Opladning i arbejdstiden
Første spørgsmål må være, hvem er dum nok til at betale momsen på en elektrisk varebil størrelse stor, og med stor mener vi totalvægt på 3500 kg.
Jo højere vægt, så hurtigere synes prisen at galopere på elbilerne, og der er naturligvis en god forklaring, for har man brug for den store type varebil, skal der også en god gang batterier ombord i bilen, hvis man vil opnå noget, der bare minder om rækkevidde, og på den måde er man fanget i den onde spiral. Batterier både koster og vejer, og jo større batteripakke, jo mindre nyttelast, så markedet for den store elektriske kassevogn er og bliver begrænset, med den teknik vi har for nuværende.
Lidt overraskende holder Ford sig til totalvægten på 3500 kg, og med en batteripakke på 68 kWh er der oplyst en rækkevidde på 256 km efter WLTP metoden, men vi tilføjer skyndsomt, at det ser noget bedre ud, hvis man holder sig inden for bygrænserne. Mange start / stop, begrænset hastighed så vindmodstanden ikke tager sin solide bid af rækkevidden, giver os et rigtig pænt kilometerregnskab, faktisk så pænt, at vi tør sige, at bilen er brugbar i byerne, sikkert med en lille margin til opvarmning af kabinen, så bilen også tilbyder et arbejdsklima om vinteren, så chefen slipper uden alvorlig påtale.
Den fine balance
Hvad er det eller vi bemærker ved den første store Transit, der kun hedder Transit med et lille ”e” foran? Først en let begrænset motor målt på ren effekt. 184 HK for en el-bil er slet ikke imponerende, en standard Boschmotor lægger de berømte 204 HK, men er det så fornuftigt, at begrænse effekten? Sikkert. Jo mindre, jo lavere forbrug, hvis man kan holde sig på den rigtige side af grænsen, så vi håber Ford har tænkt tanken til ende, før de besluttede sig, og det tror vi faktisk de har. Vi havde ingen mangelsymptomer under test, men vi skylder også at sige, at vi ikke tester el-varebiler på samme måde, som vi gør med den klassiske kassevogn, vi læsser ikke bilen på samme måde, som havde der være dieselmotor i bilen, men det kommer selvfølgelig, efterhånden som den klassiske varebil bliver erstattet af den elektriske, – også til de brugere, der kører med noget der ligner fuldt læs.
Vi bemærker også, at Ford (selvfølgelig) har valgt baghjulstræk til den store Transit, men vi tager så turen tilbage til udgangspunktet, for der er flere større forskelle på den klassiske varebil og den elektriske.
Først og fremmest er prisen meget anderledes. Testbilen koster 450.000 nedrundede kroner før moms. Med moms ryger vi op på 560.000 kr, så foruden en betydelig bunke vanskeligheder omkring bilens ladesituation, handler det også om 110.000 kr, som virksomheden ikke kan trække i regnskabet, så ja, hvem tager en eTransit med hjem efter fyraften?
Samtidig med eTransit tronede foran privaten, var der elektriker i lokalområdet. Han arbejdede på flere ejendomme, kørte i en noget ældre VW Transporter, så snakken faldt naturligt på varebiler og el.
Elektrikersvenden kunne fortælle, at Mester talte om el-biler som det næste i firmaet. Den gode håndværker boede på Amager, og havde bilen med hjem, og spørgsmålet var derfor naturligt: Hvordan vil I løse problemet med at lade bilen? Det må blive i arbejdstiden, mente elektrikeren, jeg skal ikke bruge den halve aften til at finde en ledig ladestander, og jeg skal slet ikke op ved midnat for at fjerne bilen igen, så det må blive i arbejdstiden, der skal oplades. Eneste logiske løsning, mente elektrikeren med den ældre VW Transporter.
Det bliver Mester nok ikke begejstret for at høre, og hvad med kunderne? Hvis man skal vente ved ladestationer hver eneste arbejdsdag, kan man overkomme færre opgaver, – så. Tja, bum, bum.
Den er ikke så let at løse. I værste fald mister elektrikeren mulighed for at tage bilen med hjem, og så kunne han sikkert drømme om mere i lønningsposen. Endnu et problem!
Lad Ford vinde
Det som ikke er noget problem med eTransit, er selve den daglige omgang med bilen. Vi er, som vi har skrevet det snart mange gange, stor fan at de kabiner, Ford strikker sammen. Vi håber naturligvis, at det er Ford, der trækker det lange strå, når Ford og VW slår pjalterne sammen, for Ford er foran på førerindretning og kabine generelt, sæderne er gode, der er plads i kabinen, og der er på dette punkt ikke meget skidt at sige om Ford. Snarere tværtimod.
Men prisen fru Heilbundt? Vi er stadig i en tilstand af ”rystet”. Det er mange penge at smide ud til en undskyld udtrykket, – almindelig kassevogn. Og skal firmaet have mere end en, begynder det at blive alvorligt.
Ford e-Transit Trend 350 L
Pris: fra 425.913 kr
Pris for testbil: 450.587 kr +moms
Motor: 1 bag
1 – aut
184 HK
430 Nm v. 0 o/m
0-100 km/t: ikke oplyst
Tophastighed: 133 km/t
Batteripakke 68 kWh
Rækkevidde 256 km
Spænding 356 V
Forbrug 15,9 kWh / 100 km
Kørevægt: 2637 kg
Totalvægt: 3500 kg
Trailer: 0/0 kg
CO-2: 0 g/km