Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

19. March '23 13:00 by Jørli Petersen

Enlige Range Rover

Range Rover er luksusafdelingen hos Land Rover, og man kan skam også lave plug-in biler, der lander på den rigtige side af den skarpe grænse, der giver dansk skatterabat. Range Rover er storforbrugere af især mild-hybrid, og i knap så udpræget grad plug-in hybrid, der gør bilen dyr i de fleste lande.

Det lyder stort, når man sige Ranger Rover, men her bliver man lidt snydt. Evoque er den mindste model hos Range Rover, som altid gør man en dyd ud af at gøre akselafstanden så begrænset som muligt, sikkert fordi man har mange års erfaring med kørsel i terræn, hvor finten med kort afstand mellem for- og baghjul kan betyde, at man kan sno sig på steder hvor træerne står ganske tæt.

Selvfølgelig kan den lille Ranger Rover også køre terræn, den har hvad er kræves, den er meget mere end ægte SUV, den er også en off-roader, men på et par områder bliver man snydt.

Det som normalt er en paradedisciplin for en både Land- og Ranger Rover er alt det man kan sætte på trækkrogen. Her stopper festen allerede ved 1600 kg, så denne Ranger Rover er det vi lidt nedladende kalder en pony-trækker, for der skal 2000 kg til, før man kan kalde sig en rigtig trækker, og netop hestefolket er storforbrugere af Land- og Range Rover, hvis man ikke har brugt alle pengene til pruhest vel at mærke, for Evoque kræver en del kapital, selv om man med 44 gram CO2 i udledning per kørt kilometer, pludselig kan få lidt rabat på afgiften.

Og her er vi kørt direkte ind i forklaringen på den begrænsede trailervægt.

Evoque er en plug-in hybrid. En noget tvivlsom udgave af noget plug-in, især når man ønsker at sætte et Range Rover skilt både for og bag, og det indiske bilmærke gør der heller ikke noget stort nummer ud af at oplyse, at benzinmotoren er en 1,5 liters med tre pinde der hopper og op ned.

Luksus, komfort, gode sæder, godt udsyn og lavt støjniveau.

En 3-benet Ranger Rover. Nu ber’ jeg dem fru Heilbundt, for at citere noget velkendt fra Gustav Wied, og er man bogtrykker i Wieds univers, bliver det aldrig onsdag, – og dermed en festdag.

Vi har det faktisk lidt svært ved at forstå, hvorfor Land Rover kan finde på at stoppe en 3-benet maskine i en af deres biler. Uanset størrelse.

Det må uden smålig skelen til alt andet være et spørgsmål om CO2, men vi vidste ikke, at Land Rover havde så voldsomt brug for en bil med lavere udledning, at den så passer rigtig godt til danske forhold er mere et tilfælder, og ønsker man noget klassisk Ranger Rover Evoque med dieselmotor, skal man af med 100.000 kr mere, og den prisforskel før Evoque PHEV til den klart mest attraktive målt på pris, men der er altså grænser for galskaben.

Overraskende motor

Rækkevidden på ren el oplyses til 55 km. Glem det. Det er et godt stykke fra virkeligheden. På vores faste testrute en køling dag i februar, bevares, vi havde normal varme i kabinen, nåede vi under gennemsnit for den efterhånden store mængde plug-in biler vi har haft til test, hvor ruten som altid tager udgangspunkt på Strandvejen ud for det gamle Tuborg, hvorefter vi sætter næsten mod syd, og går det rigtig fornemt, kommer vi et godt stykke forbi Køge, men denne Evoque har hidkaldt assistance fra 1,5’ benzineren længe før.

Her går det galt, men det er heldigvis en enlig svale. En Range Rover med 3-cylindret benzinmotor!

Tag dog ikke fejl. Denne Range Rover lever op til det mærket lover, så snart man kører væk fra alfar vej. Selv om motoren er kritisabel, kan bilen også køre op og ned ad bakke i terræn, sno sig i skoven, eller komme længere i snestormen end de fleste biler.

Luksus er også en del af fortællingen, når der står Range Rover på skiltet. Man sætter sig ind i bilen med en vis portion respekt, gode sæder, selvfølgelig godt udsyn, når man sidder højere end de fleste medtrafikanter, og det tager lidt tid at aflure en række af de brugsmæssige funtioner, men det er ikke noget ualmindeligt, Range Rover har bare sig egen måde, og så snart har luret den, og siger…… aha, så sidder den, også når man kører terræn, og har brug for en funktion.

Køremæssigt er der ikke meget at skrive om. Den står på luksus og egenskaber i terræn, det er selvfølgelig ikke bilen til hurtigt rundt om hjørner, hertil er bilens tyngdepunkt for højt og det samme gælder for bilens vægt, så den stor på komfort, komfort og mere komfort.

Forbruget lyder fornemt, når vi ser på de officielle data, vi skal efter WLTP målinger kunne køre 50 kilometer på en liter, men så snart batteriet ligger og svinger omkring nul, eller når man kører terræn, og har brug for alt hvad bilen kan præstere, skal man ikke regne med alt for meget hjælp fra de 109 heste fra elmotoren, og så må 1,5 benzineren fra BMW træde i karakter, og den tager sig solidt betalt for ulejligheden.

Men Ranger Rover er luksus, det er kørsel på et højere niveau, og Evoque som PHEV kan være genvej til en Ranger Rover, for med en mere venlig afgift på bilen, er toppen skåret af prisen. Vi skal også sætte en tyk streg under, at Land Rover har gjort sig ekstra umage med ikke at snige dårlig motorlyd ind i kabinen. Motoren er forbløffende lydsvag, når man bare kører, det er først når systemet virkelig skal arbejde, der kommer lidt afslørende lyde fra motoren, men da bilen har åbenlyse mangler som klassisk Range Rover som trækker, er den delvist forvandlet til en noget ualmindelig familiebil, familiebil i luksusklassen, men her passer den rigtig godt ind i de dyre forstæder, og med eget ladesystem i garagen, kan man køre el på mange helt daglige strækninger.

Det er med vilje vi har valgt et sort/hvid foto af Ranger Rover fra denne vinkel. Valget stod mellem sørgerand eller nul kulører, og det er vores måde at sige til Land Rover, at vi ikke er helt enige i deres valg af motor.

Range Rover Evoque 300e PHEV

Pris: fra 774.900 kr

Pris for testbil: 787.800 kr

Motor: 1,5-liter 3-cyl

8 – aut

Samlet:

309 HK v. 5500 o/m

540 Nm v. 2000 o/m

Benzinmotor – 180 HK

Elmotor – 109 HK

Batteripakke: 12,4 kWh

0-100 km/t: 6,4 sek

Tophastighed: 213 km/t

Forbrug: 50,0 km/l

Rækkevidde el WLTP: 55 km

Kørevægt: 2157 kg

Totalvægt: 2660 kg

Trailer: 750/1600 kg

CO-2: 44 g/km

Pin It on Pinterest