Tilbage til rødderne
Citroen er anderledes design og køreegenskaber a la flyder. De seneste mange modeller, har Citroen lagt mange kræfter i at komme bort fra begge dele, og værst af det hele, det gælder også for mærkets topmodeller, der har fornægtet oprindeligt Citroen DNA, så på den baggrund hilser vi den nye store C5 X velkommende.
Citroen kalder bilen den perfekte krydsning af en sedan, noget stationcar og sågar også noget SUV, og lige på og kontant, kan vi ikke skrive under på to af de tre påstande. At bilen heller ikke er en sedan, er noget helt andet, for gør man sig den ulejlighed at gå om bag bilen, og trykke på den knap der sørger for automatisk opluk af den ganske omfattende bagklap, afslører bilen sig om en 5-dørs, en stor hatch-back, og pludselig smider vi samtlige opstande fra Citroen i brokkassen, og drømmer søde drømme om den tidligere Citroen C5, der både kunne fås med ægte Citroen undervogn, og som i langt de fleste eksemplarer var 5-dørs fransk flyder, og selv om der nu er elektriske komponenter i denne C5 X, er vi tilbage ved vi oprindelig forstod som Citroen C5, – afløseren for Xantia.
Hybrid-pakken
Den samlede bunke teknik i C5 X er efterhånden en kendt størrelse. Det er den store pakke med 225 HK, bestående af en 1,6 liters turbo-benzin tilsat noget el, og som ren el-bil gør C5X det ganske godt. I januar nåede vi at køre bilen til et jævnt gennemsnit, det svarer til godt 45 km på vores faste testrute, som er en god blanding af meget by og lidt landevej, så batteripakken under vognbunden gør det pænt og yder fint, og så kan den 160 hestes benzinmotor trække bilen op ved hårrødderne, når batteriet ikke længere er på toppen.
Undervognen er til gengæld noget meget Citroen’sk. Vi er ikke helt tilbage til den hydropneumatiske undervogn fra de gode gamle dage, det var dengang man kunne hæve og sænke bilen med den indbyggede hydraulik, men alt det har været for dyrt i det lange løb, nu er Citroens speciale alene begrænset til støddæmperne, som også er ganske avancerede, og det er disse dæmpere, der giver den franske fornemmelse.
Skarphed? Nej. Absolut ikke. SUV, – slet ikke, vi har bagdelen plantet i en forhjulstrækker med, bevares, ganske pæn frihøjde over normalen, men at køre terræn må på det kraftigste frarådes. Den med SUV handler mest om bilens lidt større udvendige højde.
Flot udstyret
Pladsmæssigt er vi til gengæld godt hjulpet. Rigtig stort bagagerum, benpladsen ved bagsædet imponerer rent faktisk, og så alligevel ikke, for når man nærmer sig C5 X fornemmer man en bil som virker større end den er, men med en akselafstand på 279 cm skal det give resultater det kan mærkes, så her er der plads til lange ben både for og bag, men når man først er kommet på plads i bagsædet, – og oven på batterierne, skal man lige tænke en ekstra gang på bilens design, for den hældende taglinje har sin pris, siddehøjden går an på bagsædet, men hvis dele af familien er høje, skal man måske lige prøvesiddet bagsædet, før man siger ja eller nej.
Udstyret i den store Citroen er fornemt, der er pænt sagt en god portion af de hele, køber man topmodellen med hul i loftet og udsigt til Nordstjernen, er vi på et niveau vi ikke ser normalt i forhold til pris, så ja, vi er helt med på, at samme koncern har en ny 508’er på vej, så om ikke andet, bliver der noget at vælge imellem, og Citroen har trods alt en C5 historie, som ikke ligger så langt tilbage. Man købere kan måske lokkes tilbage.
Køremæssigt: Den store C5 X har sin styrke i byerne, takket være hybridløsningen, der fungerer rigtig flot kombineret med den 8-trins automatkasse. Affjedringen har vi været inde på, man kan stramme styring af dæmperne, men bilens styrke er den ægte Citroen indstilling, og det ville være en ren fest, at køre denne C5 X med et ordentligt svin af en dieselkværn i næsen ned gennem Europa, for at se nærmere på årets høst af Barolo.
Men. Vi nøjes, for det danske afgiftssystem gør det utænkeligt at vælge andet end denne plug-in hybrid.
Citroen C5 X PHEV
Pris: fra 419.990 kr
Pris for testbil: 499.990 kr
Motor: 1,6-liter 4-cyl
8 – aut
Samlet:
225 HK v. 6000 o/m
360 Nm v. 1750 o/m
Benzinmotor – 180 HK
Elmotor – 110 HK
Batteripakke: 12,4 kWh
0-100 km/t: 7,9 sek
Tophastighed: 223 km/t
Forbrug: 76,9 km/l
Rækkevidde el WLTP: 59 km
Kørevægt: 1842 kg
Totalvægt: 2185 kg
Trailer: 750/1350 kg
CO-2: 30 g/km