Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

15. January 13:07 by Jørli Petersen

Fælder i brugtmarkedet

Polestar er et af den bilmærker der satser vildt og voldsomt på leasingmarkedet. Bilens nypris er alt, alt for høj i sammenligning med konkurrenterne.

Et tilfældig besøg i et større dansk bilhus, fik os pludselig til at gøre holdt. Skydedøren ud til det uvenlige regnvejr måtte vente, mens vi fik set nærmere på det ”Til Salg” skilt, der havde fanget vor opmærksomhed.

270.000 kr for en to år gammel Polestar 2, er 15.000 kr mere end man skal betale for det vi kalder markedets bedste ellert netop nu.

Det var den kendte type A4 i forruden på en Polestar 2, der betød et uventet stop. Polestar er et af de bilmærker, som ikke har sat priserne ned efter Tesla bombede markedet for el-biler i grus. Tværtimod blev Polestar ved med at sætte prisen i vejret, hvor højeste pris på billigste Polestar 2 vi har noteret, er 425.000 kr i juli måned 2024.

På tidspunktet for Teslas uventede prisbombe, var den officielle listepris på en Polestar 2 i billigste trim 365.000 kr, og da bilen er registreret første gang i december 2022, er det en typisk leasingbil, der er kommet retur, samtidig med den passer med nyprisen svarer til de 365.000 kr, der var gældende umiddelbart efter nytår 2023.

Derfor er regnestykket følgende. 48 måneders leasingaftale med 4000 kr hver måned, plus 15.000 kr i førstegangsydelse, tallene er meget typiske for leasing af billigste Polestar 2, og det giver en samlet betaling på 63.000 kr for at køre i en Polestar 2 i to år.

At bilen samtidig ”kun” har kørt 11.500 km, gør det til ganske dyre kilometer. Regnestykket siger mindst 5,65 kr per kørt kilometer før udgift til opladning og de få dele, der ikke er en del af den serviceaftale, som vi formoder, er fulgt med bilen.

Alle tal peger i retning af meget stor fortjeneste på en Polestar 2. Prisen ab fabrik og leveret i Danmark må ligge langt under den officielle listepris.

Det hører med til forståelsen, at man typisk må køre 15.000 km årligt i Polestar 2 til denne leasingydelse, før der falder brænde ned i form af strafafgifter for at køre for langt, men ifølge regnemaskinen er der stadig noget der ikke stemmer.

Polestar har haft en indtægt på 63.000 kr på denne Polestar 2, hvis vi bruger de mindst mulige tal. Det betyder, at bilen før yderligere udgifter for Polestar står til 302.000 kr, men her kan vi se en brugtpris på 269.700 kr, så der er allerede et tab på 32.000 kr for Polestar, hvis de havde stået for hele processen fra import til videresalg af den brugte bil.

Men det har de ikke. Vi er snublet over bilen hos en autoriseret forhandler med flere bilmærker, men ingen af disse er Polestar. Det er en typisk byttebil, så den forhandler,som nu har fået den noget vanskelige opgave, at sælge en brugt Polestar 2 til 270.000 kr, som er noget over det, man skal betale for en sprit ny Renault Megane E-Tech, som vi mener er markedets bedste køb af ellert lige her og nu ved starten af 2025.

Pas på derude. Der er tre år gamle biler med pænt mange kilometer på klokken, til en pris der ligger højere end prisen på den fabriksny bil med nul kilometer og masser af garanti.

Vi kan således konstatere, at Polestar har taget en betydeligt tab på bilen, målt ud fra bilens listepriser. Vi ved selvfølgelig ikke, hvad bilen koster, når den er trillet over den danske grænse som fabriksny på en autotransporter. Alt peger i retning af en markant lavere pris end de oprindelige 365.000 kr, som må være sat til at have rigeligt med livrem og seler, hvis ikke man skal drive virksomhed med dundrende underskud.

Tallene bestyrker også vores mistanke om kinesiske skyggepriser, for at blive i en populær sprogjargon. Polestar er et af de bilmærker, der satser fuld og helt på leasing. Man har rigtigt gunstige priser på leasing, og ser man på nyprisen, hænger det slet ikke sammen med det, man skal betale i månedlig ydelse, og skulle der forvilde sig en køber ind til Polestarforhandleren, som vil købe på helt almindelige vilkår, er det naturligvis fint for disse bilmærker, der satser på leasing, men den klassiske køber står til et voldsomt værditab, for vi ved ikke, hvad denne brugte Polestar 2 er handlet for i bytte med en ny. Mon ikke den nuværende sælger har sikret sig en pæn margin, og det gør tabet for Polestar endnu større. På papiret.

Nu var regnen taget til og interessen skærpet, så vi søgte videre blandt de brugte el-biler, og vi havde ikke kikket årgange og priser ret længe, før endnu en uforståelig brugtpris kaldte på opmærksomhed.

En meget dyr Hyundai

Dennegang var det skiltet i forruden på en Ioniq 5, der bragte os til fuld stop.

Bilen var en årgang 2021. Det kørte antal kilometer var 50.500 km, altså et forbrug der ligger over de typiske 15.000 km årligt, som er det mest almindelige i en leasingaftale. Denne Ioniq 5 har 218 hestes motor og en batteripakke på 72,6 kWh med en brugbar kapacitet på 70 kWh da bilen var ny i 2021.

Bilen er det vi vil kalde en standard Ioniq 5.

Den laveste pris vi har noteret på Ioniq 5 er 330.000 kr, igen en pris der var gældende i starten af 2023. Den højeste pris vi har fundet på Ioniq 5 i billigste udgave er 365.000 kr i oktober 2023, mens dagens pris for billigste Ioniq 5 nu er sat ned til 290.000 kr.

Altså 290.000 kr for en spritny Ioniq 5 i billigste udgave, det er med 60 kWh batteripakke, det er helt friskt og helt nyt batteri, og det er her brugtbilen stak ud og kaldte på opmærksomhed.

Prisskiltet sagde 309.000 kr.

Det er 19.000 kr mere end man skal betale for en helt ny bil af samme type, så vi ønsker forhandleren held og lykke med at sælge bilen til den pris. Der må vanke en markant prisreduktion forude, men det meget plumrede marked for el-biler med konstante prisfald betyder, at vi endnu engang skal gøre læseren opmærksom på markedet som helhed.

Her skal man tage udgangspunkt i nyprisen for samme model eller noget tilsvarende. Man skal huske, at fra dag et bliver et batteri bare dårligere, og den nye køber ved ikke, om det batteri der sidder i en brugtbil er passet efter forskrifterne, eller bare er kørt helt op eller helt ned, og det er et typisk brugsmønster på en leaset bil, som jo bare skal videre på en allerede forudsat dato.

Endnu engang gør vi opmærksom på, at man kan købe en Renault Megane E-Tech til 255.000 kr i billigste trim, og vi mener fortsat, at netop denne bil er tidens bedste køb af el-bil på tværs af alle klasser.

Pin It on Pinterest