Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

14. August 19:04 by Jørli Petersen

Nye krav til sikkerhed

Alle nye biler skal nu have en længere række lovpligtige sikkerhedssystemer. Nogle af systemerne er så hysteriske, at bilens fører bliver drevet til vanvid. En af de biler der har fået kritiske bemærkninger med på vejen, er Toyotas ellert, men den er langt fra den eneste med tåbelige alarmer.

Fra begyndelsen af juli er der indført nye krav til bilers sikkerhed, og det er en større omgang, hvis man lister alle de nye lovkrav igennem.

Helt så slet er det trods alt ikke. Mange af de nye systemer har man kunnet finde på en lang række biler i en del år, blandt andet nødbremsen, hvor vores første testbil var bange for postkassen ved den private indkørsel, men siden er det blevet meget bedre. Især fordi systemet nu også kan skelne flere typer trafikanter, mens et emne som førerovervågning er noget ganske andet.

Systemet behandles meget forskellige i bilerne alt efter fabrikat. De mest markante systemer finder man i biler som Toyota og en række kinesere, og især Toyotas system til førerovervågning medførte en del knubbede ord, da vi havde en Toyota Bz4X til test.

Derfor har vi for vane at sætte et stykke tape over det kamera, der skal overvåge føreren. Det er blevet en fast del af vores testprogram, og nogle systemer lukker og slukker, mens Toyotas system bliver så forvirret, at systemet konkluderer, at man enten er meget lille, eller også har man lagt sig ned i sædet, for meddelelsen fra systemet er ”Ret dig op i sædet”.

En god gang afdækningstape er blevet standard i vores test af nye biler. Hos Toyota mener systemet, at man dukker sig, eller har lagt sig ned under kørsel.

Den automatiske hastighedsassistance vil være irriterende for mange, men det der gør dette system til en plage i mange biler, er det alarmsystem, der også er en del af de nye EU-krav.

En række kinesere tager alt det med alarm så alvorligt, at det kan drive langt de fleste bilister til vanvid. Det er systemer, der er umulige at leve med, især fordi alarmen gentages hver gang man overskrider en fartgrænse, og ved bykørsel drives man til vanvid i nogle biler, når tempoet veksler fra 49 til 51 km/t. I samme øjeblik man rammer de 51, begynder det hele forfra, og mens systemerne er nærmest venligt diskrete i biler som BMW og Mercedes, er den drabelige version af alarmer noget der kan sammenlignes med klokkespillet i Notre Dame, hvor den ene af klokkerne er revnet.

Nydelig kabine, men læg mærke til den gang tape åben på ratstammen, som giver vidt forskellige resultater i dagens biler.

Derfor anbefaler vi, at man gør et nummer ud af de nye alarmsystemer, før man vælger den nye bil. I nogle biler kan man manuelt afbryde blandt andet linjevogteren, – en stor lettelse at slippe for den medstyrende effekt, de bedste systemer til at afbryde, er en helt almindelig kontakt, hvor andre systemer kræver en større øvelse på en genstridig skærm, og selv om man også kan afbryde den irriterende hastighedsalarm i mange biler, skal det hele gentages hver gang man starter bilen, så en del af prøvekørsel af den mulige nye bil, er at finde ud af, hvordan man slipper af med voldsomt irriterende alarmer og alt for ivrige medstyrende linjevogtere.

Alle de nye sikkerhedssystemer er følgende:

Nødbremse (med fodgænger og cyklistgenkendelse)

Vejbane fastholdelse (aktiv vognbaneassistent)

Førerovervågning

Skiltegenkendelse

Hastigheds-assistance (advarsel)

GPS, navigation eller anden løsning på hastighedsassistance

Advarsel for bagfrakommende trafik og/eller bakkamera

Automatisk katastrofeblink ved kraftig opbremsning

Sort boks (Event Data Recorder)

Toyotas alarmsystem bliver totalt forvirret, når man afdækker det lille kamera til ansigtsgenkendelse, og der er stor forskel på hvordan forskellige bilers systemer reagerer, når kameraet sættes ud af spil.

Forberedt for alkohol-lås plus nye krav til bilens kollisionszoner og ”venlighed” mod fodgængere og cyklister.

Pin It on Pinterest