Nul eco – kun supersport
Det er 100 år siden, den gode Morris åbnede sin garage, og viste hvad han havde puslet med den foregående tid, og selvfølgelig skal et så rundt jubilæum markeres.
Markeringen sker på samme måde som MG skabte sit navn og rygte, – med en helt frisk sportsvogn. Faktisk bliver de 100 år markeret med endnu en 2-personer sportsvogn, men ikke den type sportsvogn vi kender fra klassisk MG, en bil med sine kendte skavanker og solidt med oliespild i garagen, men uanset hvad, så er en gammel MG afholdt og eftertragtet, og man kan heldigvis stadig på rigtigt mange stumper til de gamle biler, hvis man skulle have en enkelt holdende i et hjørne af en gammel lade.
Nyheden er Cyperster, og vi overlader til den enkelte læser at spekulere over navnet, det kan pege i flere retninger, og det samme finder man på bagenden af bilen, hvor to store pile er den helt store detalje. MG er gået Mini lidt i bedene med pilene, for de skal især tiltrække nye og gamle kunder i England, for det grafiske spil på bilens bagende, er en henvisning til det britiske flag, Union Jack.
Cyperster er den første åbne fuldt elektriske sportsvogn. På den måde markerer MG sig endnu engang, og så er der alt det med prisen, som tilsyneladende ikke ligger endeligt fast, men hårdt presset melder den danske MG-direktør, at prisen lander et sted mellem 500.000 og den berømte million.
Cyperster kommer i flere udgaver, en ægte klassiker med baghjulstræk og en topmodel med træk på alle hjul, og så kan entusiasten selvfølgelig spørge, -hvorfor det?
Forklaringen kan meget vel være noget med maskinkraft. Med 4WD eller AWD alt efter temperament rammer man hele 544 HK, og på den måde, bliver Cyperster den mest vilde MG nogensinde. At tænke sig: En helt nyudklækket dansk bilist, kan fuldt lovligt på sin 18 års fødselsdag sætte sig bag rattet og forsøge at få kontrol over 544 HK, og vi siger slet ikke noget om bilens køreegenskaber, vi peger blot på fakta.
Modsat sætter MG en streg under bilens køreegenskaber. Det er en bil med gode køreegenskaber lover MG, og vi kan godt afsløre, at selve undervognen ligger langt fra det man finder under en klassisk MG B eller F for den sags skyld. Kineserne har virkelig anstrengt sig, men noget af det mekaniske kan også stamme fra England, hvor bilen er designet. Om det hele er konstrueret i England, ved vi af gode grunde ikke, men vi kan godt løfte lidt på sløret, for på topmodellen er der 204 HK på forhjulene, mens baghjulene skal styre 340 HK, og hvis man ved lidt om elbiler, vil man hurtigt genkende den 204 hestes Bosch motor, som er særdeles almindelig i el-biler.
Basisudgaven af Cyperster synes mere end rigelig. Med 314 HK og fem sekunder rent til 100, kan Cyberster godt dyste, når lyset bliver grønt, og når vi taler om ellerter, handler det også om batterier og rækkevidde. MG understeger, at de endelig data endnu ikke er endelige, men batteripakkerne er på 64 eller 77 kWh, vælger man topmodellen, findes den udelukkende med den store batteripakke.
Rækkevidden oplyses til 400 eller 500 km, men sportsvogne er typisk biler, der kun bruges til korte stræk, så rækkevidden synes rimelig.
Biler med kludetag
Ny Cyperster ventes til Danmark i slutningen af året. Hvis du kunne tænke dig en tur i nyheden i 2024, kommer du til at vente forgæves. Vi er i årets sidste kvartal, før Cyperster kommer til landet, og så er det også relevant at få placeret den nye 454 cm lange sportsvogn i sammenligning med andre biler med blødt låg.
I Danmark er der de seneste 15 måneder solgt og indregistreret 907 biler. De dominerende biler med kaleche på det danske marked er biler som Mini, Mazda MX-5, BMW Z4 foruden den nye VW T-Roc, men Cyperster er den eneste ellert, og foruden at kunne prale med rigtigt mange heste, er Cyperster også den klar tungeste af dem alle.
Startvægten er 2000 kg, vi ved ikke, om det er i køreklar stand, eller det er bilens egenvægt, og sammenligner vi Cyperster med hovedkonkurrenten MX-5, hedder vægt/effekt forholdet 5,4 kg/HK, mens Cyperster hedder 6,4 kg/HK, idet vi går ud fra, at de 2000 kg der opgives fra MG, er for basismodellen med 314 HK.
Hvor meget tungere AWD udgaven er, ved vi fortsat ikke. Den oplysninger kommer sammen med de endelige EU godkendelser af bilens data.
MX-5 vejer omkring 1000 kg, MG Cyperster vejer 2000 kg, og hvordan føles det, når man sidder i en 2-personers med frisk blæst i nakken og fri udsigt til den blå himmel.
Kabinen i Cyberstar ser spændende ud. Hvis man er ægte klassiker, vil man nok mene, at der er lidt rigeligt med skærme, men MG søger nye veje, og måske virker det nye bedre, end det vi kender, og så er der selvfølgelig dørene, der nok skal tiltrække sig en del opmærksomhed foran Brugsen, eller hvad det nu hedder, når Cyberster kommer til landet.
Dørene er af typen saksedøre. Når man trykker på knappen til døråbning, forsvinder dørene lodret op i luften, men det er også de første døre af denne type, vi har set med en sensor, der forhindrer kedelige møder mellem loftet, nedhængende genstande i garagen, et færgedæk eller måske en garageport, der ikke er åbnet helt. Når døren er fuldt åben, er målet 202 cm. Hvis loftshøjden er lavere, vil sensoren stoppe døren, inden den rammer noget uvelkomment, og så vil den vakse læser allerede have luret, at dørene er elektriske, men hos MG ser man også en nødåbning af dørene, som kan benyttes, hvis der skulle ske noget med bilens elektriske system. De to knapper sidder bekvemt i midterkonsollen, og dørlåsen betjenes via et kabel, der hiver i låsepalen.