Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

10. October 11:39 by Jørli Petersen

To sider

Hyundai og Kia med gul markering er de to store favoritter til titlen Årets Bil i Danmark 2025. Biler med blå markering, Skoda og Xpeng er de to der ligger lige i kølvandet på koreanerne, mens bilen med sort markering, Renault Scenic, er Car of the Year, og det er bilens alder målt nyhedsmæssigt og bilens pris, der taler lidt imod bilens muligheder i den danske kåring. Det havde været helt anderledes for Renault, hvis de havde haft den nye 5’er med på Jyllandsringen. Så havde der kun være en markering på billedet over årets nominerede.

Det er fuldt forståeligt, hvis de fleste fristes til at tro, at Hyundai Inster og Kia EV3 er to sider af samme sag. De to bilmærker er fra samme koncern. Når Hyundai lancerer en nyhed, kommer den kort tid efter i en Kia udgave, – og omvendt, og derfor lavede vi samme fejl, som vi netop har skitseret. Vi troede indledningsvis, at Kia EV3 og Hyundai Inster er samme bil med måske lidt forskellig opsætning og mest af alt – et helt andet design.

Det er det ikke.

Hyundai Inster kan blive en populær by-ellert på det danske marked. Startprisen er beskedne 180.000 kr. En lav pris for en ellert.

Det er ikke to identiske biler, og de er faktisk meget forskellige fra hinanden.

Vi har kørt begge biler, ikke gennemgående, vi kender ikke bilerne fuldt og helt, og således bliver det vanskeligt at skulle fordele point til disse to, når vi kommer et stykke ind i november, men Hyundai og Kia er ikke de eneste, der er i den situation. Også den nye Skoda Elroq er indtil videre et meget ubeskrevet blad, med lad os blive i det koreanske, hvor to biler fra samme koncern kan ligne årets nummer et og to i Danmark.

Først og fremmest fordi de to biler hører til i den ende af prisskalaen, hvor de fleste danske synes det er værd at være med. Dernæst fordi de to bilmærker, sammen med Toyota, er pionere på alt det herlige med god garanti, men her er de store forskelle på årets Kia og Hyundai.

Først og fremmest designet. Vælg selv. Begge er ellerter, Hyundai slår hårdt med en startpris på 180.000 kr, hvor Kia starter noget højere ved 270.000 kr.

Derfor er der forskel på de to, – Hyundai med 97 HK motor, en rækkevidde på 327 WLTP kilometer og en batteripakke på 42 kWh.

Kia med 204 HK motor, rækkevidde på 436 WLTP kilometer og en batteripakke på 81,4 kWh.

Begge biler fås i større og kraftigere udgaver, her begrænser vi os til basisudgaverne, og så har vi haft lejlighed til både at sparke dæk og køre første tur i begge nyheder, men før vi fik udleveret nøglerne til Hyundai Inster, måtte vi underskrive et stykke papir, hvor vi forpligtede til IKKE at sige noget om bilens køreindtryk, før vi når udgangen af oktober.

Hvis vi alligevel formastede os til at skrive noget køremæssigt om Inster, ville vi være hjemfaldne til tre dagens koreansk vand og kimchi tortur, -så vi afstår.

Nu er vi så efterladt med en stor grad af tvivl. De to biler skal vurderes mod hinanden, de skal have hver sin mængde point, når der skal stemmes, og vi forventer ikke, at have haft lejlighed til at teste begge biler inden vi skal vælge.

Blandt de fire vi har i kikkerten til topkarakter, er det kun Xpeng G6, vi kender indgående, før der skal fordeles point. Hyundai, Kia og Skoda må beskrives som grænseland. De resterende nominerede tror vi ikke, har en betydende chance for at slutte helt i top.

Kia EV3 er den “dyre” model i vore top-2.

Pin It on Pinterest