Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

26. May '23 15:06 by Jørli Petersen

Toyota viser brint

100 år med race på Le Mans, der sammen med F1 i Monte Carlo er motorsportens mest ikoniske løb. I år måske lidt kedeligt, men så kan højdepunktet være test af denne brint-racer, der sætter sine hjul på banen få timer før løbet startes officielt.

Det legendariske Le Mans løb og 24 timer med motorsport finder sted lidt tidligere i år end normalt. Søndag den 11. juni midt på eftermiddagen ved vi, om Toyota har nappet nok en gevinst på den godt 13 kilometer lange bane, for som det har været i snart en del år, er det Toyota der skal slås, hvis man vil øverst på podiet i den hurtigste klasse, som i år har deltagelse af en længere række bilmærker i den nye Hyper klasse.

De bilmærker der udfordrer Toyota, er blandt andet Cadilllac, Ferrari, Peugeot og selvfølgelig Porsche, og netop Porsche skal man aldrig dømme ude, før det hele er overstået. Den næste interessante bil kan være Peugeots 9X8, der er så let at kende, for det er raceren uden hækvinge, og mens Toyota kunne have øget sine vinderchancer med en dansker bag rattet, er der et par navne i Hyper klassen, vi skal lægge mærke til.

Det lidt risikable gæt et par uger før det går løs på Le Mans må være, at hyperklassen bliver ret udramatisk. Det bliver mere et opgør, om hvem der bedst kan følge Toyota, når de 24 timer er gået, så spændingen i løbet skal findes i de øvrige klasser, hvor der også er godt med danskere fordelt i flere biler, mens bil nummer 55 er en ren danskerbil.

Den første Le Mans finder nogensinde. En fransk Chenard-Walker Sport, der kom, kørte, vandt og forsvandt.

Med begrænset spænding kan week-endens højdepunkt være de ekstra aktiviteter, der markerer Le Mans 100 års jubilæum. Første løb fandt sted i 1923, vinderen var en Chenard-Walker Sport, der havde en 3-liters 4-cylindret motor, ligesom bilen meget overraskende var en forhjulstrækker, så det med træk på det forreste hjulpar, er alt andet end nyt, omend det var usædvanligt for 100 år siden.

Næste år stod Bentley øverst på skamlen, og 20’erne var i det hele taget Bentley-år, mens Alfa tog over i starten af 30’erne.

Derfor er det mere end interessant, at netop 100 året for det første Le Mans bliver brugt til markering af noget meget nyt. Fremtidens type brændstof.

Få timer før den officielle start på løbet, ruller Toyota deres brintdrevne Corolla racer ud på den legendariske bane, hvor Corolla-brint raceren, skal gennemføre en test på de godt 16 kilometer, og det skal blive interessant at se, hvilken tid denne racer kan fremvise.

Corolla-brint raceren er en racer, der deltager i japansk motorsport. Bilen er udstyret med en helt traditionel stempelmotor, forskellen fra den klassiske racer er brændstoffet, denne racer kører på brint, og som Toyota udtrykker det, – bilen er stort set uden udledning af nogen art.

Bentley var med helt fra start, og første sejr fik man i 1924. Resten af 20’erne var domineret af Bentley.

Det lille forbehold kan virke besynderligt, for en brintmotor har vand som såkaldt udstødning eller restprodukt, så det eneste der kan dukke op i udstødningen, må være en anelse motorolie, som er kommet lidt på afveje, og dermed være forbrændt.

Der er totalt udsolgt på Le Mans. De mange der har været heldige og fået billet, kan både se Toyotas brint-racer og senere de nye hyper-racere, og vil du følge danskerne i de 24 timer, er der her en liste over danske kørere, mens LMP2 raceren med Nielsen som teamnavn, er et britisk team helt uden danskere.

Hyper

Mikkel Jensen, nr 93, Peugeot 9X8. Michael Christensen, nr 5, Porsche. Nicklas Nielsen, nr 50, Ferrari.

Pit-stop i 20’erne. Aktivitet hos Bentley.

LMP2

Jan Magnussen og Anders Fjordbach, nr 32, Malthe Jacobsen, nr 37, Oliver Rasmussen og David Heinemeier nr 28.

LM GTE AM

Gustav Dahlman, Marco Sørensen og Jens Møller, Aston Martin nr 55. Mikkel Pedersen Porsche 911 nr 77. Michelle Gatting Porsche 911 nr 85.

De seneste år har Toyota været altdominerende på Le Mans, og i 100-året, er det japanske mærke endnu engang bilen der skal slås. På billedet ser man fem udgaver af Toyota-racere, der har vundet på Le Mans.

Pin It on Pinterest