En almindelig familiebil
At sætte sig ind og køre Toyota Corolla, er som at finde sin yndlings badekåbe eller sine favorit sutter en trist vinterdag. Det er både trygt, men det er også blandet med en solid gang gensynsglæde, ligesom det er renset for enhver form for overraskelse.
Vi var blandt de der klappede højt og tydeligt, da Toyota valgte at genansætte Corolla som familiebil på det europæiske marked. Perioden med Auris var en solid fiasko, men tilbage til dagens Corolla, hvor vi har fået fingre i basis Corolla hybrid med 140 heste, men i den bedste udgave, som ikke overraskende er Corolla som stationcar, eller som Toyota vælger at kalde det, – Touring.
Vi springer lidt højt på det med Touring, og anser Corolla for at være bilen til mest hverdag, men også til fest, hvis en sådan skulle vise sig i horisonten, og vi skal også sætte en tyk streg under forskellen mellem Corolla som klassisk 5-dørs hatch-back og Corolla som stationcar.
Testbilen er ikke kun større, den er markant større. Akselafstanden er plus seks centimeter, men totallængden har et plus på 28, så det betyder både større udhæng over bagakslen, mere benplads omkring bagsædet og betydeligt mere plads til bagage.
Det sidste var vi rigtig glade for, da der skulle afhentes noget nyt grej til en go-cart, som havde været længe ventet, men med en klassisk stationcar med det helt rigtige type bagsæde, der foldes således, at man har en helt flad vognbund, var det bare at tippe pakken, og skyde den ind på plads i bagagerummet, og hermed har vi beskrevet en af de meget store fordele ved Corolla som stationcar.
1,8 som basismotor
Kan man så ikke vende forskellen mellem 5-dørs og stationcar, og give et plus til den 5-dørs for generelle køreegenskaber. Svaret er jo, igen er der forskel, men kik så på mekanikken i testbilen, vi har fat i basis Corolla, så de 140 heste vender ikke op og ned på det store billede. Vi er i afdelingen for hverdag, og hvis man elsker hverdagen, må man også have et godt øje til basis Corolla, så selv om 5-dørs kører bedre målt på det sportslige, er der ikke motorkraft nok, til det for alvor gør en forskel, så vi vælger til enhver tid Corolla som stationcar, netop fordi den er rummelig, komfortabel og ikke mindst velkørende.
Basis lyder lidt akavet set med let historiske briller, hvor der var forskel på kontorassistenten og bogholderen. Kontorassistenten kørte Corolla 1,3, mens der stod 1,6 bag på bogholderens, og der var større rangforskel på 1,3 og 1,6 i de gode gamle dage, end man umiddelbart skulle tro.
Derfor er 1,8 som basis en underlig størrelse. Når man så tilsætter en hybridløsning, hvor elmotoren kan lægge 70 HK, er vi allerede skudt forbi det, man hentede fra en 1,3 motor i de gode gamle dage, og når det gælder hybrid, er der ingen, der gør det bedre end Toyota.
Erfaringen giver fuld valuta, det er lydefrit og umærkeligt, man er altid i tvivl om hvad der er el- og hvad der er benzinmotor, bortset fra de perioder, hvor Corolla hybrid kører som ren elbil, og den kørte distance som ellert bliver større og større for hver gang Toyota opdaterer.
Teknisk har vi kun den vanlige indvending. CVT gearet. Vi vil til enhver tid bytte CVT løsningen med så meget andet, herunder gear af typen dobbeltkobling, og vi noterer i al stilhed, at selv Toyota er begyndt at se begrænsninger for CVT, for en top-Lexus er pludselig udstyret med noget andet end CVT, og det tager vi som en slags tilståelse fra Toyota, men at få japanerne til at lave noget indarbejdet om, er noget der tager sin tid. Men måske. Og kun måske.
Den store krølle
Prisen for Corolla stationcar i grundudgave af 320.000 kr. Dyrt? Det er vel et spørgsmål om temperament, men så såre vi er på den anden side af de 300.000 kr, sætter vi lidt skarpere lys på testbilen, selv om vi fortsat er i klassen for typisk dansk familiebil, der deler klasse med Astra, 308, Golf, Ceed og mange flere.
Opel forlanger 310.000 for den billigste Astra, og så er det hverken hybrid eller stationcar, Peugeot mener de skal have 440.000 for en 308 som stationcar, – så er et også en PHEV, og en bil med anderledes afgift og større batteri, Kia forlanger 295.000 kr for en Ceed med menneskemotor, og så er det man fatter interesse, men selv om Kia har syv års garanti, og på den måde gør det fremragende med garanti, kan Toyota stikke den med deres nye type garanti, hvor man kan ramme 11 års garanti minus en enkelt dag, hvis man kan styre sin kalender og sine servicebesøg.
Til det skal vi tilføje en forventet højere brugtværdi på en Toyota, dels fordi bilen notorisk har vist sin kvalitet i snart mange år, dels fordi mærket står bag sit produkt, og det sidste ses endnu engang, hvis man køber brugt Toyota. Finder man en interessant brugt Toyota, der er seks år gammel, sender man den til autoriseret service, og vips, – garantien er genoprettet, og holder frem til de 11 år minus en enkelt dag. Den form garanti er der endnu ingen, der har kunnet matche.
Og med den krølle på halen, er der yderligere en god grund til at se nærmere på familiebilen Corolla Stationcar.
Toyota Corolla Touring 1,8
Pris: fra 319.990 kr
Pris for testbil: 379.990 kr
Motor: 1,8-liter 4-cyl
CVT automatgear
Samlet:
306 HK
142 Nm v. 36 o/m
Benzinmotor – 140 HK
Elmotor – 70 HK
0-100 km/t: 9,4 sek
Tophastighed: 180 km/t
Forbrug: 22,2 km/l
Kørevægt: 1400 kg
Totalvægt: 1885 kg
Trailer: 450/750 kg
CO-2: 101 g/km