Redningsplanken
På helt sin egen måde, er CX-5 blevet den gode redningsplanke for Mazda fans. Netop nu er CX-5 den eneste model fra Mazda, der har en dieselmotor på programmet, og netop dieselmotorerne er rene lækkerier hos Mazda, hvor største diesel lidt endnu er en 2,2 liters 4-cylindret, som findes i netop CX-5, – og alt det med diesel vender vi tilbage til.
Testbilen er i den anden boldgade. Vi er på nederste trin, vi har fingre i en såkaldt basisudgave af den face-liftede eller opdaterede CX-5, en model med klassisk 2-liters benzinmotor på 165 HK og 6-trins automatgear, og vi lægger ud med det automatiske gear, som vi tidligere har betegnet som det lidt svage punkt hos Mazda.
Kort sagt er der tale om forbedring. Det vi tidligere opfattede som lidt kritisk, er rykket på sikker grund, funktionen er blevet tydeligt bedre, Mazdas automatgear er blevet en vare uden kritiske punkter.
Hvem køber CX-5?
Målt på design er CX-5 en bil blandt klassens bedste. Meget vellykket design, som i sig selv kan få folk til at tigge om en slutseddel, og det er ikke blevet mindre attraktivt med det forsigtige face-lift, som kun understreger bilens designmæssige fortrin.
Pladsmæssigt er vi fortsat meget tilfredse med det vi finder på forreste række, bagsædet derimod er ved at synke lidt ned i den store sammenligning for klassen, her er flere konkurrenter løbet udenom, og man skal være helt oppe på dupperne i disse år, for udviklingen sker i højeste gear i netop SUV-klassen, som er en korrekt betegnelse for CX-5, da bilen også fås med 4-hjulstræk.
Bagagepladsen er middel for klassen, Mazda hænger med, selv om CX-5 som model efterhånden har en del år på bagen, men det noget drilske spørgsmål er selvfølgelig også, – hvem er den typiske kunde til en CX-5?
Her er vi kommet på glatis, for det er ikke så enkelt at sige børnefamilie eller senior for den sags skyld, for igen falder vi tilbage på bilens design, som tiltrækker købere på tværs af alle kategorier af købere.
En lokkemodel
Denne udgave af CX-5 er også lidt i modstrid med sig selv. Vi har mange gange fremhævet Mazdas tekniske nørder, – de laver herlige ting, men der er også nogle mennesker i Hiroshima, som tager lidt underlige beslutninger, og en af disse er, at ”nøjes” med 165 benzinheste til en CX-5.
Bevares, man kan kalde det en indstigningsmodel, den type CX-5 der skal lokke en kunde i fælden hos forhandleren, og lur mig, – det er nok ikke en 165 hestes, man kan teste hos den lokale Mazda pusher, og når først man har forsøgt sig med noget kraftigere, sidder man i fælden.
De 165 HK er hentet fra en helt naturlig sugemotor. Igen er specialitet fra Mazda, og det er både godt og lidt mindre godt, for en sugemotor har et mere simpelt og mere enkelt liv, det er en mindre kompliceret motor med meget mindre, der kan koste dyre reparationer, men ulempen er også, at man mangler noget solidt bundtræk, og beviset er de 213 Nm, som først er i arbejdstøjet ved 4000 omdrejninger, men det er helt efter sugemotorens natur.
Ser vi på bilens rå data, finder vi en trailervægt på 2000 kg som det største, og det lyder umiddelbart glimrende. Det placerer CX-5 i den øvre liga for trækkere, det er bilen, der også napper den store trailer med to heste, men hvor der er heste, er der mennesker og ikke mindst udstyr, så vægten på hele vogntoget er ved at være betragteligt, – og så vender vi tilbage til de 213 Nm.
Bilen der blev snydt
Uden trailer kan vi også glæde os over bilens køreegenskaber. CX-5 er bedre stillet en klassens gennemsnit, undervognen er fastere og bedre afstemt end typisk for klassen, så det er lige før vi kom til at tænke tanken ”sporty SUV”, – og så alligevel nej. Før vi kan bruge et sådant udtryk, skal vi have et laverer tyngdepunkt, men vi har alligevel en pæn gang point til CX-5 for bilens styring og undervogn, her kan man godt føle sig tilfreds, så målt på design, indretning og ikke mindst sæder, ligger vi helt fremme i forreste række for klassen, men vi slutter som vi startede, – med de muligheder man har, hvis man ser i retning af CX-5.
Vi tør med meget stor sikkerhed sige, at Mazda CX-5 er den bil, som aldrig nåede at blive kåret som Åretes Campingtrækker i Danmark. Af flere årsager, blev der ikke kåret en vinder i 2012, og det var året, hvor CX-5 ville have banket alle konkurrenter.
Det siger en del om bilens køreegenskaber, dens afstemning, undervogn og hvad den kan foran en tung trailer, men det stiller naturligvis krav til motorer og trækkraft, og her er vi nok engang tilbage ved Mazdas 2,2 diesel, som lægger 184 HK og 445 Nm, – og vi lover, det er knas og kransekage.
Testbilen er mere til det almindelige brug, en tjekket hverdagsbil til mere daglige gøremål, men også en bil, som vinder på en række punkter, også når den holder parkeret ved kantstenen, og det er jo heller ikke så ringe.
Mazda CX-5 Skyactiv-G
Pris: fra 320.000 kr
Pris for testbil: 410.000 kr
Motor: 2,0-liter 4-cyl
6-aut
165 HK v. 6000 o/m
213 Nm v. 4000 o/m
0-100 km/t: 9,8 sek
Tophastighed: 192 km/t
ECE-snit: 13,7 km/l
Kørevægt: 1479 kg
Totalvægt: 1568 kg
Trailer: 750/2000 kg
CO-2: 166 g/km