Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

10. September '23 11:36 by Jørli Petersen

Næste Lotus ellert

Mere elektrisk Lotus og ikke et ord om Kina. Det er som om Lotus ikke ønsker at sætte et lighedsregn mellem Lotus og Kina, men det er de barske realiteter, at Lotus i dag er en del af Geely koncernen, og på den måde har adgang til billigere kinesiske batterier, end de europæiske konkurrenter.

Lotus valgte New York som stedet, hvor mærkets nyeste sportsvogn skulle præsenteres. Når man tænker nærmere over det valg, er det måske meget logisk, for vi er i den øvre prisklasse, og den nye Lotus Emeya er en ellert, så Europa, og den samtidige IAA udstilling i Munchen, lige midt i fjendeland, var måske ikke stedet, ligesom de arabiske lande ville være endnu mere usandsynligt, selv om en enkelt køber måske vil hygge sig med at spurte 1000 meter lige frem efter næsen i den nye Lotus, hvorefter den ryger tilbage i en til formålet oprettet ladestander.

Kunderne til Lotus skal især findes på kysterne i USA, og den nye Emeya deler sådan nogenlunde rækkevidde med den nye Eletre, der ligeledes er en ren ellert, men udformet som SUV, hvor Emeya er sportsvogn efter klassisk Lotus opskrift.

Ifølge Lotus er data på den nye Emeya meget nær det vi finder på den nye SUV ellert fra Lotus.

Ny Emeya er udstyret med en batteripakke på 102 kWh. Der er en solid gang batteri, faktisk på størrelse (og vægt) med det vi finder i biler som BMW i7, så formålet med den gang batteristyrke må alene være, at få bilen til at køre et antal kilometer, før den igen skal til intensiv behandling i en ladeboks.

Lotus gør også meget ud af at oplyse, hvor hurtigt man kan lade 150 km, men man siger ikke noget om, hvor hurtigt man bruger samme mængde strøm, hvis man morer sig med hastigheder omkring de 256 km/t, som er bilens tophastighed ifølge Lotus egne data.

Vi har ikke vægten på ny Emeya, men gætter på noget der ligner 2600 kg, og en så høj vægt er alt andet end klassisk Lotus.

Vi kan også oplyse, at 0-100 er 2,8 sekund, og det er måske det, der kan lokke en enkelt kunde i olie-landene, der er kendt for et utal af absolutte topbiler, og så forventer vi bilens snurre-rundt lyd system kan afspille en passende gang brum-brum lyde, mens den nye Lotus gør sit yderste for at tømme den voldsomme batteripakke.

Emeya er født med træk på alle hjul, en motor på hver aksel, samlet yder bilen 905 HK, og max drejningsmoment, der er klar fra 0 kilometer i en ellert, er på 985 Nm. Bilen er også udstyret med det Lotus kalder elektronisk styret undervogn, vi tror styringen er begrænset til nogle fjederben, måske kan man også regulere krængningsstabilisatoren, men vi kender ikke undervognens konstruktion i detaljer.

Det elektriske system anses for at være det nu næstbedste med et 800V system, som netop er overgået af Tesla, der har et 1000V system i deres nye Semi.

I forbindelse med præsentationen, opremsede Lotus også de herligheder man har sendt på markedet siden 1948, hvor den første britiske Lotus så dagens lys. I den lange lovprisning var der ikke et eneste ord om Kina, så derfor er det på sin plads at gøre opmærksom på, at Lotus i dag er et kinesisk mærke, ejet af Geely koncernen, og således deler man indbakke men en længere række kendte og mindre kendte bilmærker.

Vi gætter på en rækkevidde omkring 490 WLTP kilometer, hvilket kræver fjerlette fødder på bilens pedaler, masser af påløb og rigtig godt sommervejr. Prisen er også et rent gæt, men vi forsøger med 100.00 Euro ved fabriksporten, så oven i prisen skal man lægge transport, moms og afgift efter det land der skal udlevere nummerplader.

Pin It on Pinterest