Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

30. March '23 16:06 by Jørli Petersen

Skatteskrue på lastbiler

For store dele af de folkevalgte, er det at køre på diesel værre end misbrug af mindreårige. Derfor den nye afgift på diesel og lastbiler, som har fået alle røde politikere til at gnække af fryd.

Når først en politiker har et en skør ide, er det ikke til at få samme politiker på andre tanker. Denne kedelige vane må være det værste ved en politiker.

Den skøre ide kan blive lagt på is for en periode, men pludselig dukker den op igen, og et af de seneste eksempler er afskaffelse af St. Bededag. Det er ikke første gang dette forslag har været luftet, men denne gang gik det hele op i en højere enhed. Venstre og Moderaterne lod sig lokke af en gang ministerbil, som ikke hører under de regler, der nu er blevet en realitet, efter at have ligget lige under vandskorpen i flere år.

Helt kort. Det handler om kørselsafgifter på lastbiler.

Fra den 1. januar i det år, der samtidig bliver det første år uden en Store Bededag siden 1600 og grønkål, indføres trin et i den afgift, som skal blive den helt store skatteskrue for alle kommende regeringer.

Det hele sløres med en god gang miljø, den politiske overskrift er nedbringelse af CO2, men alle i Folketinget ved, at de fine overskrifter er politisk parade, for når de nye afgifter er fuldt indført i 2030, skal en lastbil med totalvægt over 3500 kg betale 1,20 kr for hver kørt kilometer.

Kører man elektrisk lastbil, er der stadig tale om indtægter til staten, så det handler således ikke kun om CO2, – det handler om kolde kontanter til statskassen, for selv den mest miljørene lastbil, der er så grøn, at den falder i et med de grønne enge, skal betale 20 øre for hver kørt kilometer, og som det forholder sig lige nu, og en god del år ud i fremtiden, vil langt over 95 procent af alle lastbiler køre på traditionelt brændstof, hvor tallet fra og med den nye afgifts indførsel, vil være mere end 99 procent af alle lastbiler med totalvægt på 12 ton og derover.

Ude på landet

Som en lille krølle på halen, kan man i det nye lovforslag finde en bemærkning om ”forbedrede vilkår for banegods”, – den passus kunne være en lille bøvs fra Pia Futtog, men det er længe siden købmanden i Øster Vrå fik sin mælk, smør, vaskepulver og dagens aviser leveret med godstog.

Derfor er det ikke til at undgå, at alle lastbiler skal betale ved kasse et, og der er ingen vej uden om den nye afgift. Købmanden og mejeriet ligger stadig hvor de lå inden afgiften blev vedtaget, afstanden til de større byer er den samme, og afstanden i de tyndere befolkede dele af landet, er også uændret.

Eneste forskel er, at det nu bliver dyrere, at køre varer ud til den almindelige forbruger, og hvem skal betale? Rigtigt gættet. Det er de samme forbrugere, som i fremtiden må se i øjnene, at smørret stiger endnu engang.

Lastbilerne da. Kan de gøres mere CO2 venlige? Ikke lige med det samme. Der er meget få fuldt elektriske lastbiler på markedet, og fælles for dem alle er, at de er fem gange så dyre som en traditionel lastbil, – den regning skal også betales af forbrugeren, rækkevidden på den elektriske lastbil er meget begrænset, og når batterier vejer, går det ud over bilens lasteevne. En elektrisk lastbil har mindre plads til varer end den almindelige lastbil.

På toppen af de hele, skal en almindelige dansk lastbil lade noget der ligner fire timer hver dag, hvis samme lastbil kan finde en ladestander, der kan levere strøm i store mænger. De fire timer er beregnet uden ventetid, som vi kender det fra dagens personbiler ved ladeanlæg, så løsningen på problemet et ikke fuldt elektriske lastbiler, men lastbiler der kører på brint.

De er på vej, vi kender stadig ikke prisen, men når brintlastbilerne kommer, kan man begynde at tænke på at udskifte lastbiler på diesel med lastbiler på et andet brændstof. Men vi skal først se lastbilerne, de skal være tilgængelige i større antal, Mercedes og Iveco er på vej, men der skal meget mere til, før de enorme mængder fragt der dagligt transporteres på de danske landeveje, kan transporteres med nul i CO2 udledning.

Pin It on Pinterest