Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

4. March '23 15:54 by Jørli Petersen

Strengeleg

Ny dreng i klassen, eller blot et af flere nye kinesiske bilmærker i Danmark, som slet ikke havde forudset, at man ville være udfordret på pris fra dag et. Billigste Atto 3 koster 330.000 kr. Samme pris som en Tesla 3.

De der har været på besøg hos BYD forhandleren ved, hvorfor overskriften er som den er. Det er ikke det musiske, vi slår på tromme for, det er måske det, der hurtigst falder i øjnene, når man for første gang åbner døren til en BYD Atto 3. De særegne røde elastikker, der fungerer som en slags rækværk nederst på dørenes indersider, som en slags gardering fra de ikke voldsomt store dørlommer.

Kinesiske BYD er imidlertid ikke færdige med at overraske. Når man skal ud af bilen, har man også opfundet en ny og anderledes type døråbning, alt det er vanesag, BYD systemet fungerer faktisk ganske godt, dørgrebet sidder særdeles bekvemt, så det er det anderledes vi reagerer på, ligesom vi ikke kan lade være med at undre os over den store midterskærm, der kan drejes 90 grader, nøjagtigt som vi har set med med noget gigantisk TV, hvis placering er tiltænkt i nærheden af den hjemlige sofagruppe.

For tykke til at være en fra en violin, og for tynde til en basguitar, og så er det kun tre, men et finurligt påfund, og hvem ved, Måske vil BYD tilbyde andre farver som ekstraudstyr.

Drejelig storskærm i bilen BYD. Virker det? Ja da, både ved tryk på det dertil indrettede felt på skærmen, men den kan også drejes betjent fra rattet, og det er nok mindre heldigt. Det kan virke distraherende, hvis man kommer til at trykke ved en fejl, men familiens juniorer synes det er ualmindelig interessant, og forlanger nærmest, at skærmen skal vende og dreje i takt til strengelegen på dørene.

Her ligger skærmen som den fungerer bedst, og alt i alt en nogenlunde velindrettet kabine. Vi efterlyser som vanligt flere helt almindelige kontakter.

Mens vi er ved skærmen. Det er en fornøjelse at få lagt et monster landkort ud mellem sæderne. At finde korrekt adresse via GPS giver en helt ny luksus fornemmelse, men ellers mener vi nok, at når man flotter sig med en sådan voldsomt stor skærm, kunne man måske gøre det bedre, end man faktisk gør. Det føles som om skærmens indhold er tiltænkt noget der er meget mindre, så her er noget til det kommende face-lift.

Golf-klasse

BYD – navnet er penslet ud over bagsmækken, hvor der står Build Your Dreams, mens det udtales bogstav for bogstav, bilen er ny ellert i det der må formodes at blive en meget populær klasse. Oversat til dansk er vi den øvre i30, Golf, Astra, 308 eller Corolla størrelse, akselafstanden på 272 cm sætter bilen i bås, og kørevægten på 1875 kg placerer bilen i den øvre ende målt på vægt i forhold til sin klasse. Samtidig har BYD valgt at bruge den klassiske opskrift for bil på Atto 3, det er motor i front og træk på forhjulene, den løsning giver som bekendt en god stabilitet på vanskeligt underlag, god stabilitet på motorvej når bilen trækkes frem forfra, og muligheder for at udnytte kabinen bedst muligt, og det har BYD formået at gøre. En meget flad vognbund tæller også på plussiden, men vi bliver ved bilens vægt, for vi havde muligheden for nærmest at springe fra den ene konkurrent til den anden, – og tilbage igen, og her føles Atto 3 lidt tungere end konkurrenterne.

Sådan cirka gennemsnitlig størrelse bagagerum efter bilens klasse.

Vi må også give både plus og minus til opsætning af undervogn, hvor BYD har formået at få bilen til at opsuge de små ujævnheder, mens de egentlige vejbump mere en udfordring, og da der ligger rigtig mange af disse bump i vort nærområde, bliver vi hele tiden mindet om en lidt mangelfuld opsætning, mens bilens styring fint matcher de positive sider af undervognen, ganske præcist om end ikke hurtig styring, og effektive og let docerbare bremser finpudser indtrykket af en bil, hvis køremæssige egenskaber har både plus og minus som de fleste, derfor en gennemsnitlig karakter med en lille pil op.

Atto opleves forfra

De indre pladsforhold er som nævnt godt udnyttet, testbilen havde stort glastag, og det koster igen på siddehøjde på bagsædet, det går an, men ikke fyrsteligt, mens bagagerummet er gennemsnit for klassen.

Derfor skal Atto 3 opleves forfra, hvis man både ønsker det bedste og det anderledes. På forsæderne har man det komfortabelt, motoren er den mest almindelige el-motor i det hele taget, det er igen Bosch-motoren, der præsenteres hos endnu et mærke, og vi kan ikke lade være med at tænke, at det måske var på tide, at købe aktier hos Bosch!

97 procent batteri og 410km. Det passer ikke. Langt fra, og slet ikke når vi vælger køremode “sport”, der synes noget overdrevet. Vi håber på en noget større og bedre skærm, når bilen skal face-liftes om tre år.

BYD har så valgt at opgradere til 310 Nm fra Bosch motoren, det er mere end det vi typisk ser fra motoren, og om det er forklaringen på bilens knap så gode side, kan vi ikke afgøre, men på kølige dage i februar, dage med temperaturer der svinger omkring frysepunktet, har vi en lidt uventet udfordring med rækkevidden.

Skærmen kan drejes 90 grader, gearvælgeren er formet som et solidt håndtag, og de mange mini-pizzaer under skærmen er ventilationskanaler.

Officielt er det 420 km WLTP kilometer, der som altid er overdrevet, i dette tilfælde fra et 60,5 kWh batteri. Vi har en generel advarsel med el-biler og motorvej, vi plejer at sige hold jeg væk så meget som muligt, og det gælder også for BYD, især hvis man bor i et område, hvor man må køre 130 km/t. Her går det rigtig stærkt med at styrte mod nul på batteriet. Man siger som tommelfingerregel, at man halverer bilens officielle rækkevidde ved at køre motorvej, men det skal selvfølgelig afstemmes, med den hastighed man vælger. At friste tilværelsen med de 160 km/t, som er den maksimalt hastighed for denne BYD, vil være en voldsom udfordring til landskabets ladesystemer, men også i byerne går det rigelig stærkt, så vi er udfordret på rækkevidde, og måske er det bilens varmesystem, der er kilden til den mangelfulde rækkevidde?

Trængsel af alarm

Desværre kan vi ikke give det rigtige svar. Den rækkevidde man får opgivet på den drejelige gigantskærm, er ikke tillidsvækkende. Den oplyste mængde kilometer på batteriet stemmer ikke med virkeligheden, og det er måske det største problem for en el-bil, for det kræver masser af erfaring med bilen, før man ved, hvor meget man kan strække en kørestrækning, før det går galt, og en ellert med tomt batteri er alt andet en lykke, og så blegner en anden detalje vi har noteret, for BYD er ikke anderledes end mange andre især kinesiske biler, der har udviklet en ny kultur for mere eller mindre betydningsfulde alarmer.

Også BYD siger bip og båt på underlige tidspunkter, og vi brugte meget tid i testperioden på at finde ud af, hvad de forskellige alarmen mon betød, og i mange tilfælde blev spørgsmålet hængende som et spørgsmålstegn over den 90 grader svingbare midterskærm, der står i kontrast til den meget lille skærm under rattet.

Måske endnu en ide til det kommende face-lift. Vi tror ikke, BYD til gøre en skærm mindre, men vi ser gerne, at skærmen under rattet bliver større, og gerne med større -skråstreg kraftigere typografi.

Rækkevidde estimeret: BYD Atto 3
By koldt vejr 325 km By mildt vejr 480 km
Motorvej koldt vejr 230 km Motorvej mildt vejr 290 km
Gennemsnit koldt vejr 275 km Gennemsnit mildt vejr 370 km
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland.    

Atto 3 har den størrelse, som vi må forvente bliver topsælger blandt el-biler, når producenterne for styr på det med rækkevidde, og ikke mindst mere troværdige opgivelser på rækkevidden med den nye kineser. Tjek selv de internationale oplysninger i skema, det stemmer nogenlunde med det, vi har oplevet.

BYD Atto 3

Pris: fra 329.995 kr

Pris for testbil: 354.995 kr

1 – aut

204 HK 6000-9000 o/m

310 Nm v. 1000-3500 o/m

0-100 km/t: 7,3 sek

Tophastighed: 160 km/t

Batteripakke 60,5 kWh

Spænding 400 V

Rækkevidde 420 km

Kørevægt: 1875 kg

Totalvægt: 2160 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest