Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

21. June 18:48 by Jørli Petersen

Fra urmager til V16

Efter Veyron i 2004 og Chiron i 2016 kommer Tourbillion i 2026. En helt gennemgribende ny Bugatti. Mærkets første hybrid.

Det er ikke hver dag, der er afgørende nyt fra Bugatti, men kort før sommerferien for alvor træder i karakter, gør Bugatti det samme med en helt ny model. Og hvilken model!

Siden Bugatti fik alle til at falde om af begejstring med den første model, der havde mere end 1000 heste som standard, har både Veyron fra 2004 og senere Chiron i 2016 bygget mærkets renomme op omkring Bugattis egen næsten vanvittige W16 motor, der både er en avanceret maskine, men også næsten uhyggeligt krævende, når der skal ske reparationer, så alverdens mekanikere kan ånde lettet op, for W16 motoren er fyret på gråt papir.

Bugatti går nye veje. Den nye model Tourbillion er en Bugatti hybrid, og der er sprit nye motorer i den bil, der er opkaldt efter en urmageropfindelse, og den hyldest finder man inde i kabinen, hvor man ser stort på tidens trend med skærm og udelukkende skærm.

Selvfølgelig skal den brede bil have en dør, der kræver ekstra loftshøjde i garagen.

Som fuldgod erstatning for W16 motoren, har Bugatti udviklet en helt ny motor.

En V16! At tænke sig, en V16.

En utroligt pladskrævende motor, der er dobbelt så lang som den nu fortidige W16, som til gengæld er bredere, fordi der skal være plads til to ekstra rækker stempler med tilhørende ventiludstyr på begge siden af V-motoren, men handler det om plads og især vægtfordeling i en hypercar, er det lettere at arbejde med en W16, hvor motoren har samme længde som en klassisk 2-liters 4-cylindret, som man finder den i en standard Toyota.

Samtidig har Bugatti hævet cylindervolumen. Fra 8-liters W16 til 8,3 liters V16, men man hiver langt fra det samme antal heste ud af V16, som man gjorde på 8-liters W16, der lagde hele 1500 Hk i Chiron, godt hjulpet på vej af hele fire turboladere. En til hver række topstykker.

Bugatti trækker 1000 HK ud af den nye V16. Dertil har man hyret hele tre el-motorer, de to fordelt på de to forhjul, den sidste på bagakslen, og samlet giver det 1800 HK, hvor den 800 V elteknik er hentet direkte fra partneren Rimac i Kroatien.

Bagvingen på den nye Bugatti kan hæves når man nærmer sig tophastigheden på 400 km/t. Men størst effekt har den diffuser, der er bygget ind under bilen.

Den nye V16 motor er bygget i samarbejde med Cosworth, som aldrig har været involveret i noget så omfangsrigt som en V16, men der er mere til historien om den nye V16 motor, den vejer kun 252 kg, fordi motoren er bygget af letvægtsmaterialer.

På den måde er V16 motoren lettere en W16 maskinen, men det er ikke hele historien. Den nye Tourbillion er samlet set lettere end forgængeren Chiron, og det er nyt i den store bilverden, hvor den nye model altid er lidt tungere end forgængeren, og den lettere totalvægt skal ses i lyset af den nye model Tourbillion både har fået tilført en masse elteknik, herunder tre motorer og en pæn stor batteripakke på 25 kWh.

Den snart gamle W16 er skiftet ud med en helt ny V16, tilsat hele tre elmotorer. Samlet effekt 1800 HK. Dækkene er specielt udviklet hos Michelin, for at kunne klare tophastigheden på 400 km/t. Størrelsen er 20 for og 21 bag.

En anden del af den evige jagt på vægt, handler om resten af bilen. Her har Bugatti brugt 3D printet dele af aluminium til en række komponenter i undervognen, og med alle lækkerierne, herunder det mere end spændende instrumentpanel, skal der selvfølgelig også sættes pris på nyheden.

Den er imponerende 3,8 million. Euro vel at mærke, og prisen er en nettopris fra fabrikken.

Hvad den så koster i diverse lande med skiftende moms og afgiftssystemer, er noget man selv må beregne, men med noget i retning af 27 millioner ved fabriksporten, har det nok ikke den store betydning, at den nye V16 motor tager sin betaling, for at producere 1000 HK ved 9000 omdrejninger. Den nye Tourbillion kører 2,2 kilometer på literen, hvis du vel at mærke kører forsigtigt, fortæller Bugatti. Man sætter også tal på forbruget, hvis man spiller på samtlige hypheste, og det tal er så sindsoprivende, at det det kan få en hvilken som helst SF’er til at gå op i limningen, og forlange et totalforbud i hele EU.

Vi genkender det klassiske Bugatti design, men tjek også luftindtaget, der er større end nogensinde.

Den eneste trøst til miljøforkæmperne må være, at bilen kun bliver bygget i 250 eksemplarer. De første biler er under test og endelig afprøvning, men bilerne begynder først at blive leveret til de få kunder i løbet af 2026.

Man bliver helt blød i knæene, når man ser instrumenterne i Bugatti Tourbillion. Noget ganske andet end tidens sparekniv, hvor alt skal betjenes via en såkaldt trykfølsom skærm, og se også nærmere på gasometret, – op til 550 km/t? Det så man ikke i en gammel Taunus eller Carina E.

Alle former for skærm er sparket bag ud af døren eller gemt væk. Det handler om instrumenter og knapper, der kan trykkes eller drejes. Ren luksus.

Den nye V16. Det er to gange V8 rækkemotor, der står ved siden af hinanden.

Pin It on Pinterest