Langt nok
Det helt store spørgsmål når det gælder elektriske varebiler er selvfølgelig. Hvordan med rækkevidden? Kan en fuldt opladet varebil klare sig igennem en almindelig arbejdsdag, uden at skulle brug tid på opladning, og her kan vi med det samme sige, glem alt om den officielle rækkevidde udregnet efter WLTP.
Selv på en god sommerdag med masser af hjemve og solen i ryggen, vil man ikke kunne ramme det officielle tal. Om vinteren er man langt fra det optimale, om sommeren kan man endda komme i den situation, at man kører længere, hvis kørselsforholdene er helt optimale, men når det gælder den nye e-Sprinter med den helt stor batteripakke på 113 kWh, tør vi godt sige, at overskriften ”langt nok” i virkeligheden er langt nok, hvis man bruger bilen rigtigt, og med rigtigt mener vi varetransport i bytrafik.
Vurderet efter en længere rundtur med e-Sprinter tør vi godt mene, at selv denne gigantiske udgave af e-Sprinter kan holde fra tidlig arbejdsmorgen, til fyraften, men så er det også tid til at læne sig op af ladestikket, så bilen er klar til nye opgaver den følgende dag.
Med den udmelding har vi samtidig gjort opmærksom på, at der er sket rigtig meget fra den tidligere e-Sprinter til den nye model. Fra noget der lå omkring 100 km, til dagens gennemsnitlige rækkevidde, som vi mener ligger omkring 330 km.
Begrænset udvalg
Den nye e-Sprinter findes i flere udgaver, Vi kalder denne e-Sprinter for en kæmpekasse, for med en totallængde omkring syv meter, en akselafstand på 435 cm foruden rigelig ståhøjde i varekassen, stilles der naturlige krav til både motorisering og batteripakke. Ny e-Sprinter fås med to motorer og tre batteripakker, og testbilen er den store version, når det gælder motor og batteri, men alligevel er det en overraskelse, at Mercedes nøjes med det vi kalder en standardmotor. Det er samme 204 hestes Bosch-motor, som vi finder i en lang række personbiler, herunder Kia, VW og flere kinesere, men målt på rå heste, er det mere end det man kan lokalisere i en Sprinter med dieselmotor, men el-motorens karakter er anderledes end forbrændingsmotorens, elmotoren har det hele fra stående start, mens det kniber, når der kommer tempo på køretøjet, og en høj e-Sprinter med fuld vogntogsvægt på 5000 kg, vil hurtigt tømme batteriet uden for bygrænserne, selv om Mercedes har begrænset bilens tophastighed til 90 km/t, en grænse der håndhæves uden vaklen, og vi måtte lide den tort, at blive overhalet af en 25 meters lastbil på motorvejen???
Vi kalder denne udgave af e-Sprinter for L3H2. De der beskæftiger sig med varebiler vil omgående vide, at bilen er længde tre, mens det kun er højde to, og vi kan så supplere og oplyse, at e-Sprinter ikke findes i en H3. Mercedes har sikkert konstateret, at bilens vindmodstand er en ulempe, ligesom efterspørgslen vil være mindre, men alligevel, denne 7-meters kæmpe med baghjulstræk og hele 870 kg batteri pakket væk under vognbunden er blandt de helt store el-varebiler, og så gemmer vi alt med pris til de afsluttende bemærkninger.
Nu har vi nævnt en maksimal vægt på 5000 kg for hele vogntoget og en batteripakke på 850 kg, så vi fortsætter med det praktiske. Bilens kørevægt er 3055 kg, hvilket kunne pege på en lasteevne på godt 450 kg, men heldigvis har EU på vanlig forunderlig vis lavet lidt om på diverse regler, så man nu kan køre en elektrisk varebil på almindeligt lille kørekort, selv om bilen vejer 4250 kg, som det er tilfældet med e-Sprinter.
Samme EU kan selvfølgelig ikke pille ved regler, uden at indføre endnu flere, for hvis man kører e-Sprinter med totalvægt på 4250 kg, må man køre inden for en radius på 100 km fra virksomhedens officielle bopæl, så holder man til i det nordlige Aarhus, og har en serviceopgave et sted i Jylland, skal man lige vare sig. Man kan godt glemme Esbjerg, og selv Kolding kan ligge uden for de 100 tilladte kilometer, så en underlig hindring til elektriske varebiler, selv om rækkevidden er god nok på en dansk sommerdag.
En tungere hverdag
Når vi kravler ind i kabinen, er der bonus på genkendelighed. Der er lidt med instrumentering, der er knapper, som kun findes i el-biler, vi kender selvfølgelig de ganske gode sæder, som vi normalt finder i en Sprinter, men så er der også stof til undren, for hvor skal man placere snakkefonen?
Mercedes har ikke lavet et naturligt sted til placering af dette selvfølgelige, personlige udstyr. Det betyder også, at der ikke er let mulighed til opladning af samme, og mens vi er ved de personlige nødvendigheder, kan vi godt undre os over, at man skal betale ekstra, hvis man vil have kopholdere i et arbejdsredskab, hvor producenten mener, at den både kan fungere som frokoststue og kontor, så vi efterlyser en gang nytænkning hos Mercedes.
Det nye problem
Køremæssigt skal man også lære nye kunster, når man kører elektrisk Sprinter. Med en tomvægt på den anden side af tre ton, er bilen anderledes stabil i tom tilstand. Med fuldt læs bliver bilen mere dvask, end vi kender fra en diesel Sprinter, og så skal vi også forbi trailervægten, der er begrænset til max 1050 kg, eller kun 750 kg, hvis der er fuldt læs på bilen, mens maksimal nyttelast er 1195 kg, hvilket vel er i orden men ikke imponerende, når man tager bilens totalvægt i betragtning.
Endelig er der alt det med pris. Den elektriske Sprinter kan med mindste batteri på 56 kWh og en motor på 136 HK købes til en pris på 426.000 kr før moms.
Testbilen er styrtet op til en pris på 613.000 kr før moms, og så skal der endda investeres i mere udstyr til bilen, og her er vi kommet så langt væk fra det rimelige, at vi ikke kan lade være med at sammenligne.
Det er lige før man kan få to Renault e-Master til de samme penge, som man skal betale for testbilen. Alle konkurrenterne er markant billigere end Mercedes målt på listepriser, så de gode tyskere skal ryste op med næsten uhyrlige rabatter, før det ligner noget fornuftigt.
Med andre ord. Mercedes har løst en række problemer med den elektriske Sprinter, men man er kørt lige ret ind i et nyt og lige så alvorligt problem. Prisen.
Mercedes e-Sprinter 113 KwH L3H2
Pris: fra 426.000 kr excl moms
Pris for testbil: 613.000 kr excl moms
1 – aut
204 HK
285 Nm
0-100 km/t: – sek
Tophastighed: 90 km/t
Batteripakke 113 kWh
Spænding 400 V
Rækkevidde WLTP 445 km
Kørevægt: 3055 kg
Totalvægt: 4250 kg
Max vogntog: 5000 kg
Trailer: 750/1050 kg
CO-2: 0 g/km