Kabine-ellert
12.000 Euro, og nærtransport i byerne er klaret på en ny og elegant måde. Nyheden mangler endnu at komme til Danmark, indtil videre er den på vej til Sverige, så måske står Danmark for tur, og ophavet til Microlino er åbenlyst.
Den meget mere end oser af Iso Isetta eller BMW Isetta, og skal vi dykke lidt i historien, var kriseramte BMW på biludstilling i Torino, hvor de fik øje på Iso Isetta, og lavede en aftale om licensproduktion i efterkrigens München, hvor første BMW Isetta så dagens lys i 1955.
På det tidspunkt lavede BMW først og fremmest motorcykler, og BMW’s succes med Isetta bestod i at sætte en BMW motor i Isetta, og herfra gik det fremad for BMW, som uden en Isetta, sikkert ikke havde eksisteret i dag, for fabrikken var meget mere end lukningstruet.
Dagens Isetta hedder Microlino. Den kommer fra Schweiz, og indtil videre ligner det en succes med pænt mange forudbestillinger. Prisen er 12.000 Euro før skat og diverse afgifter, det er en pris som akkurat kan holdes under 100.000 danske kroner, – måske, og hvis ikke det kan lade sig gøre, har fabrikken også en lidt billigere udgave, så måske kan det lade sig gøre, at køre elektrisk i et topersoners el-køretøj i de større danske byer.
Teknikken er en 17 hestes elmotor. Den kan i bedste version skyde en topfart på 90 km/t, mere end rigeligt til at få en drabelig fartbøde i byerne, og så er de første 50 km/t overstået på ganske flotte fem sekunder rent.
Batteriet er på 15 kWh, det skulle give en rækkevidde på 228 km, som godt nok ikke er betegnet med en WLTP norm, men alligevel, så mange kilometer er mere end rigeligt til at drøne rundt i byerne, hvor man med bilens ringe totallængde kan parkere på tværs, og træde direkte ud på fortovet.
På den måde er vi tilbage til den debat der var i bl.a. Paris, da andre såkaldte microbiler begyndte at parkere på tværs, men Microlino har forberedt sig på en mulig kritik, for der er fine reflekser, der også er synlige, når køretøjet holder med siden til, og vi bruger med vilje betegnelsen ”køretøj”, for vi ved ikke, om Microlino blive klassificeret som bil eller noget andet. Dette kan have stor indflydelse på prisen på Microlino, men det må tiden vise. Først skal køretøjet hentes til Danmark.
Selve opladningen af Microlino er lige så enkel som resten af køretøjet. Man propper den bare i den almindelige stikkontakt, og så er køretøjet fuldt opladt på 5,5 timer, og det er i den største version, for Microlino kommer i tre størrelser, hvor den største model med det største batteri vejer 530 kg.
Hvis man ikke kan vente de 5,5 timer i løbet af natten, kan Microlino også oplades på en af byens mange ladestandere, stikket er et type 2, og så kommer vi med vigtige oplysninger, for bilens totallængde er 252 cm, mens bredden er på 147 cm.
Netop længden har betydning for den parkering vi tidligere skitserede. Max tilladt bredde på en bil er 250 cm, så kan man få næsen på Microlino ind over kantstenen, eller kan man parkere en anelse på skrå, er den god nok. Så kan man parkere på en plads, der ikke er mere end 147 cm lang, for når man skal ud, sker som det skete med BMW og Iso Isetta via fronten, der åbner fuldt og helt, mens rattet som hos forgængeren følger med døren ud over fortovet.
Bagagerum. Faktisk ganske pænt. 230 liter.