Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

26. September 14:08 by Jørli Petersen

Generationsskifte

Suzuki Swift ligner sig selv, men det er en helt anderledes udgave af en familiebil, der dukker op med årgangsbetegnelsen 2024.

Den officielle profil af Suzuki Swift er en smart og ikke mindst velkørende bil i den populære prisklasse. Officielt er det også en bil, der taler til de unge købere, men det meste af det nævnte står for fald med den nye Swift, som har været delvist svigtet af netop de unge købere, og med de seneste markante ændringer, kan frafaldet blive endnu større.

Derfor overskiften, der taler om et generationsskift på mere end en måde.

Til dato har Suzuki Swift været udstyret med en 1,2 liters motor. Det er den fortsat. Den tidligere motor var noget, man kan kalde typisk Suzuki, en motor der elsker omdrejninger, med lidt god vilje kunne man kalde motoren for omdrejningsvillig, og det med hurtigt snurrende motorer og sporty adfærd er noget man forbinder med Suzuki, men det er heller ingen hemmelighed, at den tidligere Swift med 1,4 motor og 140 HK var en erklæret favorit. Her var faktisk en rigtig perle i den populære størrelse bil, noget der tålte sammenligning med en række sjove GTI-biler, noget der kunne sammenlignes med den klassiske mini, når det handlede om køreoplevelse, men desværre var denne Swift ikke en bil, som for alvor slog an i Danmark.

Hvordan så med den nye?

Den store forskel

Mere polster i sæderne øger den daglige komfort.

Vi er af den opfattelse, at de ændringer der er foretaget, ikke får afgørende betydning, for det der har vist sig at være den typiske Swift køber. Vi er en generation over de unge købere, som vi mente skulle stå i kø ved Swift butikken, for den helt afgørende forskel fra tidligere model til ny Swift er den nye motor, som også er en 1,2 liters, men desværre, og her mener vi desværre – en 3-benet motor.

Det giver Swift en helt anden kultur.

Man kan lede efter noget af de gamle og smittende køreegenskaber, og ja, vi kan finde alt det, vi kender fra tidligere tider, men motoren har en helt anden karakter. Typisk en motor med klassiske kendetegn fra en 3-benet, den skal ligesom skubbes i gang, før den begynder at snurre, det bliver så hjulpet på vej af et mild-hybrid system, så det ikke er så tydeligt. Det er også en motor, der skal snurre hurtigt for at præstere de 82 HK, men den er ikke særlig veluddannet til at snurre hurtigt, og så lyder det græsseligt, når man presser motoren, og som noget almindeligt for 3-benede, så har den mangler i sejtræk, der også kendes som drejningsmoment, hvor de begrænsede 110 Nm først er klar ved 4500 omdrejninger.

Suzuki har forsøgt at kompensere for netop sejtræk ved at give motoren større slaglængde, men det kan ikke løse problemet, så for at vende tilbage til alt det med gangkultur og det typiske Suzuki, så er vi i en helt anden boldgade.

Dagens Swift er den adstadige lille familiebil, det er bilen, der typisk vil rulle rundt med motoren i mellemleje, og det er en motor, som er uden højdepunkter, hvis man ser bort fra et enkelt, men også meget vigtigt højdepunkt.

Hurra, her er pænt med knapper der kan trykkes og drejes. Eneste lille minus er en 5-trins gearkasse, men en automatgearet version er på vej. Forventes klar omkring årsskifte til 2025.

Den kører overraskende langt på literen.

Det kan godt se ud som om Suzuki har sigtet på økonomi som det altafgørende argument for ny Swift. Hvis det er det der er tilfældet, har de ramt rigtigt. Vi har ikke noget materiale, som kan sammenligne test på en måde, som gør det til nagelfaste tal, men vi er af den overbevisning, at den nye Suzuki Swift er den bil, der kører mest økonomisk i sin klasse. Vi ligger og svinger med et testforbrug, der er umanerligt tæt på det officielle forbrugstal, og det er højst usædvanligt, og det er endda med en 5-trins gearkasse, som vel også må betegnes som et lille minus til ny model Swift.

Nødvendige tilføjelser

Intet nyt under solen. Her er Swift uændret.

Med plus og minus til den nye 3-benede 1,2 motor, kan vi kort vende blikket mod mild-hybrid systemet, som er meget veldokumenteret hos Swift. Noget der er knap så almindeligt. Suzuki siger, at mild-hybrid systemet yder tre HK, og da det er tre HK på det helt rigtige tidspunkt for at mindske motorens svage punkt, er det en meget velanbragt håndsrækning for at få 1,2 motoren op i omdrejninger, mens man ikke mærker noget til de tre heste, når der skal overhales, men det er heller ikke ualmindeligt.

Vi lægger også mærke til, at Suzuki har gjort meget mere ud af noget, der sikkert har været vigtigt for Swift med ny type motor. Lydisolering af kabinen. Det er ikke meget man hører til mekanikken, når man ruller rundt i almindelig trafik, det er først når man sparker til kanen, at der kommer lyd fra maskinrummet, og som kompensation for flere vibrationer fra en motor uden den 4-cylindrede motors gangkultur, har man ofret hydrauliske motorophæng, der kan snuppe en del af de vibrationer, der kommer fra alle 3-benede motorer, som vi ynder at kalde for en ”haltefanden”.

De nye systemer

Til den positive side af ny Swift er der selvfølgelig designet, som vi fortsat mener er herligt. Der er de kendte gode pladsforhold i kabinen, som tidligere nævnt, kan vi godt genfinde de køreegenskaber, som vi tidligere har rost i høje toner, der er noget ægte mini over Swift, men det kræver en god gang vilje, at grave dem frem i den nye udgave, men de er der.

Designet har fået lette opdateringer.

Vi hilser også de nye og bedre sæder velkommen, mere polster er jo altid godt, og så har Swift som alle andre nye biler, fået de anordninger, som lovgivningsivrige EU-politikere synes skal hældes ud over alle nye biler.

Det vi især bemærker ved det lovpligtige udstyr er, at vognbaneassistenten ikke er så påståelig, som den forefindes i andre biler. Vi skal ikke slås med rattet, hvis vi ønsker at skifte vognbane eller køre over en optrukken linje, og så er det herligt, at fartpiloten tillader overhaling højre om, noget der er særligt velkomment i tæt trafik, hvor trafikken afvikles i flere vognbaner.

Som den berømte krølle på halen er der alt det med pris. Suzuki Swift i ny udgave er ved at være en sjældenhed. Det er langt mellem nye biler af denne type og i denne prisklasse. Det er desværre som om bilfabrikkerne har mistet interessen for den klassiske danske type familiebil, – det hele skal gå op i ellerter, der udviser svigtende salg på europæisk plan, så interessen fra de få, som stadig laver biler af typen Swift, kan så at sige sparke til den åbne dør, som må få mulige købere til at overveje Swift.

170.000 kr for en ualmindelig benzinøkonomisk familiebil er en rigtig god pris, og så lukker vi ved at henlede opmærksomheden på en ganske væsentlig ting, som både forklarer hvorfor man godt kan få ny Swift til at køre lidt sporty, samtidig med den kører lagt på literen, – det er bilens kørevægt.

Meget få kilo under 1000 kg er bilens vægt i køreklar stand med chauffør bag rattet. Tjek lige det tal med vægten på en ellert, og du har forklaringen på rigtigt mange ting.

Swift er en klassiker, gemt under alle de nye EU-systemer, kan vi finde de lidt sporty køreegenskaber, som altid har kendetegnet Swift, men den helt store ændring til den nye version, er motoren. Fortsat på 1,2 liters, men meget, meget anderledes.

Suzuki Swift 1,2 Mildhybrid

Pris fra: 169.990 kr

Pris for testbil: 199.990 kr

Motor: 1,2-liter 3-cyl

5 man

82 HK v. 5700 o/m

110 Nm v. 4500 o/m

0-100 km/t: 12,5 sek

Tophastighed: 165 km/t

Forbrug: 22,7 km/l

Kørevægt: 994 kg

Totalvægt: 1365 kg

Trailer: 575/1000 kg

CO2: 98 g/km

Pin It on Pinterest