre. Kort før vi rammer de 80 procent, hvor el-bilernes ladehastighed falder dramatisk, lader vi med 49 kW, vi tanker 331 km hvis vi oplader i en time, og i dette øjeblik har vi 336 km ”på tanken”, med en øvre begrænsning på 405 km, en grænse der er sat og beregnet af bilens eget ladesystem.
En smart regnemaskine
Denne Tesla Y er en model Longrange, det betyder en bil med den store batteripakke, og det er bilen, der kan kører 565 km på en opladning efter WLTP normen, men virkeligheden er anderledes.
Vi er dalet fra de 565 km til de af bilen beregnede 405 km som det bedste, og hvorfor nu det?
Det hele afhænger af køremåde og især af de klimatiske forhold.
Som tidligere nævnt var temperaturen på tidspunkt for opladning plus 7 grader, og alle WLTP tal er beregnet ved plus 25 grader. Bilens eget system tager også højde for køremåde og køremønster, og nej, vi har ikke kørt nogen lang strækning på motorvej, før vi landede på ladestationen i Ølby, og køremønster og udendørs temperatur er afgørende faktorer for el-bilens rækkevidde.
Mercedes har en ganske god regnemaskine på mærkets hjemmeside. Her kan man angive en beregnet rute i procent, opdelt i procenter til by- landevej og motorvej, og dernæst kan man flytte på den udendørs temperatur, og vi har selvfølgelig leget med det fine Mercedes værktøj.
Med 25 procent bykørsel, 45 procent landevej og 35 procent motorvej, ville den fiktive Mercedes have en rækkevidde på 226 km ved 0 grader, 276 km ved 10 grader og 364 km ved 20 grader, svarende til en rigtig god forårsdag.
Når vi prioriterer kørsel på motorvej, vi sætter systemet til 78 procent, falder rækkevidden på samme bil til 306 km, så endnu engang bliver det understreget, at kørsel på motorvej ikke er noget for en el-bil, med mindre man synes, der er så hyggeligt på landets ladestationer.
Husk det store fradrag
Endelig skal man også medregne det der er grænsen for hurtigladning. Alle el-biler opgiver glad og gerne hvor hurtigt man kan oplade, – men kun til 80 procent. I den modsatte ende af bilens kapacitet, kører man panden mod muren, når vi når ned på 10 procent, så før man i det hele taget begynder at beregne en el-bils virkelige kørselsdistance, før der skal lades igen, skal man lægge ud med at trække 30 procent fra den oplyste rækkevidde, hvis man vel at mærke skal lade og køre videre.
Tesla Y LR’s rækkevidde på 565 WLTP kilometer falder således til 395 km på en varm dansk sommerdag, og det tal passer ganske glimrende med det tal, vi får opgivet af den medbragte Y, som beregner fra en lavere temperatur, men også fra den store del bykørsel vi har tilbagelagt i testperioden.
Få dage senere aflagde vi besøg på et meget nyt ladeanlæg, nabo til Teslas supercharger. Det nye anlæg er et Clever anlæg, og da vi så nærmere på det nye anlæg på denne søndag, hvor ejere af el-biler skal have 100 procent på batterierne, var der kø ved det nye Clever anlæg.
Ventetiden for at få en ledig stander var lidt usikker, forreste ventende bil have ventet i 20 minutter, og herfra skal de så oplades. Få dage senere var vi igen på besøg på det nye Clever anlæg i en Mercedes EQA, og her kunne vi lade med 46,7 kW indtil vi nåede de berømte 80 procent. Herfra faldt tempoet betragteligt, kort tid efter vi havde aflæst de 80 procent, var ladespændingen reduceret til 31,5 kW, og det er især de sidste 20 procent, der skaber kø ved ladeanlæggene om søndagen, for om søndagen har de fleste god tid, og dagen bliver så brugt til at lade ellerten helt til randen.
Om ejerne så sidder i deres biler og tænker på kroen eller kirken, som de gjorde før Lenin opfandt Ukraine, er mere usikkert.