Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

24. April '23 16:25 by Jørli Petersen

Nissan er tilbage

Nissan Ariya har været rigtig lang tid undervejs, men nu er der lys forude, og det ser også ud til, at Nissan kan levere biler, som er faldet i pris to gange de seneste måneder.

Tænk hvis tog lige så lang tid at få klaret en tandpine, som det har taget Nissan at få den nye ellert Ariya på gaden, og Nissan kan ikke undskylde sig med begyndervanskeligheder, for Nissan er veteraner på feltet med den nu noget alderstyngede Leaf.

Lad gå Nissan har været i modvind. Alle de ulykker der følger i kølvandet på covid-19 har ramt Nissan, bilen har igen og igen været forsinket, og netop som Nissan meddelte, at nu kom bilen til Danmark, så var det ikke i et antal der måtte imponere, og så kom ulykken, – Tesla satte priserne ned så det vendte op og ned på prisdannelsen på samtlige elbiler, nye og brugte.

Alligevel. Det er tydeligt, at Ariya kommer fra en koncern, der har lært meget mere om el-biler end stort set alle andre. Forskellen eller forbedringen er nu, at nu bliver de mindre modeller afløst af noget større, – selv om det rigtige havde været, at udbygge de små, praktiske el-biler og især gøre dem billigere, bevares, det er sagt med klimabrillerne klæbet til næsen, for det er slet ikke der kunderne er, og der Ariya hos Nissan og Megane hos Renault, for at dække koncernen lidt bredere.

Den venlige kabine

Første indtryk af Ariya er en lys og luftig kabine. Man føler sig velkommen, det hjælper selvfølgelig, at vi sidder i en topmodel med lækkert soltag, men bagdelen kvitterer også med et signal om tilfredshed, og efter lidt rumsteren rundt med sædet, fandt vi en rigtig komfortabel kørestilling, som på bedste amerikanske vis trækker tilbage, når man trykker på ”sluk” knappen.

En næsten knapfri kabine, tilsyneladende, men Nissan har delt kontaktrække op i følsomme felter, som ikke har samme præcision som den klassiske kontakt.

Plus til Nissan for en kabine med masser af komfort i lyse og venlige farver. Sæderne henter også et plus.

Sædet glider tilbage, rattet ryger helt op i instrumentpanelet, som selvfølgelig er en skær, og det gør ind- og udstigning let.

Samtidig er Ariya den type bil som kunderne efterspørger, det er en bil modeleret efter SUV-konceptet, den er både større og højere end man tror, og plads er ikke noget problem. Vi har flot benplads på bagsædet, det går også med siddehøjden bag i bilen, selv om bilen har det lækre soltag, og så er der alt det med knapper, både dem der kan trykkes og drejes.

Der er en drejeknap i Ariya. Den er til gengæld til at få øje på, og den betjener selvfølgelig radioen, som er af den rigtig gode type nævnt i parentes, mens resten af bilen funktioner er delt op i trykfølsomme felter på langs under radioen, ligesom midterkonsollen også har fået den nye trykknapper, hvor man skal trykke igennem på det halvtynde plastlag på konsollen.

En af funktionerne her er noget søgt. Det er en ekstra skuffe under instrumentbordet, der kører ind og ud ved trykfunktioner på midterkonsollen, der også kan reguleres i længde med et par knapper, og selv om Nissan har flyttet funktioner til nogle paneler, er det ikke det samme som gode gammeldags knapper.

At det også er en spareøvelse siger sig selv, og hele generelt kan vi sige, at vi håber knapperne går i stykker inden bilens 3-års garanti er udløbet, for man kan ikke udskifte en enkelt knap. Vi gætter på det koster det samme som en mindre borgerkrig, når der går kludder i det elektriske.

Propilot får plus

Pænt stort bagagerum med dobbeltbund. Alle ladekabler er gemt i kælderetagen.

Derfra er udstyret fornemt. Head-up display og det vi især lægger mærke til, er det Nissan kalder Propilot. Det er afstandsholder og linjevogter i særlig lækker udgave. Vi testede systemet over et længere stræk på motorvejen, vi holdt de først 110 og senere 130 km/t med en særdeles løs hånd på rattet. Vi gav ikke rattet så meget som den mindste styrepåvirkning, mens Ariya holdt sig pænt i vejbanen, fulgte vejens kurver og de styreudslag bilen selv foretog var særdeles afdæmpede og sat på det rigtige tidspunkt. Nissans Propilot findes ikke bedre i nogen anden bil.

Køremæssigt er vi mere på det jævne. Testbilen er den vi kalder den rigtige, det er bilens med træk på forhjulene og det store batteri, og vi peger uden tøven på det store batteri, efter at have stiftet bekendtskab med bilens rækkevidde, hvor Nissan på trods af sine mange års erfaring, har nøjagtigt samme problem som alle andre. Et problem der første og fremmest er aktuelt om vinteren.

Det er trykfølsomme kontakter, hvor man mærker et diskret klik, når man aktiverer en funktion. De to knapper forrest på siden af konsollen, kører armlænet frem og tilbage.

Her kan vi indsparke det vanlige trick, – sluk for alt elektrisk udstyr og luk især ned for varme og blæser, det gør noget rigtig positivt ved rækkevidden, men med et batteri på 91 kWh (87 netto) er vi ikke imponeret.

Det samme gælder bilens basale køreegenskaber. Klassisk for el-biler er bilen noget mere dvask i sine reaktioner, end den klassiske Nissan med forbrændingsmotor, vi er sådan nogenlunde godt tilfred med både styring, føling med samme og bilens opsætning til komfort, men lidt uventet bliver bilen løs i bagdelen, når vi presser den på lidt snævre kurver, og en lidt dramatisk undvigemanøvre med en lidt høj hastighed, kan godt sende en del problemer op til staklen i de komfortable omgivelser. Derfor en lille opfordring til Nissan om at se nærmere på afstemning af undervogn, hvor man kan koncentrere sig om baghjulene, som på testbilen ikke har anden funktion end af følge med, og ind i mellem assistere med lidt opbremsning af hele køretøjet, der kan diske op med en totalvægt på 2600 kg, så en fuld læsset Ariya er ingen letvægter.

Vi skylder også at sige, at Nissan har sænket prisen på Ariya nu to gange, efter Teslas voldsomme prisdyk. Nu starter prisen ved 360.000 kr, det er fortsat noget over startprisen på en Tesla, men læg mærke til, at testbilen koster 475.000 kr, mens bilen til 360.000 er den model med det lille batteri, som vi ikke mener at kunne anbefale til et lidt bredere brug.

Rækkevidde estimeret: Nissan Ariya FWD 87 kWh
By koldt vejr 435 km By mildt vejr 635 km
Motorvej koldt vejr 310 km Motorvej mildt vejr 395 km
Gennemsnit koldt vejr 370 km Gennemsnit mildt vejr 495 km
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland.    

Der er et stykke vej fra den billigste Ariya til testbilen, der har det store batteri og det meste i udstyr. De småfrække hjul koster dog 17.000 kr ekstra.

Nissan Ariya 2WD 87 kWh

Pris: fra 359.900 kr

Pris for testbil: 475.104 kr

1 – aut

motor 238 HK

Samlet effekt: 238 HK

300 Nm

0-100 km/t: 7,6 sek

Tophastighed: 160 km/t

Batteripakke 91 kWh

Spænding 400 V

Rækkevidde 533 km

Kørevægt: 2121 kg

Totalvægt: 2530 kg

Trailer: 750 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest