Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

19. September 09:26 by Jørli Petersen

Ægte brint

MAN går den direkte og lette vej til kørsel på brint. MAN skifter bare diesel ud med brint på samme motor. En teknik vi tidligere har set hos Toyota.

Den havde vi ikke lige set komme, var den umiddelbare reaktion der ramte, da MAN for nogle måneder siden oplyste, at man arbejdede med en lastbil på brint. I sig selv er det ikke en overraskelse, at man ser sig om i landskabet efter ny teknik, men den gode nyhed er, at MAN har taget den direkte vej til tunge lastbiler på brint.

Man napper slet og ret en almindelig kendt lastbil. Man benytter den kendte dieselmotor, der kendes under betegnelsen D38, bygger lidt om op herlighederne, hvorefter lastbilen kører på brint.

Den nye lastbil har fået navnet hTGX, den bliver produceret i 200 eksemplarer i første runde, disse biler bliver sendt på almindeligt arbejde i lande som Tyskland, Holland og Norge, men ikke i Danmark, hvor vi som bekendt har været så kløgtige, at vi har afskaffet den statsstøttede brint til biler, efter at have haft et landsdækkende net af brinttanke.

Den 6-cylindrede rækkemotor, der tidligere sugede saft fra dieselpumpen, skal nu sætte sin lid til en brinttank med i alt 56 kg. Dette giver 600 km, før der igen skal tankes, og trykket i tanken er 700 bar. Ønsker man flere kilometer på en enkelt tankfuld brint, kan man få den rækkevidde man ønsker ved at sætte flere tanke i forbindelse med hinanden.


MAN har netop modtaget den europæiske udviklingspris for den nye lastbil, der benytter kendte motorer, der har skiftet diesel ud med brint. Det var lidt af en overraskelse, da MAN fortalte nyheden. MAN er en del af VW koncernen, der ikke er kendt for ret meget brint, og bladrer vi videre i VW koncernen, finder man også Scania, og så giver det pludselig mening for en hurtig omstilling til brint. Mercedes og Volvo kan blive sat flere år bagud i udvikling. Volvo satser på el, mens Mercedes arbejder med brændselsceller til deres lastbiler.

Pin It on Pinterest