Farvel sommer
Den sidste dag august foretog vi en symbolsk handling kort før solnedgang. Vi testede tiden for lukning og senere genåbning af det elstyrede kludetag, og tiden er henholdsvis otte og ni sekunder.
Faktisk en pæn tid, men ikke så afgørende når alt kommer til alt, det vigtigt for biler med kaleche er, om taget blafrer i vinden, om man kan køre topfart på motorvej uden at skulle bruge høreværn, om bilen holder tæt når det regner, og for T-Roc Cab. Er svaret ja til begge dele.
VW har mange års erfaring og tradition med kalecher. Den gode gamle Boble var første model med kludetag hos VW, og siden er en række andre modeller og senere andre bilmærker kommet til. Størst succes finder vi hos Audi, der har flere modeller med blødt låg, og den viden og den teknik der ligger bag i hele koncernen er selvfølgelig den samme. Ingen grund til at opfinde den dybe tallerken flere gange, og jo mere man kan genbruge, jo bedre og samtidig billigere produktion.
Kun en enkelt model
Samme løsning kan genbruges under T-Roc, for de ændringer og nødvendige forstærkninger der er fortaget under bilen, adskiller sig ikke væsentligt fra det vi ser hos andre biler med blød låg hos VW og Audi, det er udelukkende et spørgsmål om tilpasning i forhold til bilens størrelse, dens vægt og selvfølgelig motorkraft, og er stikker T-Roc ikke i øjnene.
Det er så klassisk Golf mekanik som det kan være, og T-Roc er jo inderst inde en Golf der har været lidt længere i væksthus.
Derfor er 1,5 motoren i T-Roc helt den samme som den motor vi kender fra Golf, og det samme gælder for gearkassen. Det er VW-koncern maskineri fra den pæne ende af skalaen, det er hverdagsmotor og gearkasse til hverdagen i den tætte trafik vi finder i T-Roc, og de 150 HK leveres på en sådan måde, at vi ikke nærmer os nogen form for grænser, – el heller overanstrengelse, selv om T-Roc med blød top er tungere end standard T-Roc.
Standard T-Roc med fast tag fås i langt flere varianter, som diesel, med træk på alle fire og med maskinkraft op til 300 HK, men indtil videre holder T-Roc Cab sig på måtten. Det hedder 150 HK og færdig.
Måske skyldes det den løsning man har valgt som forstærkning under bilen. Hvis man lurer på at at lægge 300 heste i en cabriolet eller convertibel, skal der gøres meget mere ved ud af vridningsstivheden af karrosseriet, og nok engang, det koster på vægtskålen.
Hvor meget?
De tal vi har kunne finde siger 133 kg i køreklar vægt. Hvor meget der så er ekstra metaldimser svejset fast unde bilen, og hvor meget der er vægtforskel fra fast til blød låg er mere usikkert, men vi skal også medregne, at der spares lidt vægt fra det 4-dørs til det 2-dørs i cabriolet modellen, men faktum er, at prisen for T-Roc med blødt låg er et plus på 133 kg, et minus på 200 kg i den vægt man på sætte på en eventuel trækkrog, og så er der selvfølgelig det med bagagerummet.
Begrænsningens kunst
Det er helt klassisk, at en cabriolet har dårligere bagagerum end samme bil med traditionel konstruktion. Hos T-Roc er det nok lidt værre end det er hos andre, vi er nede i en størrelse bagklap som praktisk set er alt for begrænset, ligesom det rum der efterlades til bagage (280 liter) er som netop beskrevet, – begrænset.
Der er lige til en week-end oppakning for to, hvis man er fire der skal på tur, er vi ude i det med begrænsningens svære kunst, men er man kun to, går det fint, og så har man jo også et ganske godt ledigt bagsæde til at bagage.
Andet godt nyt vil være, at T-Roc som cabriolet viser sig at være en ægte og meget brugbar åben bil. Også når låget er nede og man kører motorvej.
Bilen angiver næsten selv den bedste konfiguration. Når man trykker på knappen til el-taget, starter bilen med at rulle sideruderne lidt ned, så der ikke sker ulykker, så rykker kludene sammen bagude, låget lukkes over det sammen foldede tag, og sideruderne glider op og på plads.
Derfor startede vor test med ruderne oppe. Det er til topkarakter. Også kabinen ikke er afskærmet bagfra. Når vi kører med sideruderne nede, er det først komfortabelt, når vi kører by- eller strandkørsel, og så medfølger en ekstra vindskærm, der kan monteres umiddelbart bag forsæderne, ås man har vindafskærmning lige bag sæderne.
Når denne skærm er monteret, er et lige så det er for meget. Her ryger sideruderne ned, og så har vi endnu ikke sagt noget som helt om denne cabriolets køreegenskaber, og det er nok også fordi der sandt at sige ikke er meget at rapportere.
En anden type cabriolet
En cabriolet nærmest tigger om en anden køremåde end den traditionelle bil. Der er lagt op til cruise langs Strandvejen, det er hygge, sol og sommer, men bilen skal også fungere resten af året, og T-Roc Cab har samme tilforladelige køreegenskaber som almindelig T-Roc. Lidt tungere, men de to bilen adskiller sig ikke markant fra hinanden, og det er samtidig en anerkendelse til det arbejder der er lavet med de ekstra forstærkninger.
Er T-Roc så merprisen værd.?
Det er det evige spørgsmål der kan stilles til åbne biler, – de er dyrere at anskaffe, og T-Roc ligger omkring de 75.000 kr på merpris, men hvis vi bladrer i historiebøgerne er der heller ingen tvivl. T-Roc som cabriolet vil have en betydeligt bedre brugtpris end standardbilen, og prøv selv at tjek hvad en ældre VW Golf koster som åben bil. Det er næsten forklaring nok.
At det så er meget anderledes at tage type SUV-look-alike og ændre den til en cabriolet, er en helt anden sag, og så har vi slet ikke behandlet bilens udseende, som vi har det lidt vanskeligt med. Det er som om et eller andet er gået galt på tegnebrættet. Vi kan bare ikke helt sætte fingeren på et enkelt punkt. Det er noget med proportionerne der ikke hænger sammen. Måske fordi bilen er født højere end den klassiske åbne bil.
VW T-Roc 1,5 TSI Cab
Pris: fra 384.995 kr
Pris for testbil: 518.680 kr
Motor: 1,5-liter 4-cyl
7-aut
150 HK v. 5000 o/m
150 Nm v. 1500-3500 o/m
0-100 km/t: 9,4 sek
Tophastighed: 205 km/t
ECE-snit: 15,2 km/l
Kørevægt: 1539 kg
Totalvægt: 1910 kg
Trailer: 750/1700 kg
CO-2: 145 g/km