Den modsatte vej
Kinesiske el-biler stiger i pris. Fra den 1. juli træder nye EU-afgifter i kraft, de nye toldregler der kan give op til 38 procents stigning, er ikke endeligt vedtaget i EU-systemet, der ligger noget underdrejet efter valget tidligere i juni, men når der er styr på det hele, og alle instanser igen har trukket i arbejdstøjet, vil de nye administrative toldregler blive endeligt vedtaget.
Der er således udsigt til prisstigninger på kinesiske ellerter, men det er ikke alle elbiler, der stiger lige meget.
Den nye EU afgift bliver inddelt efter den statsstøtte, der gives til de forskellige bilmærker, men en af de store koncerner der er i kikkerten, er SAIC, som blandt andet producerer Maxus og MG, som begge sælges i Danmark.
Derfor giver det ikke mening, at flere kinesiske bilmærker nu starter en kampagne med nedsatte priser. Både MG og Xpeng har trukket det ultimative våben overfor danske købere, og det danskere forstår mere end noget andet, er en rigtig lækker pris.
MG har startet en såkaldt kampagne for lagerbiler. Det fremgår ikke, om det er de store europæiske lagre, som MG ofte har gjort opmærksom på, når det gælder hurtig levering af den ønskede model med et valgte udstyr, for er det det europæiske fælleslager, der er under udsalg, er der tale om rigtigt mange biler.
MG4 kan nu købes til priser akkurat under 200.000 kr. Denne pris er gældende for MG4 i standardudgave, vil man have de lidt bedre udgaver, dem med forlænget rækkevidde, en såkaldt Extended Range, er prisen røget fra 300.000 kr til 265.000 kr, mens den absolutte topmodel, model Xpower med 435 HK nu kan fås til 275.000 kr. Et prisfald på 25.000 kr.
Kinesiske Xpeng som tidligere har været nogenlunde ufølsom overfor prisfald, det er kun blevet til få og små reduktioner, reagerer nu også overfor de kommende afgifter. Måske er der en del biler, som helst skal ud af døren så hurtigt som muligt, så prisen på den store SUV-model X9 er faldet med op til 50.000 kr.
Igen er der tale om et såkaldt lagersalg, og som det er tilfældet med MG, ved vi ikke, om det er det store europæiske fælleslager, der fylder flere store europæiske havne, eller det kun er de biler, der allerede er i Danmark, som falder i pris, men på Xpengs danske hjemmeside er man ganske optimistiske, bare spørg om en god pris, står der på siden, men fakta er, at en standard Xpeng er falder med mellem 25- og 30.000 kr, mens den store model Long Ranger uanset udstyr, er nedsat med 50.000 kr.
Når flere bilmærker har travlt med at få bilen ud af døren, før fælden klapper, er det fordi de nye toldregler indføres med en særlig og ikke specielt sympatisk regel – den der hedder ”med tilbagevirkende kraft”. De nye toldregler kan komme til at gælde for biler, der er landet i Europa tre måneder tidligere, det vil sige, at biler i Europa fra 1. april kan risikere at blive omfattet af reglerne.
Derfor er det ekstra vigtigt, at læse en købsaftale med ekstra stor omhu. Der må ikke stå, at køber hæfter for eventuelle afgifter både før og nu og dem der måtte komme, det bedste er en helt gammeldaws kvittering, hvor der står, at Hr. Hansen har købet et styk automobil af den og den type, og priser er: Færdig slut.
De nye priser på kinesiske biler, gælder eksempelvis også for de Tesla biler, der er bygget på den kinesiske fabrik. I Danmark er det Tesla 3, der står til at stige i pris, og hvorfor er Tesla så fedtet ind i kinesisk statsstøtte?
Det skyldes, at Tesla som alle andre, ikke bare kan starte en virksomhed i Kina. Den kinsiske stat skal have en vis mængde aktier i fabrikken, og på den måde er Tesla hjemfalden til nye toldsatser på biler bygget i Kina, men også Geelys biler står til at stige i pris, og blandt Geelys biler er Volvo, og hvorfor er Volvos ellerter pludselig udsat for kinesisk toldafgifter.
Slet og ret fordi Volvo er et kinesisk bilmærke, og fordi Volvos ellerter bygges i Kina. Hvor meget Volvos ellerter så stiger i pris, må vi vente med at få oplyst senest den 1. juli.